Aventura lui Putin în Ucraina: Un război scurt și victorios (sau cel puțin asta sperase)

113805 25.01.2005 Президент РФ Владимир Путин (справа) и ректор МГУ им. М.В. Ломоносова Виктор Садовничий пробуют традиционный напиток "медовуху" в студенческий праздник "Татьянин день". Сергей Гунеев/РИА Новости

<< În rândul comunității de experți din Rusia, au existat multe îndoieli cu privire la disponibilitatea lui Vladimir Putin de a accepta riscurile evidente legate de o invazie deschisă. Și totuși, a făcut-o. De ce? >>, notează o analiză CEPA.

<< În ultima săptămână, este posibil să discerni o evoluție de la Vladimir Putin, istoricul entuziast, până la Putin-creatorul-istoriei. El a demonstrat o consecvență remarcabilă în declarațiile și acțiunile sale. Totul interpretat ca o glumă, sau o cacealma, sau o fantezie bolnavă, părea a fi adevărat. În discursul său lung, după recunoașterea statelor construite de ruși în estul Ucrainei, pe 21 februarie, el a spus clar că se vede ca un om capabil să inverseze istoria ultimilor 100 de ani.

Putin, cel puțin în mintea lui, este cel care trebuie să reunească „pământurile rusești” și să restabilească puterea imperială rusă, pentru a face Rusia din nou mare, după o lungă perioadă de declin și subordonare „Occidentului”. Privită în această lumină largă și delirantă, Ucraina apare ca un stat ilegitim, populat de oameni fie ruși, fie ruși, dar care nu sunt conștienți de asta — acesta este mitul popularizat de la începutul războiului din Donbas, în 2014. Urmând această logică, toate cererile anterior nerealiste ale lui Putin devin acum clare: Ucraina ar trebui readusă în sfera de influență a Rusiei, iar NATO ar trebui să o părăsească.

Liderul rus a precizat că este indiferent față de sancțiunile occidentale și îi pasă doar de locul său în acest peisaj istoric care există în mintea lui. Asta înseamnă că conflictul în curs are foarte puține rezultate posibile.

Fără sprijinul militar din Europa și SUA, Ucraina nu va putea rezista agresiunii ruse. Cu sprijin militar, Europa va experimenta, probabil, cel mai grav conflict din 1945.

Astfel, Putin va putea impune Ucrainei ceea ce a încercat deja să impună prin alte mijloace: statut neutru față de NATO și alinierea la Rusia, inclusiv recunoașterea Crimeei ca teritoriu rus.

Toată lumea ar trebui să se ferească de hotărârea lui Putin de a face ca acest lucru să se întâmple. Chiar înainte de atac, el a declarat că Ucraina trebuie să se demilitarize; acum, principalele obiecte ale atacului sunt armata. În timpul prelegerii sale istorice, Putin a repetat iar și iar: v-am spus și ne-ați ignorat. Putin nu caută doar să constrângă, el încearcă să pedepsească pentru neascultare. Minsk III va arăta foarte diferit față de Minsk II. „Îți place sau nu, trebuie să suporți, frumusețe”, a spus el, folosind o veche expresie rusă care sublinia dominația masculină a subiectului său „feminin”. Putin are cereri pentru NATO și pentru SUA. Este puțin probabil ca metodele lui să fie blânde, inclusiv în acest caz.

Aceasta este o tragedie pentru Ucraina, dar are consecințe ireversibile și pentru Rusia.

Indiferent de efectul asupra declinului economic și a ostracizării Rusiei, acesta este, de asemenea, un moment decisiv pentru scena politică internă. În ultimul an, au existat semnale inconfundabile de represiune în creștere a opoziției politice, arestări și pedepse cu închisoarea pentru activiști, lichidarea organizațiilor neguvernamentale și a „străinilor”. agent”, lege aplicată oricărui oponent al regimului.

Alexei Navalnîi, care se confruntă acum cu încă 15 ani de închisoare, nu va fi eliberat prea curând din brutala colonie penală, iar și mai mulți oameni i se vor alătura. Protestele împotriva războiului, care au avut loc în peste 40 de orașe rusești, pe 24 februarie, soldate cu cel puțin 1.700 de arestări, vor fi fost probabil ultimele înainte ca poliția să devină cu adevărat violentă. Din acest moment, nu va mai exista nicio pretenție că Rusia este o țară democratică, în care sunt respectate drepturile omului. După cum a spus Putin, Occidentul este cel care vrea să impună Rusiei valori străine. Acestea nu sunt valori pe care șeful statului le împărtășește.

Putin împlinește 70 de ani anul acesta. Anul trecut, el a schimbat Constituția rusă și probabil că acum poate rămâne pe scaunul prea mare al președintelui de la Kremlin până la sfârșitul zilelor sale. După cum a arătat-o clar spectacolul bizar de la Kremlin, de săptămâna aceasta, cercul interior al lui Putin este complet speriat; nu există succesor nominalizat.

Războiul împotriva Ucrainei este o demonstrație a modului în care și cu ce justificări vor fi rezolvate nu numai problemele externe, ci și cele interne. Vor exista violențe țintite împotriva oricui amenință statutul lui Putin, violențe în special împotriva „dușmanilor ruși” din afara sau din interiorul țării și prezentate ca o componentă necesară și inevitabilă a marșului Rusiei către un viitor mai mare.

Occidentul trebuie, acum, să se pregătească pentru asta. >>

Cu „buzunarele” pline de ruble. „Militarizarea” soluției la problema AUR și problema Teodosie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here