Boală misterioasă făcută de copii de 2-15 ani cu coronavirus. Alertă, în premieră, dată de americani

Sursa: Pexels

Cincisprezece copii, dintre care mulți fuseseră infectați coronavirus, au fost spitalizați recent în New York cu un sindrom misterios pe care medicii încă nu îl înțeleg pe deplin, dar care a fost semnalat și în câteva țări europene, au anunțat luni seara oficiali americani, citați de New York Times.

Mulți dintre copii, cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani, au prezentat simptome asociate cu șocul toxic sau boala Kawasaki, o boală rară la copii, care implică inflamarea vaselor de sânge, inclusiv arterele coronare.

Niciunul dintre pacienții cu sindromul identificat la New York nu a murit, potrivit unui buletin al departamentului de sănătate, care descrie boala ca fiind un „sindrom inflamator multisistem potențial asociat cu Covid-19”.

Sindromul a primit o atenție din ce în ce mai mare în ultimele săptămâni, în timp ce au început să apară cazuri și în țările europene lovite puternic de coronavirus.

„Pare a fi foarte rar”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, expert din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Nu se știe cu exactitate dacă această boală a apărut și la copii din alte părți ale Statelor Unite, dar cert este că New York a fost centrul pandemiei.

Covid-19, boala cauzată de coronavirus, tinde să fie mult mai periculoasă pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu o stare precară de sănătate. Copiii sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav decât adulții. Dar unii o fac. În New York, șase copii au murit de Covid-19, potrivit datelor departamentului de sănătate.

Relatări despre copii bolnavi de sindromul necunoscut, în New York, circulă de câteva zile, dar buletinul medical dat publicității luni a fost primul document oficial care a avertizat medicii să fie urmărească această pistă.

Potrivit respectivei informări, majoritatea celor 15 copii au avut febră, iar mulți au avut erupții cutanate, vărsături sau diaree. De când au fost spitalizați, cinci dintre ei au avut nevoie de ventilator mecanic care să îi ajute să respire, iar cei mai mulți dintre cei 15 „au necesitat susținerea tensiunii arteriale”.

„Spectrul complet al bolii nu este încă cunoscut”, arată buletinul citat de New York Times. Dintre cei 15 pacienți, cei mai mulți au fost depistați pozitivi la coronavirus sau s-a tras concluzia că se vindecaseră deja, potrivit rezultatelor de la testarea pe anticorpi.

Comisarul de sănătate al orașului, dr. Oxiris Barbot, a declarat: „Chiar dacă legătura acestui sindrom cu Covid-19 nu este încă stabilită, și nu toate aceste cazuri s-au dovedit pozitive pentru Covid-19 prin testul ADN sau cel serologic, natura clinică a acestui virus ne determină să cerem tuturor să ne contacteze imediat dacă ce observă că pacienții îndeplinesc criteriile respective”.

„Este valabil și pentru părinți”, a adăugat oficialul citat, „dacă copilul dumneavoastră are simptome precum febră, erupții cutanate, dureri abdominale sau vărsături”.

Conjunctivita sau inflamația ochiului și ganglionilor limfatici sunt, de asemenea, simptome ale bolii Kawasaki.

Cei 15 pacienți fuseseră toți spitalizați începând cu data de 17 aprilie.

WNBC-TV relatase anterior că Mount Sinai Kravis Children’s Hospital a tratat pacienți despre care se crede că ar fi manifestat acest sindrom, iar unii au dezvoltat probleme cardiace și tensiune arterială scăzută.

„Ceea ce am văzut este că există unii copii care pot avea o inflamație a acestor vase de sânge și dezvoltă un sindrom toxic precum șocul”, a declarat comisarul de stat pentru sănătate, Howard A. Zucker, adăugând că a vorbit cu câțiva directori de spital despre un mic numărul de cazuri.

Dr. Zucker a adăugat că departamentul de sănătate al Statului New York studiază, de asemenea, cazuri similare cu sindromul Kawasaki la copii și adolescenți din Europa, care au fost subiectul unui webinar internațional weekendul trecut.

„Până în prezent, din ceea ce înțelegem, aceasta este o complicație rară la populația de copii, despre care se crede că este legată de Covid-19”, a declarat dr. Zucker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here