Atentatul de la Kabul, revendicat de gruparea Stat Islamic

Un kamikaze s-a detonat la intrarea sediului Ministerului afgan de Externe, la Kabul, unde era aşteptată o delegaţie chineză, un atac sinucigaş soldat cu cel şuţin cinci morţi şi 40 de răniţi, revendicat de către gruparea Stat Islamic (SI), relatează AFP, citată de News.ro.

”O explozie a avut loc pe drum, la Ministerul de Externe (…). Cinci civili au fost ucişi, iar un anumit număr de alţi civili a fost rănit”, a anunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul, Khalid Zadran.

”Emiratul Islamic condamnă au astfel de atac. Autorii acestui act vor fi găsiţi şi pedepsiţi”, a ameninţat el.

Acest atac sinucigaş a fost revendicat miercuri seara, pe Telegram, de către gruparea Statul Islamic (SI).

Organul de propagandă al SI, Amaq, a anunţat că unul dintre membrii organizaţiei ”a reuşit să treacă de posturile de control” ale talibanilor, iar ”apoi şi-a detonat centura explozivă în mijlocul angajaţilor şi gărzilor de corp în timp ce ieşeau prin intrarea principală” a sediului ministerului, omorând mai multe persoane, ”inclusiv diplomaţi”.

Un şofer AFP care însoţea o echipă de jurnalişti ai agenţiei care realiza un interviu în sediul Ministerului afgan al Informaţiilor, situat peste drum de sediul Ministerului de externe, a asistat la explozie.

”Am văzut aproximativ 20-25 de victime. Nu ştiu câte dintre ele erau moarte sau în viaţă”, declară acest şofer, Jamshed Karimi.

”Aşteptam în maşină, când am văzut un bărbat cu un Kalaşnikov pe umăr şi care purta un rucsac. El a trecut pe lângă maşina mea, iar după cîteva secunde a avut loc o detonare, L-am văzut pe acest bărbat aruncându-se în aer”, a declarat el.

Geamul din spate al vehiculului în care se afla şoferul a fost spart de suflul exploziei, dar şi ferestrele Ministerului Informaţiilor.

”Un kamikaze a încercat să pătrundă în minister, dar nu şi-a atins scopul şi a fost descoperit de către forţele de securitate şi s-a detonat”, a anunţat pe Twitter directorul general adjunct însărcinat cu Afaceri Publice şi Startegice Ahmadullah Muttaqi.

În imagini de la locul atentatului, autentificate de către AFP, apar mai multe corpuri pe drumul de la minister.

În ele se aud răniţi care cer ajutor şi apar trecători care vin să ajute.

ONG-ul italian Emergency, care gestionează un spital la Kabul, a anunţat că a primit 40 de răniţi.

”Numărul victimelor continuă să crească pe măsură ce situaţia evoluează”, a anunţat într-un comunicat organizaţia umanitară.

”Am instalat paturi inclusiv în bucătprii şi cantină”, a anunţat directorul Emergency în Afganistan Stefano Sozza

DELEGAŢEI CHINEZĂ

”Trebuie să vină o delegaţie chineză la Ministerul de externe azi (miercuri), dar nu ştim dacă era prezentă la momentul exploziei”, a declarat AFP adjunctul ministrului afgan al Informaţiilor, Muhajer Farahi.

Potrivit lui Ahmadullah Muttaqi, niciun străin nu se afla prezent în minister în momentul atacului.

Talibanii susţin că au îmbunătăţit securitatea în Afganistan după ce s-au întors la putere, în 2021, însă în ultimele luni au avut loc numeroase atentate cu bombă, revendicate în general de către SI-K, filiala afgană a SI.

La 12 decembrie, un atentat revendicat de SI a fost comis de către bărbaţi înarmaţi, dintre care unii au fost ucişi, la un hotel, în capitala afgană, în care se cazează oameni de afaceri chinezi.

Cinci cetăţeni chinezi au fost răniţi atunci în atebtat. Unii dintre clienţi au sărit de la ferestrele hotelului pentru a scăpa de un incendiu care izbucnit în timpul atacului.

Beijingul nu a recunoscut în mod oficial Guvernul taliban, însă China, care are o frontieră comună de 67 de kilometri lungime cu Afganistanul, este una dintre puţinele ţări care şi-au menţinut o prezenţă diplomatică în această ţară.

China se teme de mult timp că Afganistanul poate deveni un punct de adunare a minorităţii musulmane uigure din foarte sensibila regiune frontalieră chineză Xinjiang.

Talibanii s-au angajat ca Afganistanul să nu fie folosit ca bază de către activişti uiguri.

În schimb, Beijingul le-a oferit un ajutor economic şi investiţii în reconstrucţia ţării.

Talibanii contează pe China pentru a transforma unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume în uzină minieră, o explotare preţioasă în redresarea Afganistanului, care duce lipsă de bani şi este afectat de sancţiuni economice internaţionale.

Explozie la Kabul. Ministru taliban: Mai mulţi cetăţeni au fost martirizaţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here