Foto: INQUAM/Octav Ganea

Sâmbătă seară, la Europa FM, după anunțul președintelui privind instituirea stării de urgență, Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că ”gradul actual de ocupare al paturilor ATI este de 60%, dar prin redistribuirea pacienților putem asigura la nivelul țării 1.200 – 1.400 de paturi ATI libere. Asta înseamnă  că suntem pregătiți, avem paturi în cazul unei epidemii de 10.000 de cazuri de coronavirus”.

Radio Europa FM a realizat sâmbătă seara o ediție specială, moderată de Alice Iacobescu. În cursul emisiunii, la telefon a intervenit Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Întrebat care este avantajul stării de urgență, demnitarul s-a referit la ”achiziția mai rapidă de echipamente”. Au intervenit apoi jurnaliști din studio sau de la telefon cu întrebări legate de așteaptările autorităților în privința extinderii epidemiei. 

Deocamdată nu avem focare mari, ceea ce ne face să credem că nu vom ajunge la nivelul Italiei, dar crește și la noi numărul”, a spus el. Italia a depășit numărul de 20.000 de oameni diagnosticați cu coronavirus. Întrebat care este acum gradul de ocupare al celor 2.000 de paturi de ATI, complet dotate, Tătaru a spus că ”este de aproximativ 60%”.

Suntem cam cu 7 zile în urma Italiei la numărul de cazuri noi și cu 16 zile la numărul de cazuri totale, a mai precizat Tătaru. ”Ne așteptăm să crească numărul de cazuri noi, dar să nu ajungem la numărul de cazuri totale cât are Italia în acest moment.”

Noi suntem la stadiul la care nu avem focare mari, avem focare limitate. Scenariul 3 presupune să facem tot posibilul ca aceste focare să nu conflueze. Dacă focarele confluează la un moment dat, vom ajunge efectiv cum este în Italia, să carantinăm orășele mici, comune sau sectoare, pentru a limita propagarea”, a mai explicat Nelu Tătaru. ”În scenariul 4, la peste 2.000 de îmbolnăviri, spitalele vor trata doar bolnavii grav sau sever; cei cu forme ușoare și medii vor fi tratați acasă”, a mai detaliat Nelu Tătaru.

Jurnaliștii l-au întrebat pe secretarul de stat dacă România are capacitatea de a aloca 1.000-1.200 de paturi ATI, dacă vom ajunge la 10.000 de oameni bolnavi, dintre care 10-14% vor avea nevoie de locuri la terapie intensivă. ”Da, avem  această capacitate, în cazul a 10.000 de bolnavi. Până în 10.000 de cazuri”, a încheiat Nelu Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here