Atacul de la Makiivka | Un celebru blogger militar rus, premiat de Putin, pune la îndoială bilanțul oferit de Moscova

Sursa: Twitter

Un celebru blogger militar rus, care în urmă cu doar câteva săptămâni a primit un premiu din partea preşedintelui Vladimir Putin, a pus la îndoială bilanţul oficial oferit de Moscova pentru atacul ucrainean de la Makiivka, din noaptea Anului Nou, când a fost distrusă o şcoală în care armata rusă improvizase o cazarmă, relatează CNN, potrivit News.ro.

Semion Pegov, care are un blog sub pseudonimul „WarGonzo”, a postat marţi dimineaţă pe canalul său Telegram un videoclip de cinci minute în care discută despre ceea ce el numeşte „tragedia de la Makiivka”.

„În ciuda declaraţiei oficiale a Ministerului Apărării, numărul exact al victimelor este încă necunoscut”, a declarat Pegov în videoclip. „În măsura în care putem avea încredere în propriile noastre surse care lucrează la locul unde s-a întâmplat această tragedie, în acest moment ei încă se mai caută în moloz. Şi, din păcate, numărul victimelor acestei tragedii – un atac cu rachete HIMARS asupra clădirii în care erau cazaţi atât militari nou mobilizaţi, cât şi militari în activitate, inclusiv din Garda Naţională – ar putea fi mai mare”, spune Semion Pegov.

Într-un gest rar, Ministerul rus al Apărării a recunoscut luni pierderea grea suferită, dar a afirmat că 63 de militari au fost ucişi în atacul de la Makiivka, un oraş din regiunea Doneţk ocupat de ruşi. Armata ucraineană susţine însă că aproximativ 400 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 300 au fost răniţi şi spune că numărul exact este „în curs de clarificare”.

În orice caz, acest atac ar reprezenta una dintre cele mai grele pierderi suferite de forţele ruseşti în acest război.

Putin l-a decorat personal pe Pegov cu „Ordinul pentru curaj”, la Kremlin, la 20 decembrie.

Dar Pegov nu este singurul care pune sub semnul întrebării versiunea oficială a Rusiei. Igor Ghirkin, un fost oficial din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia, a sugerat luni că numărul morţilor şi al răniţilor ar putea ajunge la sute. „Încă nu există cifre finale privind numărul victimelor, deoarece multe persoane sunt încă date dispărute”, a declarat Ghirkin. În noiembrie, el a fost condamnat în lipsă pentru crimă în masă de un tribunal olandez pentru implicarea sa în doborârea zborului MH-17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, în 2014.

VIDEO dintr-un univers paralel: Revelion 2013. Propagandiștii lui Putin râdeau la glumele lui Zelenski. Soloviov dansa. URSS, subiect de bancuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here