Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă

România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă, iar singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru ţara vecină este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere, a declarat vineri, la Chişinău, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma şi consolida angajamentul României de a susţine cetăţenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, şi cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. A fost şi este poziţia consecventă a României că singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susţine întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a precizat vineri Aurescu, la ceremonia organizată la Chişinău cu prilejul acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Şeful diplomaţiei române a adăugat că vizita sa are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunţate de preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei la Chişinău, din luna decembrie a anului trecut, dar şi o bună ocazie de a pune de acord agendele de lucru ale celor două ţări, „în interesul direct al cetăţenilor Republicii Moldova”.

„Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă şi pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Şi am văzut – şi aţi văzut cu toţii – deschiderea deosebită de care s-a bucurat şi se bucură doamna preşedinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali şi îi urez doamnei preşedinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar şi în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, aşa cum suntem şi astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a subliniat ministrul român de Externe.

Aurescu a afirmat că România va continua proiectele desfăşurate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă ţara vecină, prin intermediul României, mai aproape de spaţiul Uniunii Europene.

„Republica Moldova trebuie să aspire să îşi ocupe locul meritat între naţiunile democratice şi dezvoltate ale Europei. Va fi nevoie de multă acţiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic şi a instituţiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum şi eforturi solide în direcţia combaterii corupţiei şi asigurarea egalităţii tuturor în faţa legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăţi”, a susţinut ministrul român de Externe.

El a precizat că a venit la Chişinău, împreună cu o delegaţie din care face parte şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, cu echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranşei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului român al Apărării Naţionale. Ajutorul se adaugă sprijinului oferit de România, în aprilie 2020, când a adus o echipă de 52 de persoane din care 41 de medici şi asistenţi medicali voluntari, care să ajute colegii din Republica Moldova să combată pandemia de COVID-19, urmată apoi de echipamente medicale, în valoare de 3,5 milioane de euro.

„Acest gest de astăzi dovedeşte consecvenţa noastră, dar şi dorinţa sinceră şi dezinteresată de a sprijini pe toţi cetăţenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele. De asemenea, doresc să evidenţiez susţinerea de care se bucură în prezent Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene şi care s-a materializat prin asistenţa consistentă oferită în lupta împotriva COVID-19. Cele 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti pentru personalul medical, 100.000 de combinezoane şi 100.000 de mănuşi pe care le aducem astăzi cu noi vor continua să ajute la salvarea unor vieţi şi la gestionarea cât mai eficientă a pandemiei în Republica Moldova”, a menţionat Aurescu.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat vineri, alături de Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exerciţiu al Republicii Moldova şi Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia publică de acordare a unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, constând în echipamente medicale şi de protecţie în vederea limitării efectelor pandemiei de COVID-19, organizată la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Din delegaţia României face parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here