Barna anunță un acord de principiu pentru sprijinirea Guvernului Orban. Decizia finală, după ce vede lista miniștrilor

dan barna
Inquam Photos/George Călin

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua „o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern”. „Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor”, a spus Barna, menţionând că „suntem foarte aproape de această susţinere”.

„Probabil spre finalul săptămânii vom vedea şi lista Guvernului şi vom lua o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern. Priorităţile pe care noi le-am menţionat în acest acord politic vizează recursul compensatoriu, desfiinţarea Secţiei speciale şi renunţarea la pensioanrea anticipată a magistraţilor şi bineînţeles iniţiativa Fără penali, cu o completare privind şi iniţiativa comună rezultată din referendum. (…) Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în justiţie”, a declarat Dan Barna, marţi după-amiază, după discţuţiile cu reprezentanţii PNL.

El a menţionat că sunt patru prevederi privind legislaţia electorală incluse în acordul politic agreat marţi după-amiază, fiind vorba de votul în două tururi la alegerile primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri, corecta reprezentare a Diasporei, scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate.

Alte prevederi se referă la componenta economică şi cea de mediu.

În ceea ce priveşte comisarul european, Barna a spus că premierul desemnat a fost de acord să existe o consultare cu partidele la nivelul Parlamentului în privinţa persoanei care va reprezenta România.

„Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor şi să vedem dacă acolo ar putea să fie pobleme sau obiecţiuni”, a afirmat el.

Întrebat dacă susţinerea Guvernuui este condiţionată de lista de miniştri, Barna a spus: „Am discutat, premierul ne-a menţionat numele câtorva membri ai Cabinetului, spre finalul săptămânii vom primi propunerea concretă, completă privind componenţa Cabinetului şi evident că ne-am rezervat dreptul de a avea puncte de vedere în caz că există şi persoane care să ridice semne de întrebare”.

„Evident nu este un cec în alb privind componenţa cabinetului, aşteptăm să vedem în mod concret”, a adăugat el.

Întrebat dacă sunt şanse mari ca USR să voteze Guvernul PNL, Barna a replicat: „Eu zic că suntem foarte aproape de această susţinere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here