Cum cita OMS autoritățile din China cu doar trei luni în urmă și susținea că virusul nu se transmite de la om la om

Organizația Mondială a Sănătății se confruntă cu o aparentă problemă de credibilitate, după ce la jumătatea lunii ianuarie anunța că noul virus care tocmai fusese identificat în China nu se transmite de la om la om. Trei luni mai târziu, șeful OMS arată care sunt pașii pe care țările trebuie să îi facă pentru a fi ridicate restricțiile.

În ianuarie, atunci când se năștea practic pandemia care acum a blocat întreaga lume, un savant de la Universitatea California, pe nume Xiao Qiang, monitoriza declarațiile oficiale ale Chinei despre noul virus ce se răspândea în provincia Wuhan.

Atunci, el a observat ceva deranjant: declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății, organismul internațional care avertizează și sfătuiește lumea întreagă când este vorba despre administrarea unei crize din acest domeniu, retransmitea deseori mesajele Chinei.

Când vorbea cu presa, (directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus – n.red.) cita aproape direct ceea ce citeam în declarațiile guvernului chinez”, spune Xiao Qiang, citat de The Atlantic.

Ce spunea OMS pe 14 ianuarie

Cel mai bun exemplu în acest sens este cel din urmă cu trei luni, de pe 14 ianuarie, când OMS a distribuit pe contul sau de Twitter un mesaj care liniștea populația mondială: „Investigațiile preliminare întreprinse de autoritățile chineze nu au descoperit nicio dovadă clară a transmisiei de la om la om a noului coronavirus (2019 – nCov) identificat în Wuhan, China”.

Informarea OMS era cu atât mai lacunară cu cât chiar și guvernul chinez sublinia că „posibilitatea unei transmisii limitate de la om la om nu poate fi exclusă, deși riscul transmisiei susținute este scăzut”. În prezent, știm deja că acest lucru nu este deloc adevărat.

Totodată, în prezent, Statele Unite arată cu degetul către OMS, prin vocea președintelui Donald Trump, care spune că organizația putea să avertizeze populația cu câteva luni mai devreme și că este „foarte China-centrică”. În același timp, doi senatori americani au cerut o anchetare a modului în care organizația a gestionat criza și dacă China a manipulat cumva forul mondial.

Ce transmite OMS în acest timp

În prezent, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că acest coronavirus este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripă de tip A (H1N1) apărută la sfârșitul lunii martie 2009, adăugând că „era globalizării înseamnă că riscul de reintroducere și de recrudescența a COVID-19 va continua”.

Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că, „în cele din urmă, dezvoltarea și distribuirea unui vaccin sigur și eficient vor fi necesare pentru a opri complet transmiterea coronavirusului”.

Știm că în unele țări, numărul cazurilor se dublează la fiecare 3 sau 4 zile. În timp ce răspândirea pandemiei de COVID-19 accelerează foarte repede, decelerarea ei va fi mult mai lentă”, a mai spus șeful OMS.

Acesta a prezentat șase criterii pe care țările trebuie să le îndeplinească și să le respecte în demersurile de ridicare a restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, scrie Business Insider. Acestea sunt:

  • Transmisia virusului este sub control;
  • Sistemul medical are capacitatea de a testa, izola și trata fiecare caz, și de a ține evidență fiecărui contact;
  • Riscurile focarelor sunt minimizate în locuri precum unități medicale și cămine de bătrâni;
  • Sunt luate măsuri preventive la locurile de muncă, în școli și în alte locuri esențiale;
  • Riscurile importante pot fi gestionate de autorități;
  • Comunitățile sunt în totalitate educate, angajate și autorizate să se adapteze la nouă normă.Cum s-au răspândit știrile despre coronavirus în Europa


Situația această este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în urmă cu trei luni nu știam, în afara Chinei, aproape nimic despre acest nou virus. Pe 7 ianuarie, știam doar că în China a fost depistată o afecțiune pulmonară până acum necunoscută și că OMS urmarea cu îngrijorare evoluția misterioasei infecții virale.

În total, în jur de 120 de oameni se află sub observație medicală. Majoritatea persoanelor afectate s-ar fi contaminat cu virusul, încă necunoscut, într-o piață de pește din oraș, în care existau și alte animale. Între timp această piață a fost închisă și este dezinfectată„, scria atunci Deutsche Welle. Pe atunci, OMS era „în permanent contact cu autoritățile competențe din China”.

The Guardian a mers un pic înapoi pe fir pentru a documenta mai bine cele peste 100 de zile ale acestei crize.

Ziua 1 a fost pe 1 ianuarie, când piața de fructe de mare din Wuhan a fost închisă, în timp ce pe 9 ianuarie a fost identificat noul coronavirus. Oamenii de știință chinezi au confirmat că pacienții bolnavi au contractat un coronavirus necunoscut anterior. Primul deces are loc în această zi.

Pe 13 ianuarie se înregistrează și primul caz din afara țării, în Thailanda, cu o zi înainte ca OMS să spună că virusul nu se transmite de la om la om. O săptămâna mai târziu, pe 20 ianuarie, a fost confirmată transmisia de la om la om, atunci când practic întreagă lume a intrat în alertă. Până în acest punct, bilanțul victimelor era de patru morți.

În acele zile, virusul a ajuns și în Coreea de Sud, Australia și Statele Unite, iar pe 24 ianuarie și în Europa.

Derulând înainte, suntem practic la aproape trei luni distanță de când OMS ne-a liniștit că totul este în regulă și că acest virus nu se va transmite de la om la om, și evoluția acestei pandemii este în continuare necunoscută. Iar un studiu arată că epidemia din China ar fi putut fi de 20 de ori mai mică, dacă guvernul ar fi acționat în acea perioadă timpurie când medicii au tras un semnal de alarmă, iar Partidul Comunist Chinez nega amploarea acestei probleme.

La acea vreme, OMS nu și-a făcut treaba, ci opusul: de fapt, a agravat dezinformarea transmisă de autoritățile chineze pentru câteva săptămâni. Pentru mine, asta este de neiertat”, mai spune Xiao Qiang

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here