Bilanț negru la un spital din Iași, la ATI: 40% decedaţi la „Infecţioase”, 100% la „Neurochirurgie”

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași au ajuns la Terapie Intensivă multe cazuri de bolnavi COVID care aveau şi alte afecţiuni grave. Pe de altă parte, 5,7% dintre ieşenii spitalizaţi la Infecţioase au fost răpuşi de coronavirus, transmite Ziarul de Iași.

Joi, în cadrul Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioasă „SARS-COV-2 Provocarea Începutului de Mileniu 3“, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ a susţinut prelegerea „Evoluţia infecţiei cu SARS COV2 în Centrul Regional Iaşi“.

Datele arată că majoritatea celor infectaţi şi internaţi fac parte din rândul populaţiei active. În acelaşi timp, numărul asimptomaticilor în perioada analizată este egal cu cel al pacienţilor cu forme medii şi grave.

Potrivit datelor prezentate, în perioada 15 martie-30 iunie, la unitatea medicală au fost internaţi 1.197 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID19. Dintre aceştia, 934 au fost din judeţul Iaşi, 104 din judeţul Suceava, 68 din Neamţ, 31 din Botoşani, 30 din Bacău, 11 din Vaslui şi 19 din alte judeţe (respective Galaţi, Vrancea, Bucureşti, Tulcea, Buzău şi Prahova).

Din numărul total, 5,06% au fost copii cu vârste de până în 15 ani, 10,27% au fost pacienţi cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani, 38,7% dintre bolnavi aveau între 31 şi 50 de ani, 33,58% aveau vârsta cuprinsă între 51 şi 70 de ani şi 12,28% aveau peste 70 de ani.

„De remarcat este faptul că majoritatea pacienţilor fac parte din rândul populaţiei active. De asemenea, statistica arată că numărul femeilor internate este mai mare decât cel al bărbaţilor. Am avut 667 de pacienţi de sex feminin şi 530 de sex masculin. Din numărul total de pacienţi, 419 au prezentat forme medii şi severe de boală, ceea ce înseamnă un procent de 35% . Tot în această perioadă, din păcate, s-au înregistrat şi 68 de decese, ceea ce înseamnă 5,68% dintre cei spitalizaţi“, a precizat Carmen Dorobăţ.

Procentul pacienţilor asimptomatici este aproape egal cu cel al pacienţilor cu forme medii şi grave ale bolii. 34,25% au trecut practic prin boală fără să o simtă.

Managerul Carmen Dorobăţ a amintit însă şi de unul dintre momentele cruciale prin care a trecut spitalul. La începutul pandemiei, 21 de angajaţi au fost confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus. Dintre aceştia, patru au fost medici, opt asistente medicale şi nouă angajaţi din rândul personalului auxiliar.

„Am depus eforturi deosebite, am făcut şi refăcut circuitele pentru a evita răspândirea virusului. Ceea ce trebuie să se ştie este că măsurile de prevenire şi limitare sunt esenţiale atât în domeniul asistenţei medicale, cât şi al comunităţii. Şi aici am să amintesc, igiena frecventă a mâinilor cu o soluţie hidro-alcoolică sau cu apă şi săpun, evitarea atingerii ochilor, gurii şi nasului, practicarea igienei respiratorii, purtarea măştii şi menţinerea distanţei sociale de un metru faţă de persoanele simptomatice cel puţin“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Bilanţ de pandemie şi la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“, prezentat în cadrul Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioasă: 16 pacienţi au fost transferaţi şi au fost asistaţi în sectorul ATI COVID19, deoarece au prezentat stare generală gravă, cu disfuncţii respiratorii severe (obiectivate prin CT toracic şi valori scăzute ale saturaţiei periferice în oxigen), necesitând manevre de intubaţie orotraheală/ ventilaţie mecanică.

În plus, prezentau şi comorbidităţi severe: diabet zaharat, obezitate, tulburări cardio-circulatorii, neoplasme etc.

„Din păcate, toţi cei 16 pacienţi care au necesitat ingrijiri ATI au pierdut lupta cu viaţa (dintre care 2 pacienţi tineri – o femeie de 20 ani şi un bărbat de 26 ani, dar cu multiple comorbidităţi). Alte două paciente au decedat după vindecarea infecţiei SARS-CoV2, datorită complicaţiilor postoperatorii generate de patologia neurochirurgicală tumorală de bază“, se menţionează într-un studiu clinico-epidemic realizat la „Nicolae Oblu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here