Băsescu, despre România: Suntem în cel mai bun moment istoric al securității noastre. SUA va apăra cu dinții scutul de la Deveselu

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, la B1, că România se află în cel mai bun moment din istoria sa, din punct de vedere al securității pentru că suntem protejați, iar SUA va „apăra cu dinții” scutul de la Deveselu.

Fostul președinte a făcut o analiză, de Ziua Națională, a situației României la nivel internațional.

„Investițiile în apărare se fac dintr-un motiv foarte simplu: trebuie să-i descurajezi pe alții, să nu aibă curajul să te atace(…) România, din punct de vedere al securității este în cea mai bună situație din întreaga sa istorie, asta trebuie să știți. Faptul că avem pe teritoriul nostru avem și scutul de la Deveselu, un armament ultra modern și complex, pe care americanii îl vor apăra cu dinții, nu-l lasă din mână, ăsta este un mare avantaj pentru noi (…) Noi suntem protejați de Rusia, dușmanul nostru tradițional, Rusia, pentru că n-avem toți de aici degete la mâini de câte ori ne-a invadat Rusia”, a spus Băsescu.

Fostul președinte a mai vorbit despre amenințarea constantă de cucerire în care a fost țara noastră vreme de secole fiindcă a fost tot timpul împrejmuită de mari imperii.

„Țara asta a a fost hărțuită, o țară aflată între trei imperii: rus la est, austro-ungar la vest, otoman la sud. În toată istoria noastră, 500-600 de ani am fost hărțuiți, ocupați, luați, bătuți. Pe de altă parte, nu ne place să recunoaștem, dar imperiile astea ne-au ajutat, Dintr-un interes sau altul, în detrimentul altui imperiu. Adică la cucerirea independenței am făcut-o alături de armata rusă. Sau în celebrul Mărăști – Mărășești – Oituz au fost trupe rusești alături de noi, deși nu știu cât de largă a fost participarea. Deci imperiile astea ne-au făcut și bine și rău. Imperiul Otoman, care a trecut de atâtea ori peste țările astea trei, n-a distrus o biserică. Imperiile astea ne-au făcut și bine și rău, mai ales când erau tensiuni între ele”, a mai spus Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here