„Așteptam să fac asta de mult timp”. Trump a autorizat în regim de urgență tratamentul cu plasmă

SUA au aprobat folosirea transfuziilor de plasmă de la oamenii care s-au vindecat de COVID-19. Decizia vine ca urmare a presiunii puse de liderul de la Casa Albă pe FDA, Agenția americană a medicamentelor, care se ocupă de validarea noilor terapii.

„Așteptam să fac asta de mult timp. Sunt bucuros să fac un anunț istoric pentru lupta noastră cu coronavirusul, anunț care va salva nenumărate vieți. FDA a emis o autorizație de urgență pentru un tratament numit plasmă de la convalescenți. S-a dovedit că reduce mortalitatea cu 35%, un număr incredibil”, a declarat Donald Trump, citat de The Guardian.

Președintele SUA i-a acuzat pe unii oficialii FDA că ar conspira să amâne lansarea unor tratamente salvatoare până după alegerile din noiembrie. 

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.

Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente.

Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să permită bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului. Dacă tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, eficienţa sa exactă este încă dezbătută şi prezintă riscul unor efecte secundare şi de transmitere a agenţilor infecţioşi.

„Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi„, a avertizat medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.

În opinia sa, ar fi mult mai eficient dacă ar fi administrată încă de la primele semne ale bolii, ceea ce nu este cazul în prezent.

Această terapie este deja folosită în mai multe țări, inclusiv în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here