Aurescu va participa la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai NATO

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 14-15 mai 2022, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin şi care, în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, va avea ca teme principale Noul Concept Strategic al NATO, politica NATO a „Uşilor Deschise”, implicaţiile agresiunii militarea Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii NATO de descurajare şi apărare. De asemenea, conform MAE, „aliaţii vor avea şi un schimb de opinii aplicat cu miniştrii de externe din Finlanda şi Suedia, doi dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, şi asupra perspectivelor celor două state de a se alătura Alianţei”, informează News.ro.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 14-15 mai 2022, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin. Este a patra întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, două având caracter extraordinar (7 ianuarie  – http://www.mae.ro/node/57528 şi 4 martie – http://www.mae.ro/node/57984) şi o a treia formală, aflată pe calendarul anual de reuniuni (6-7 aprilie – http://www.mae.ro/node/58344). Agenda discuţiilor este consistentă, reuniunea fiind deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022. Discuţiile vor viza teme de actualitate şi interes sporit pentru Alianţă, cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce priveşte Noul Concept Strategic al NATO, politica NATO a „Uşilor Deschise”, implicaţiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii NATO de descurajare şi apărare”, transmite MAE.

Aliaţii vor avea şi un schimb de opinii aplicat cu miniştrii de externe din Finlanda şi Suedia, doi dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO,  şi asupra perspectivelor celor două state de a se alătura Alianţei.

Miniştrii afacerilor externe reuniţi în format aliat vor aborda situaţia de securitate generată de agresiunea militară  ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, precum şi sprijinul oferit pentru creşterea rezilienţei Ucrainei în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă. Totodată, în cadrul discuţiilor pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid, şefii diplomaţiilor din statele NATO vor oferi orientări şi direcţionări pe fond privind viitorul Concept Strategic al NATO.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera susţinerea României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise” şi va saluta intenţia Finlandei şi a Suediei de a se alătura Alianţei, în vederea consolidării securităţii euroatlantice. Totodată, şeful diplomaţiei române va sublinia, cu prilejul reuniunii, evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene, precum şi importanţa continuării, de o manieră susţinută, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

În cadrul discuţiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist şi adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

De asemenea, ministrul român va reitera necesitatea de continuare a sprijinului pentru creşterea rezilienţei Ucrainei, precum şi a altor parteneri, precum Georgia şi Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here