Armistiţiu parţial în disputa UE-SUA privind tarifele introduse de Trump

Sursa: Pixabay

Uniunea Europeană a convenit luni un armistiţiu parţial cu Statele Unite în disputa privind tarifele aplicate comerţului cu metale de către fostul preşedinte american Donald Trump şi începerea discuţiilor referitoare la supracapacitatea de producţie globală şi politicile chineze care distorsionează piaţa, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a UE, a anunţat luni că va suspenda timp de până la şase luni o creştere planificată a tarifelor de retorsiune. Măsurile ar fi adăugat produse americane de la ruj la pantofi sport şi ar fi dublat la 50% taxele pe bourbonul american, motociclete şi bărci cu motor, de la 1 iunie.

Într-o declaraţie comună, Bruxelles-ul şi Washingtonul au afirmat că, în calitate de aliaţi, pot promova standarde ridicate, să răspundă preocupărilor comune şi ”să tragă la răspundere ţări precum China, care susţin politicile care denaturează comerţul”.

Discuţiile vor căuta soluţii înainte de sfârşitul anului pentru problema supracapacităţii globale de oţel şi aluminiu.

Cu o lună înainte de o vizită la Bruxelles a preşedintelui SUA Joe Biden, un diplomat al UE a spus că ar fi fost ”o imagine groaznică” dacă blocul ar fi mărit tarifele pentru motocicleteleeHarley Davidson şi produse ale altor firme americane.

Bernd Lange, şeful comisiei pentru comerţ a Parlamentului European, a declarat că Statele Unite trebuie să vină la un summit UE-SUA cu un ”angajament tangibil de a răspunde gestului UE. În caz contrar, majorările tarifare ar fi justificate.

Statele Unite îşi vor menţine tarifele de 25% la oţel şi 10% la aluminiu, care se aplică şi importurilor din China, India, Norvegia, Rusia, Elveţia şi Turcia. Administraţia Trump a citat motive de securitate naţională ca bază pentru tarifele sale asupra metalelor – măsuri despre care producători de oţel precum Thyssenkrupp şi Voestalpine au afirmat că îi afectează. Â

UE a negat că exporturile sale reprezintă o ameninţare la adresa securităţii SUA şi a răspuns prin impunerea unor tarife proprii pentru produse americane în valoare de 2,8 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari), între care motociclete, whisky şi suc de portocale. Aceste tarife vor rămâne, de asemenea, în vigoare.

UE a cerut Statelor Unite să suspende tarifele aplicate metalelor timp de şase luni, reflectând suspendarea de patru luni pe care au convenit-o cele două părţi în martie, în disputa lor privind subvenţionarea aeronavelor.

Comisia a declarat că tarifele SUA afectează exporturi de metal ale UE în valoare de 6,4 miliarde de euro şi că vor ”reechilibra” restul exporturilor de 3,6 miliarde de euro după trei ani sau după o hotărâre favorabilă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Acei trei ani urmau să expire în iunie. Plângerea sa la OMC continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here