Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, arată cu degetul spre România

Ben Hodges

Să ai o armată mai bună nu contează prea mult dacă nu o poți pune în mișcare. Invazia Ucrainei de către Rusia a readus în atenție pregătirea drumurilor, căilor ferate, porturilor și aeroporturilor UE pentru deplasarea rapidă a trupelor și a tancurilor. Eliminarea blocajelor și susținerea căilor și podurilor utilizate atât de militari, cât și de civili este crucială pentru programul de apărare al continentului. Dar, în ciuda acestor îngrijorări, UE nu plănuiește nicio creștere imediată a cheltuielilor în această problemă, arată o analiză Politico. România este dată ca exemplu negativ în privința infrastructurii de fostul comandant al armatei americane în Europa, general-locotenent în retragere Ben Hodges.

Cu cât mergi mai spre est, infrastructura nu suportă greutatea mare a tancurilor americane, germane, britanice și olandeze (…)”, a spus generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, afiliat acum al unui think tank – CEPA. „Trebuie să arătăm că ne putem deplasa la fel de repede sau mai repede decât Federația Rusă în zona Suwałki [între Polonia și Lituania] sau în România.”, spune acesta.

Facilitatea de Conectare a Europei (CEF) – vehiculul de finanțare al UE pentru proiecte de infrastructură – a fost convenită anul trecut și alocă 1,7 miliarde EUR pentru mobilitatea militară – în scădere față de cele 6,5 miliarde EUR care au fost propuse inițial (dar mai mult decât zero pe care unii l-au susținut). Reducerea bugetului părea o idee bună în trecut, când liderii UE credeau că războiul este un scenariu îndepărtat.

Joi, diplomații UE au convenit cu Comisia Europeană să cheltuiască aproape 340 de milioane de euro din pachetul militar CEF pentru 22 de proiecte, în mare parte la scară mică, ca parte a acestui program – în mare parte în Europa Centrală.

Aceste proiecte includ consolidarea legăturilor feroviare de la Anvers până în Germania – astfel încât trenurile mai lungi să se poată deplasa spre est – modernizarea a două aeroporturi din Polonia și creșterea legăturilor de transport către baza militară Tapa din Estonia.

Un oficial implicat în discuții a spus că și țările au convenit să devanseze următoarea rundă de finanțare a proiectelor, până în luna mai, din septembrie, deși asta nu va schimba dimensiunea bugetului general.

Criticii se plâng însă că amploarea finanțării este mult sub ceea ce este necesar pentru a pregăti continentul pentru o amenințare militară, iar unii membri ai Parlamentului European fac presiuni pentru o creștere mult mai rapidă a cheltuielilor.

„Banii sunt ridicoli”, a spus europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu. Deputatul Partidului Popular European a fost unul dintre liderii Parlamentului în negocierile privind CEF. Totalul final convenit este „aproape nimic” în comparație cu nevoile strategice ale blocului, a spus el.

În ciuda scepticismului anterior, datorită războiului există o schimbare „de 180 de grade” asupra necesității de cheltuieli pentru mobilitatea militară, potrivit unui înalt oficial al Comisiei care lucrează la această problemă.

„În Europa, cineva a avut sentimentul că nu trebuie să cheltuim pentru apărare”, a spus Georg Riekeles, care se ocupă de securitate la Centrul pentru politici europene, un think tank cu sediul la Bruxelles. „Din 24 februarie [de când Rusia a atacat Ucraina], acea imagine s-a schimbat complet”.

Problemele cu infrastructura sunt evidente de ani de zile, pe măsură ce NATO s-a extins spre Est, dar cheltuielile pentru drumuri și căi ferate nu au continuat.

În 2017, Ben Hodges a condus trupele americane care au debarcat la Bremerhaven, în nord-vestul Germaniei. În timp ce infrastructura portuară era zero, rutele de ieșire nu au existat. „Există un punct de sufocare în ceea ce privește cât de repede poți ajunge pe drum”, a spus el. „Oricât de mare este portul, dacă nu ești pregătit pentru o mișcare rapidă, atunci totul se sufocă.”

*Pregătiți pentru luptă

Este o problemă, deoarece Alianța încearcă să-și consolideze forțele din Est pentru a descuraja Rusia.

„Doar pentru a traversa România peste Munții Carpați, este foarte greu, cu un tanc pe spatele unui camion de transport”, a spus Ben Hodges.

În timp ce NATO coordonează acțiunile militare, nu finanțează poduri, căi ferate și drumuri. Ar trebui ca UE să facă un pas cu CEF.

„[Militarii] folosesc aceeași infrastructură ca și civilii și, prin urmare, se confruntă cu aceleași probleme”, a spus oficialul Comisiei. „Ei se confruntă cu probleme în porturi, pentru un transfer modal de la nave la calea ferată, se confruntă cu aceleași blocaje în nodurile urbane sau cu aceleași lungimi reduse ale de trenurilor sau au probleme deoarece anumite aeroporturi nu sunt legate de calea ferată.”

Banii pentru mobilitatea militară CEF vizează conectarea aeroporturilor la căile ferate, consolidarea podurilor și eliberarea spațiului în porturi pentru aterizare rapidă. Alte proiecte mai mari, cum ar fi Rail Baltica, o conexiune europeană de tren cu ecartament standard de 5,8 miliarde de euro, care traversează Estonia, Letonia și Lituania până în Polonia, sunt, de asemenea, citate drept critice pentru apărare.

Ca parte a rundei de aprobare a proiectelor de joi, 5 milioane de euro vor fi destinate sporirii capacității militare pe segmentul Rail Baltica din Letonia.

Cea mai mare aprobare de finanțare a fost de 60 de milioane de euro pentru Via Baltica, o legătură rutieră prin Țările Baltice, o investiție majoră, având în vedere că noile scheme costă de obicei miliarde.

Marinescu vrea ca blocul să se miște acum, mai degrabă decât să aștepte următorul buget de infrastructură CEF pe șapte ani, în 2028: „Trebuie să avem ceva acum”, a spus el.

Într-o dezbatere din comisia pentru transport a Parlamentului de săptămâna trecută, el a propus să se implice în Facilitatea UE pentru redresare și reziliență, deoarece aproximativ 232 de miliarde de euro din împrumuturile fondului post-pandemie nu au fost încă alocate pentru utilizare .

„O parte din acești bani ar putea fi folosiți pentru nevoile noastre în infrastructura cu dublă utilizare”, a spus Marinescu.

Săptămâna aceasta, peste 60 de europarlamentari au trimis o scrisoare, obținută de POLITICO, liderilor UE și președintelui francez Emmanuel Macron pentru a „atrage atenția asupra necesității urgente de a stimula programul de mobilitate militară”.

Acest lucru înseamnă direcționarea mai multor bani UE către „proiecte urgente strategic, în special în partea de est a UE” și proceduri simplificate pentru evaluările proiectelor și evaluările impactului asupra mediului, au scris ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here