Birocrația lovește în construirea celui mai mare centru de mari arşi pentru copii. Dr. Alexandru Ulici: Nu înţeleg de ce au fost atâtea piedici. S-au pierdut 8 luni

Inquam Photos / George Călin

Construirea celui mai mare centru de mari arşi pentru copii din ţară, în curtea Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu, este demarată cu întârziere, conf. Dr. Alexandru Ulici, managerul spitalului, afirmând că Primăria Sectorului 1 a întârziat eliberarea avizelor de demolare pentru mai multe clădiri vechi din curtea unităţii sanitare, astfel încât proiectul finanţat cu 73 de milioane de euro de Banca Mondială este în pericol de a nu fi terminat la timp.

Dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii Grigore Alexandrescu, a explicat pentru News.ro în ce stadiu este proiectul centrului destinat marilor arşi pediatrici, care urmează să fie construit în curtea spitalului.

„Pentru câteva clădiri trebuia să obţinem un nou aviz de demolare, dar a început un joc al Primăriei Sectorului 1 care a decis să ne dea nouă administrarea. După lungi dezbateri, unele de notorietate, s-a ajuns cu proiectul la Primăria Municipiului Bucureşti. Aşteptăm de aici un document cu care să revenim la Primăria Sectorului 1, să cerem avizul de demolare. Am pierdut 8 luni în care se putea finaliza deja demolarea clădirilor”, afirmă medicul.El a explicat în interviul acordat News.ro de unde a pornit necesitatea existenţei acestui centru.

În acest moment, spune managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, nu există în România un centru care să îndeplinească toate criteriile pentru tratarea marilor arşi pediatrici. 

Dr. Ulici: „Secţiile chirurgicale sunt într-o clădire din 1890” 

„Nu este o poveste să o poţi spune în două trei cuvinte, ideea este că proiectul a pornit de la o necesitate absolută, şi anume nevoia de a avea un centru de mari arşi pediatrici în ţară, nu există în momentul ăsta un centru care să îndeplinească toate criteriile pentru tratarea marilor arşi, este absolut esenţial să ai aşa ceva, şi în acelaşi timp trebuie să înţelegem că un spital ca Grigore Alexandrescu nu poate trata mari arşi, şi, ca urmare, trebuia rezolvată şi problema secţiilor chirurgicale ale spitalului, pentru că, în acest moment, spitalul lucrează în nişte clădiri care au plan de conformare, un plan de conformare care se amână de la un an la altul, pentru că nu poate fi îndeplinit, într-o clădire cu secţiile chirurgicale, într-o clădire din 1890, într-o clădire care, indiferent cât de mult ai încerca, nu poţi să asiguri circuite pentru secolul 21, este imposibil să faci asta, noi compensăm lipsa circuitelor perfecte cu nişte măsuri care sunt deosebit de costisitoare”, relatează Ulici.

El explică faptul că, atunci când nu ai circuite perfecte, poţi defalca pacienţii, poţi folosi timpul ca element de circuit, faptul că un anumit pacient trece într-un anumit interval de timp, alt pacient în alt interval de timp, pe un circuit comun trece să spunem medicul care se duce către filtru, iar pacientul intră după un anumit interval de timp, cât ai făcut dezinfecţia zonei respective. 

„Deci poţi, cu costuri foarte mari, să acoperi deficitele de circuit, dar asta nu este o soluţie pe termen lung, este o soluţie pe termen scurt. Gândiţi-vă că noi suntem singurul spital, pot spune cred din lume, care mai avem ortopedie pediatrică la parterul unei clădiri. Din această nevoie absolută a pornit ideea acestui proiect, care în acest moment a trecut inclusiv de faza de proiectare. În momentul în care Primăria a decis că ar fi interesant să ne blocheze un pic, deja statul roman cheltuise 500.000 de euro aproape cu proiectul, pentru că proiectul este gata. Este o clădire care să aibă la parter şi la etajul 1 mari arşi, la etajul 2 şi la etajul 3 terapie intensivă de cea mai mare performanţă, inclusiv cu neonatologie, şi, la etajul 4, exact cum este în lumea civilizată, blocurile operatorii. Acest proiect care este finalizat urmează a fi conectat cu două pasarele cu presiune negativă, odată către UPU şi odată către clădirea veche-nouă, ca să spun aşa, care a fost făcută cu sprijinul Primăriei sectorului 1 şi dată în folosinţă în 2016, şi în care vor fi mutate toate secţiile chirurgicale practic, urmând ca clădirea în care îşi desfăşura activitatea chirurgia să fie dedicată pediatriei. Pentru pediatrie, unde circuitele sunt mai puţin pretenţioase, putem obţine nişte spaţii mai mult decât adecvate. Să nu vă imaginaţi că mutăm Pediatria într-o zonă nesigură, de fapt mutăm Pediatria într-o clădire care a fost complet consolidată şi renovată”, relatează medicul Alexandru Ulici.

Conform declaraţiilor sale, „meteahna” clădirii în care este acum chirurgia, cea de la 1890, nu este că ar fi nesigură, ci meteahna acestei clădiri este că nu are cum să asigure circuite pentru chirurgie, pentru că forma ei nu mai permite acest lucru. 

„Proiectul de care vă spuneam se referă şi la această clădire mai veche, care are forma literei U şi care, cu ajutorul unei pasarele care va uni laturile scurte ale literei U, va crea un circuit suplimentar pentru aparţinători şi va descongestiona traseul, activitatea din cadrul spitalului. Este un plan mai mult decât important, a fost dus la bun sfârşit de către proiectanţi, şi arată foarte bine, pe hârtie. Spitalul Grigore Alexandrescu este un spital de utilitate locală, regional dar şi naţională. Este un spital care indiferent de situaţie, că e cataclism, că e război, Doamne fereşte, va funcţiona. Noi avem independenţă energetică”, a explicat pentru News.ro medicul Alexandru Ulici.  

Epopeea avizelor pentru demolarea unor clădiri vechi din curtea spitalului

„Ca să faci loc acestui proiect trebuie dărâmate nişte clădiri. Pentru două din aceste clădiri exista deja o autorizaţie de demolare, dar pentru alte clădiri trebuia obţinut un nou aviz de demolare şi a început un joc al Primăriei sectorului 1 care a decis că trebuie să ne dea nouă administrarea, în fine, după lungi dezbateri, unele dintre ele de notorietate, pentru că au fost deja televizate, lumea ştie despre ce e vorba, s-a ajuns cu proiectul la Primăria Municipiului Bucureşti, unde, într-un final, spun într-un final pentru că şi acolo a fost o serie întreagă de tergiversări, s-a dat aprobarea pentru a trece în proprietatea spitalului, deci terenurile şi clădirile spitalului, de a trece din proprietatea publică, în proprietate public privată, în vederea obţinerii autorizaţiei de demolare.  Iar cu hotărârea care nu ne-a venit încă, pe care o aşteptăm de la Primăria Municipiului Bucureşti, va trebui să ne adresăm Primăriei Sectorului 1, din nou Primăriei Secorului 1, pentru a ne da autorizaţia de demolare. Practic în acel moment putem spune că suntem în linie dreaptă”, a declarat medicul pentru News.ro.  

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here