UPDATE: Tudorache s-a autosuspendat din PSD. Ce acuzații i se aduc, concret: Milioane de lei, ascunși în proprietăți și în bijuterii

Foto: INQUAM/George Călin

UPDATE: Dan Tudorache a anunţat, sâmbătă, că s-a autosuspendat din Partidul Social Democrat.

„În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD. Sunt nevinovat şi sper ca Justiţia să facă lumină cât mai repede în acest dosar. Nu doresc să pun în pericol şansele reale de câştigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani şi în slujba căruia mi-am pus toată activitatea politică”, a scris Tudorache, pe pagina sa de Facebook.

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost pus sub control judiciar sub cauţiune, după ce a fost audiat timp de mai multe ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acuzaţiile vizează infracţiuni asimilate corupţiei şi spălare de bani, transmite News.ro.

„În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență”, menționează DNA.

Celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, mai arată procurorii.

Astfel: 

– 1.000.000 euro – Daniel Tudorache
– 200.000 euro – fosta soție
– 75.000 euro – persoană fizică aflată în anturajul primarului.

Ce acuzații i se aduc, concret:

„În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, se arată în rechizitoriul DNA.

„În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței. De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”, mai spun anchetatorii.

DNA mai afirmă că „în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”.

„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil. Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, în perioada 2008-2018, în care „Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;

– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții;

– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),

– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții;

– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți; toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, joi, 38 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, în două dosare în care sunt cercetate fapte de corupţie. Au fost făcute percheziții și la locuința lui Dan Tudorache, precum și acasă la fostul primar Daniel Vanghelie. De asemenea, a fost audiat la DNA și fostul primar PSD al Sectorului 5 Daniel Florea, care spunea că a fost chemat în calitate de martor.

„În cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 38 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care două sunt entităţi aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, a precizat DNA într-un comunicat. 

1 COMENTARIU

  1. „Bietul”de el,e normal sa nu-si mai aduca aminte, la cantitatea de furaciuni produsa si la valoarea acestora,fiind si un pui de psd-ist cu mintea scurta,molia a pierdut numaratoarea hotiilor intreprinse din functia oferita de partidul miticilor si sustinuta de votantii zombificati si latrinele televizive ticalosite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here