Fiecare cu ținta sa: Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen / Reacții

Foto: INQUAM/George Călin

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi-a exprimat dezamăgirea, joi, după Consiliul JAI care a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen, şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor acestor ţări: meritaţi să fiţi membri, meritaţi să fiţi în Schengen, scrie News.ro. Croația, în schimb, a fost admisă în spațiul Schengen.

Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.

Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei, explicând că procedura a făcut să fie supuse la vot separat candidatura Croaţiei şi candidaturile României şi Bulgariei.

De problema aderării lor la Schengen se va ocupa acum preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care începe la 1 martie 2023, comisarul declarându-şi scepticismul că această temă ar putea fi dusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.

Culise

Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru News.ro. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

Conform surselor citate, Austria şi-a menţinut decizia de a vota împpotriva admiterii României în spaţiul Schengen.

Olanda, care s-a exprimat în favoarea includerii României în Schengen, a votat împotriva Bulgariei, aşa cum de altfel anunţase.

Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării  Bulgariei.

Ecouri

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. „Nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria”, a afirmat premierul, transmite News.ro.

„În calitate de prim-ministru şi de cetăţean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen. Vreau, în primul rând, să adresez mulţumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi din agenţiile europene,  care ne-au susţinut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte  şi cifre  solide şi care au  insistat să găsim împreună soluţii. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile Spaţiului Schengen, ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea graniţelor externe europene. Toate, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.

El a mai spus că nu înţelege această poziţie inflexibilă a Austriei, însă România va relua procesul de aderare la Schengen.

„Această decizie rămâne fundamentată pe alegaţii bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naţionale, am folosit datele agenţiilor Uniunii Europene,  care trebuie să rămână baza  atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am acţionat întotdeauna solidar şi activ în a găsi soluţii în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noştri şi am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă de Austria.  Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securităţii europene.  Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spaţiul Schengen au reconfirmat că cetăţenii români şi europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii şi asigură cooperarea poliţienească.  Aşa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt şi frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României şi a românilor, dar şi a celor europeni. Acest lucru a fost şi mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la graniţele noastre.  România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană”, a adăugat prim-ministrul.
Şeful Executivului a mai precizat că România va relua procesul de aderare la Spaţiul Schengen.
„Aderarea României rămâne obiectivul naţional strategic pe care îl avem şi vom continua toate discuţiile şi negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.  Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest efort masiv, politic şi diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulţumesc mass-media pentru contribuţia la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a conchis Ciucă.

Un vot negativ în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE, care desfăşoară activităţi economice în România, semnalează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, printr-un comunicat, preluat de Agerpres.

„Economia României este tot mai integrată în angrenajul economic al Uniunii Europene. Astfel, în primele 9 luni din acest an, schimburile intra UE-27 de bunuri au reprezentat 72,4% din total exporturi şi 72,4% din total importuri. Aproape jumătate (48,14%) din totalul capitalului social subscris de societăţi străine investitoare în ţara noastră provine din Statele Membre ale UE. În contextul celor de mai sus, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti atrage atenţia că un (…) vot negativ al Austriei în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE, inclusiv austrieci, care desfăşoară activităţi economice în România”, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor CCIB, intrarea României în spaţiul Schengen acum ar genera o reducere semnificativă a costurilor de transport şi o diminuare a întârzierilor pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, cu impact asupra activităţii tuturor antreprenorilor europeni ce operează în sau cu România, indiferent de domeniul de activitate, de capitalul social şi de structura acţionariatului.

De asemenea, în contextul regândirii fluxurilor comerciale internaţionale pe fondul conflictului din Ucraina şi a creşterii explozive a costurilor la combustibili şi ţinând seama de poziţia geostrategică a ţării noastre, intrarea României în Schengen ar crea noi oportunităţi pentru punerea în operă, în condiţii de maximă eficienţă, a unor proiecte greenfield, dar şi brownfield, cu impact asupra economiei întregii Europe.

„Înlocuirea unor noi proiecte de infrastructură (autostrăzi, aeroporturi, folosirea Dunării în scopul dezvoltării cooperării economice) care să faciliteze contactele şi comunicarea între ţările comunitare cu „garduri” între statele membre şi nemembre ale Zonei Schengen nu sunt, după părerea noastră, în spiritul strategiei realizării unei Europe unite şi dezvoltate”, se mai arată în comunicat.


Europarlamentarul Rareş Bogdan (PNL) a anunţat, joi, la Digi24, că va cere scoaterea partidului conservator austriac din PPE, în urma votului de respingere a aderării României la Schengen, în Consiliul JAI. El a arătat că în acest moment, e confirmat că Austria are o problemă cu România şi că consideră România o ţară de mâna a treia şi acest lucru va duce la reacţii. S-a întâmplat o chestiune gravă care va trebui să aibă consecinţe, a mai spus el, precizând că vor discuta în zilele următoare care vor fi acelea, potrivit News.ro.

”În acest moment, e confirmat că Austria are o problemă cu România şi că consideră România o ţară de mâna a treia. Acest lucru va duce la reacţii, sunt convins, din partea opiniei publice şi a partidelor politice reprezentante ale opiniei publice de un anumit fel. Nu vă închipuiţi că vom trece ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat o chestiune gravă care va trebui să aibă consecinţe. Care vor fi consecinţele, vom discuta în următoarele ore şi zile”, a spus Rareş Bogdan.

Despre o sesizare la Curtea Europeană de Justiţie, europarlamentarul PNL a precizat că este dificil un astfel de proces. ”Gândiţi-vă că chestiunea pe care ne-a făcut-o Austria, acum trei sau patru ani de zile, cu blocarea copiilor români de a încasa aceeaşi alocaţie ca şi copiii austrieci a durat 4 ani sau 5 ani de zile procesul. Chestiunea cu Curtea de Justiţie durează foarte mult şi înseamnă costuri uriaşe pentru România, pentru că oamenii vor sta în continuare la graniţă, firmele de transport vor plăti în continuare între 200 şi 400 de euro, din cauza existenţei graniţei Schengen, deci situaţia nu este una simplă şi lucrul acesta trebuia să şi-l asume Austria”, a explicat Rareş Bogdan.

El a precizat că ceea ce este cert este că ”românii nu vor mai privi cu aceeaşi simpatie o ţară care până acum a avut o relaţie privilegiată cu sufletul românesc şi poporul şi statul român”.

Despre apartenenţa partidului conservator din Austria la PPE, Rareş Bogdan a spus: ”Noi, PNL, rămânem în PPE. Dar, în acelaşi timp, astăzi, în câteva minute va începe o nouă şedinţă, voi intra prin skype şi voi solicita scoaterea din PPE a OeVP (conservatorilor austrieci – nr), pentru modalitatea în care s-a comportat Austria”. El a arătat că ”nu poţi să votezi o rezoluţie a partidului la Congresul de la Rotterdam, nu poţi să votezi alături de România rezoluţia de la Parlamentul European şi după aceea să întorci totul în ultimele două săptămâni fără a avea repercusiuni”.


Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen arată faptul că Austria s-a decuplat de Europa şi vor fi consecinţe pentru acest stat, „în urma acestui vot absurd”. El a adăugat că „opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”, transmite News.ro.

„O majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârşitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevăraţi ai ţării noastre le mulţumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei! Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.
El a mai spus că gestul cancelarului de dreapta austriac este şi „eşecul dreptei europene” care nu a fost capabilă să gestioneze această situaţie.
Şi vreau să mulţumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înţeles eforturile României şi ne-a susţinut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni şi al colegilor noştri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susţinere la nivel european. În acelaşi timp, dreapta europeană trebuie să îşi asume această situaţie, care creează o problemă uriaşă Uniunii Europene însăşi. Gestul cancelarului de dreapta austriac este şi eşecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situaţie. Toată Europa ne dă dreptate, ştim că – de această dată – dreptatea este de partea României. Şi trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare”, a completat Ciolacu.
Acesta a adăugat că „nu renunţăm, nu ne dăm bătuţi!”
„Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, aşa cum am făcut-o şi când a fost vorba de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a conchis Marcel Ciolacu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacţionat, joi, după votul Consiliului JAI cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind că este ”o decizie mizerabilă”, transmite News.ro.

”O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spaţiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”, a transmis, joi, Kelemen Hunor, după votul din Consiliul JAI.

Liderul UDMR precizează că este ”o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene”.

”România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi încălcate în picioare”, a mai transmis Kelemen Hunor.

Acesta precizează că România va continua să lupte pentru acest drept.

”Trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele şi complicate trebuie întărită solidaritatea europeană şi nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a mai transmis liderul UDMR.


Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a transmis, joi, într-un mesaj pe Facebook, după respingerea aderării României în Schengen, că este ”umilinţă pe care nu o meritam”, potrivit News.ro.

„Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene, spune liderul PMP, el arătând că nu trebuie să ne resemnăm, şi chiar dacă decizia de astăzi doare şi este nemeritată locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen şi vom reuşi”.

”Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar şi de cei care ne dau lecţii de loialitate faţă de valorile europene. Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, a transmis Tomac.
”Poate acum va înţelege Parlamentul, Guvernul şi, evident, Preşedintele României că relaţia cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenţii şi drept de muncă în alte state. A conta în Europa înseamnă să faci politică europeană, nu să stai la uşă şi să aştepţi să decidă alţii pentru tine”, mai spune Tomac.
Liderul PMP precizează că personal, se simte vinovat chiar dacă atât el, cât şi majoritatea colegilor lui din Parlamentul European, indiferent de partidul din care provin, au muncit mult pentru a reuşi; drept urmare toate demersurile legate de Schengen au fost votate.
”Nu meritam această lecţie cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm. Decizia de astăzi doare şi este nemeritată. Însă locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen şi vom reuşi!”, mai scrie Tomac.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a scris, pe Facebook: „Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România. Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor. Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”.

Sondaj INSCOP | Ce cred Românii despre aderarea la Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here