Autoritățile din Angers au cerut ordin european de anchetă după ce români duși să muncească în Franța au fost furați sistematic de peste 2 milioane de euro

Tribunalul Mehedinți a admis luni, 4 aprilie, cererea procurorilor DIICOT privind recunoașterea ordinului european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Angers, într-un dosar care vizează o rețea de trafic de persoane coordonată de o femeie din Drobeta Turnu Severin, scrie ziare.com.

”Admite, ca întemeiată, cererea nr. 220D/II-5/2022 din data de 04.04.2022, formulată de DIICOT – BIROUL TERITORIAL MEHEDINŢI. Dispune recunoaşterea ordinului european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Angers, Republica Franţa, în dosarul nr. 21.097.000080, înregistrat la DIICOT – BIROUL TERITORIAL MEHEDINŢI sub nr. 220D/II-5/2022. (…). Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu din data de 04.04.2022, orele 15,30, la sediul Tribunalului Mehedinţi. 04.04.2022”, potrivit portalului instanțelor de judecată

Anchetatorii francezi suspectează că rețeaua de traficanți a reușit să câștige de pe urma exploatării unor cetățeni nevinovați peste 2.100.000 euro, bani care au fost transferați în țară în perioada 2015-2019.

Potrivit actului de acuzare, începând cu anul 2015, românca a exploatat, prin muncă, cetăţeni români pe care i-a dus în Franţa, în sectorul Pouance, în departamentul Maine-et-Loire.

Cetăţenii români lucrau în agricultură sau grădinărit. Femeia a profitat de muncitorii români şi le cerea 150 de euro pe lună, scop în care a solicitat acestora împuterniciri bancare pentru a putea încasa banii din conturile lor, se arată în actul de acuzare, potrivit rejust.ro.

În fața anchetatorilor, românca a recunoscut aceste acţiuni, precum şi faptul că a adus un număr important de muncitori români în Franţa, de la care beneficiase de 150 de euro pe lună. Anchetatorii francezi au estimat că, în perioada 01.01.2015 – 01.01.2019 a putut să încaseze 2.160.000 euro, iar majoritatea acestor bani au fost transferaţi în România prin viramente sau investiţii.

Femeia s-a folosit de Asociaţia „La main tendue vers la Roumanie” (Mâna întinsă către România), situată în localitatea Pouance, dar care era în realitate un fel de agenţie temporară, care orchestra transportul cetăţenilor români în Franţa, de unde aceştia erau puşi la dispoziţia antreprenorilor, potrivit sursei citate.

Partenerul femeii a mărturisit anchetatorilor că a sustras, împreună cu soția sa, de la cetățenii români între 40.000-50.000 euro pe lună.

Partea franceză deja a identificat și arestat mai persoane implicate în rețea, anchetatorii din Angers bănuind că liderii care se află în fruntea acestei rețele de amploare şi-au învestit şi, probabil, şi-au spălat banii în România.

Acuzațiile din dosar sunt de: trafic de fiinţe umane, spălare de bani, înşelăciune, şantaj, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Prin ordinul european de anchetă, se solicită obţinerea datelor privind conturile bancare deschise la diferite instituţii bancare, cât şi tranzacţiile financiare efectuate prin aceste conturi, de către membrii reţelei de trafic de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here