Barna: Sunt lucruri pe care le vrea USR PLUS, pe care PNL le vrea într-o masură mai mică şi pe care UDMR nu le vrea. Vom deconta electoral

Foto: INQUAM/Alexandru Bușcă

Vicepremierul Dan Barna a vorbit despre funcţionarea coaliţiei şi mersul lent al reformelor asumate de cele trei formaţiunii de guvernare. El a precizat că sunt anumite lucruri dorite de USR PLUS, dorite într-o mai mică măsură de către PNL şi refuzate de UDMR, iar acest lucru va fi decontat electoral. „Din momentul în care ai trei saboţi cu trei viteze, rezultanta este una medie”, a adăugat Barna, citat de News.ro.

„Niciunul din parteneri nu poate să facă agenda decât dacă suntem toţi de acord împreună. Deci oricine poate să blocheze. Ceea ce depinde de noi facem. Cetăţenii României au decis că România trebuie să fie condusă de o coaliţie de trei partide. Efectul este cel pe care îl vedem cu toţii – viteza de reforme e mult mai redusă. Nu e vorba de rea voinţă. E vorba de faptul că genul acesta de măsuri de transparenţă şi de limite ale ei sunt asumate de fiecare în măsură în care consideră. Dincolo de măsurile legislative pe care le-am promovat, exemplele personale sunt cele la care ne-am angajat. Este vorba de acceptarea faptului că într-o coaliţie de trei lucrurile merg mai greu decât într-o coaliţie de doi şi mai greu decât atunci când eşti guvern monocolor. Fix despre asta este vorba”, a afirmat Dan Barna, marţi la TVR 1.

El a explicat că nu cred că îşi imagina cineva că România va dudui de reforme, atunci când în coaliţie ai trei partide – „unul conservator, unul cu chef mediu de a face reforme si unul reformator”.

„Sunt lucruri pe care le vrea USR PLUS, pe care PNL le vrea într-o masură mai mică şi pe care UDMR nu le vrea. Din momentul în care ai trei saboţi cu trei viteze, rezultanta este una medie. Asta este realitatea. Vom deconta electoral. Nu cred că, în momentul în care s-a văzut rezultatul alegerilor, cineva îşi imagina că va fi o coaliţie de trei partide, unul conservator, unul cu chef mediu de a face reforme si unul reformator, va dudui România de reforme. Nu despre asta este vorba. Adică oamenii au înţeles foarte clar cum stăm. Luptăm, ducem agenda publică în Parlament şi în Guvern. Unele lucruri se întâmplă într-o viteză mai lentă, altele nu se întâmplă. Este realitatea acestei Românii”, a completat vicepremierul.
Acesta a anunţat că este foarte nervos după şedinţa coaliţiei de marţi unde din nou s-a certat în van pe tema desfiinţării SIIJ.

„Dacă preferi să rămâi deoparte, da o să decontăm electoral. Da, oamenii care vor să stea deoparte şi nu vor să facă politică, vom fi în această situaţie. Vor fi şi mai mulţi oameni în funcţii publice care nu au competenţă să conducă această ţară, pentru că cei care au competenţa necesară nu o fac. E foarte simplu. Colegii mei miniştri se chinuie şi fac eforturi să găsească oameni competenţi şi să nu pună numai personal de partid. Aşteptarea românilor să aibă o bună guvernare fără să se implice este degeaba. Cei care vor bună guvernare să vină în partide şi să se implice politic şi atunci avem cu toţii o şansă. Altfel o să ne luptăm cum fac eu şi colegii mei din USR PLUS, sunt puţin montat acuma că vin de la o şedinţă de coaliţie unde din nou m-am certat în van. Da, sunt foarte nervos. În măsura în care ne implicăm, avem o şansă să câştigăm o bună guvernare. Altfel ne chinuim. Unii se zbat. Sunt rezolvat de subiectul SIIJ, deşi colegul meu a prezentat o variantă care răspundea exact la temerile invocate, vedem că este de fapt un balet şi interesul nu este de a desfiinţa sau de a face paşi înainte. Şi asta cumva creează un sentiment de muncă în zadar, dar vom continua tocmai din faptul că o bucată de România a decis ca USR PLUS să fie în această guvernare şi să luptăm pentru aceste reforme”, a conchis Barna.

Amendamentul propus de ministrul Justiției pentru deblocarea negocierilor de desfiinţare a Secţiei Speciale

4 COMENTARII

  1. Este o vorba ce ne spune : a sta cu fundul în două luntre nu prea este profitabil . Coalitia aflata la guvernare nu se poate sparge ,Avem in fata cel putin trei ani de framantari politice ce sunt pe rind aduse in fata noastra a tuturor .Este un joc intre intreaga coalitie si opozitie si in acelasi timp un joc politic in care fiecare va incerca sa isi separe ideile sau realizarea acestora de ceilalti . Justitia si reformele in justitie sunt obligatorii dar aminarea lor este si ea o parte a infruntarii.Este evident pentru toata lumea ca aceste schimbari , reconfigurari de atitudini politice ce au la baza jocul juridic nu vor fi rezolvate peste noapte .Motivele sunt cunoscute . CCR ofera solutii partiale(vezi legile asa numitelor pensii speciale ) sau blocheza anumite modificari de substanta .Partidele ce formeaza actuala coalitie se pozitioneza la acest inceput de drum diferit si nu exista o concordie pe multe dintre temele initial acceptate ca reformabile . Este prea devreme pentru toti a face aceste modificari .Deocamdata si USR si PNL sunt in alegeri generale . Configuratia noilor partide PNL si USR – functie de cistigatori sefiei vor arata o noua fata .PNL -CITU ca si USR (sa vedem cine cistiga ) ne vor prezenta un nou model de actiune fortati fiind de cerintele Uniunii Europene cu referire la obtinerea banilor din PNNR.Tot ceea ce vedeti este doar un simplu joc de imagine ce deocamdata pastreaza intacte sansele partidelor din coalitie o data cu punerea in practica etapizat a masurilor promise si cerintelor populare undeva la inceputul anului 2024 .Pina atunci vom vedea putine modificari si ele vor fi parte a cerintelor UE.

  2. Sluga rares ,tu esti,papitoiule? Sau colegele tale de la gusha teveu,alea la fel de dastepte ca tine!😁😀😂😃 Pana sa ajunga sa creada ca va fi ales,va da cu subsemnatul la DNA!!Huoo,limbricule!

  3. Barney da din gura ca vor sa faca reforme ministrii sai,dar nu-i lasa liberalii,vezi-Doamne ,ca daca spune ca doar udemeristii,nu da bine la ce a mai ramas din electoratul sau!😂😃😅 Sigur,pnrr-ul lui nea’ghinea,ala care i-a acoperit furtul din bani europeni pentru sora-sa,e mai bun decat il facea un liberal,dar daca nu va fi aprobat,tot liberalii vor fi de vina,nu,penalule? Hai,siktir si vezi-ti de problemele tale ,ca ai destule!Auzi ,cica ei vor reformarea tarii,dar d-aia nu pot ,pentru ca nu vor ceilalti!Simplu,nu? Sa dai vina pentru incompetenta ta pe altii,ca asa crezi ca mai linistesti bizonul electoral!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here