Fostul ministru al sanatatii, Nicolae Banicioiu, soseste la sediul Parchetului General, in Bucuresti, vineri, 6 decembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu s-a prezentat, vineri dimineață, la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat că martor într-un dosar disjuns din „Colectiv”, în care se fac cercetări în legătură cu modul de intervenție a autorităților după incendiul din octombrie 2015, relatează Ziare.com. Fostul ministru al Sănătății a părăsit sediul Parchetului în jurul orei 13:00, după aproape cinci ore de audieri. La ieșire, a fost luat la întrebări de un membru al Asociației Colectiv, care i-a reproșat lui Bănicioiu că i-a lăsat pe răniți să moară ”ca niște câini”.

Bănicioiu a venit la Parchet în jurul orei 8:00, el fiind așteptat de câțiva supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv.

Bănicioiu a avut un dialog cu Mihai Grecea, victimă din clubul bucureștean.

Grecea l-a întrebat pe fostul ministru de ce oamenii au fost lăsăți să moară „că niște câini”, iar Bănicioiu i-a spus că „statul român a făcut tot ce a putut”.

De ce ne-ați lăsat să murim acolo că niște câini? Au fost banii mai importanți, miza politică?„, l-a întrebat Mihai Grecea, pe fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la ieșirea de la audierile din dosarul „Colectiv”.

Iată dialogul dintre cei doi:

Mihai Grecea: De ce ne-ați lăsat să murim acolo ca niște câini? Au fost banii mai importanți, miza politică?

Nicolae Bănicioiu: Noi am spus din primul moment că asigurăm toate ce e necesar.

Mihai Grecea: Am urmărit toate materiale din media, le am…

Nicolae Bănicioiu: Ne întâlnim și răspund la fiecare, când vreți dumneavoastră. Am făcut tot ceea ce era omenește posibil, credeți-mă. Și eu și doctorii. Nu acuzați salvatorii, vorbiți și despre oamenii care au fost salvați…

Mihai Grecea: Știați ce e în spitale, ați fost ministrul Sănătății!

Nicolae Bănicioiu: Am încercat să le repar (…) Noi am trimis afară toți pacienții…

Mihai Grecea: Când? După ziua a șaptea, a opta, când au început să moară?

Nicolae Bănicioiu: Dumneavoastră ați fost acolo că și mine. Cine decidea când pleacă pacientul? Ministrul nu decide (…) Credeți-mă că am făcut tot ceea ce era omenește posibil! Statul român a făcut tot ceea ce a putut.

Fostul ministru al Sănătății a părăsit sediul Parchetului în jurul orei 13:00, după aproape cinci ore de audieri. La ieșire, a fost luat la întrebări de un membru al Asociației Colectiv.

Fostul ministru al Sănătății a mai fost citat în acest dosar, însă el a refuzat în luna octombrie să se prezinte la audieri, avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă familiile victimelor, declarând atunci că va cere aducerea lui Bănicioiu cu mandat.

În noiembrie 2015, la puțîn timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autoritățile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniții.

Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și Germania, din foarte multe părți, am primit astfel de solicitări. (…) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații„, declara Bănicioiu, ministru al Sănătății la acea vreme.

Un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinții victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulți oficiali guvernamentali și din sistemul de sănătate erau acuzați în legătură cu modul în care au intervenit autoritățile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal în rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, privind intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistență medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inactiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unități de spital din străînătate.

În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimiși în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, dar și fostul primar Cristian Popescu Piedone.

În urmă incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here