VIDEO | Unda de șoc s-a propagat. Solidaritate cu Ucraina în întreaga lume

Foto: Octavian Sorescu

Marşuri la lumina torţelor sau mitinguri: culorile albastru şi galben ale Ucrainei s-au amestecat sâmbătă în numeroase manifestaţii din întreaga lume în care preşedintele rus Vladimir Putin a fost huiduit, din Israel până în Argentina, trecând prin Italia, Georgia şi Austria, comentează AFP, preluată de Agerpres.

La Strasbourg, sediul Consiliului Europei în estul Franţei, 3.100 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat cu drapele ucrainene şi pancarte pe care se putea citi „Putin killer” (ucigaşul Putin) sau „Opriţi războiul”.

„Putin şi toată clica sa vor trebui să plătească preţul acestei agresiuni şi vor trebui să se confrunte cu un tribunal internaţional”, a spus mulţimii Boris Tarasiuk, reprezentantul permanent al Ucrainei la Consiliul Europei.

Mai multe mii de persoane s-au adunat sâmbătă în întreaga Elveţie, dintre care o mie, potrivit poliţiei, la Geneva, în faţa sediul principal din Europa al Naţiunilor Unite, în sprijinul Ucrainei care se confruntă cu o invazie rusă, cerând măsuri puternice împotriva Moscovei.

Alte demonstraţii au avut loc la Londra, Paris, Tel Aviv şi Roma.

Sâmbătă spre orele prânzului în centrul capitalei italiene, un miting la apelul sindicatelor şi mai multor asociaţii a reunit peste o mie de persoane, uneori cu familii, în jurul unui podium decorat cu inscripţia: „Împotriva războiului”. Manifestanţii au fluturat pancarte: „Make love, not war”, „Vrem pace”.

Deja cu o seară înainte, un marş cu torţe până la Colosseum mobilizase mii de persoane la Roma.

„Putin, asasin!”, „Excludeţi Rusia din Swift”, sistemul internaţional de schimburi interbancare, se putea citi pe bannere. Unele pancarte îl arătau pe preşedintele rus, Vladimir Putin, cu o mână pătată de sânge pe faţă sau comparându-l cu Hitler cu cuvintele: „Poţi recunoaşte istoria când se repetă?”.

„Jos Putler”, era scris pe pancarte în rândul celor aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei, care s-au adunat sâmbătă la Viena, capitala Austriei, printre acestea aflându-se oratori ucraineni în pragul lacrimilor, în timp ce sute de oameni au manifestat şi la Linz şi la Graz.

Mai multe mii de persoane s-au adunat sâmbătă în jurul prânzului la Helsinki, potrivit poliţiei finlandeze. „Rusia afară, jos Putin”, au strigat printre altele manifestanţii în această ţară vecină cu Rusia.

Aproximativ o mie de persoane au manifestat la Barcelona, în Spania, potrivit unei estimări a poliţiei municipale.

La Londra, sute de protestatari s-au adunat în faţa ambasadei Rusiei şi a birourilor premierului Boris Johnson, fluturând steaguri ucrainene.

În Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, mobilizarea a fost deosebit de importantă vineri seara: aproape 30.000 de oameni au defilat la Tbilisi, fluturând steaguri ucrainene şi georgiene şi cântând imnurile celor două ţări.

Războiul, care, potrivit Kievului, a ucis deja cel puţin 198 de civili, a provocat un sentiment de deja-vu în această ţară care a fost şi ea victima unei invazii devastatoare a Rusiei în 2008.

La Atena, vineri seară, în faţa ambasadei Rusiei, peste 2.000 de persoane s-au adunat la apelul partidului comunist grec şi al partidului stângii radicale, Syriza. În mod tradiţional pro-ruse, aceste partide au denunţat „invazia Ucrainei de către Rusia” şi un „război imperialist împotriva unui popor”.

Aceste manifestaţii de solidaritate nu s-au limitat la Europa: la Montreal, în Canada, zeci de persoane au înfruntat o furtună de zăpadă vineri după-amiază pentru a protesta sub ferestrele Consulatului General al Rusiei.

În Argentina, aproape 2.000 de persoane, printre care imigranţi ucraineni şi descendenţi argentinieni ai ucrainenilor, au manifestat vineri la Buenos Aires, cerând în faţa ambasadei Rusiei „retragerea necondiţionată” a trupelor „asasinului” Putin.

Fluturând drapelul ucrainean, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, purtând pancarte în spaniolă, ucraineană sau engleză pe care se putea citi „Opriţi războiul” sau „Putin, jos labele de pe Ucraina!”, manifestanţii au scandat sloganuri în ucraineană, precum „Glorie Ucrainei, glorie eroilor săi” şi au intonat imnurile ucrainean şi argentinian.

Tokyo, Taipei, Curitiba (Brazilia), New York şi Washington au fost, de asemenea, scena unor manifestaţii în sprijinul Ucrainei invadate de trupele Moscovei.

Cu „buzunarele” pline de ruble. „Militarizarea” soluției la problema AUR și problema Teodosie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here