Autoritățile din Mexic se confruntă cu o nouă problemă: Se fură tuburile cu oxigen pentru bolnavii de COVID care se tratează acasă

În plină pandemie de coronavirus, Mexicul se confruntă cu o criză a tuburilor de oxigen, care se găsesc tot mai greu pe piață: cererea foarte mare le-a transformat într-o marfă scumpă, iar în ultima vreme au ajuns în vizorul hoților.

Autorităţile din Mexic au înregistrat 14 cazuri de furturi de tuburi de oxigen de la începutul lui ianuarie până în prezent, pe fundalul unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19 şi a unui deficit pe piaţa legală, informează DPA, potrivit Agerpres.

Din data de 3 ianuarie, Garda Naţională şi poliţia au recuperat 36 de tuburi de oxigen şi trei concentratoare de oxigen, arestând totodată opt persoane în mai multe operaţiuni distincte, a informat Ministerul Securităţii Publice (SSPC) într-un comunicat.

Potrivit ministerului, din cauza creşterii numărului de furturi, autorităţile au decis să stabilească o autoritate specială de coordonare care să oprească şi să pună sub acuzare astfel de infracţiuni. Garda Naţională şi primii trei furnizori de oxigen din ţară se numără printre cei implicaţi în acest demers.

Spitalele din Mexic, în special cele din Ciudad de Mexico, au ajuns la capacitatea maximă şi mulţi pacienţi sunt trataţi cu oxigen la domiciliu în lipsa locurilor în spitale şi a neîncrederii în sistemul public de sănătate.

Din această cauză, la centrele pentru reîncărcarea tuburilor de oxigen s-au format cozi lungi. Companiile distribuitoare se confruntă de asemenea cu un deficit de tuburi de oxigen.

Cozile interminabile pentru rezervele de oxigen au devenit o obișnuință, în condițiile în care mulți bolnavi urmează tratamentul acasă, deși au forme grave ale bolii.

Mexic, o ţară cu aproape 130 de milioane de locuitori, a înregistrat unul dintre cele mai severe bilanţuri de COVID-19 din lume, iar la începutul acestei săptămâni a devenit cea de-a patra ţară care a atins pragul de 150.000 de decese provocate de coronavirus la nivel global.

Cel mai mare număr de decese într-un interval de 24 de ore – 1.803 – a fost înregistrat joia trecută.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here