Boris Johnson: „Dragostea noastră pentru Franţa este de nezdruncinat”

Sursa: Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, a subliniat duminică „imensa importanţă” a relaţiei dintre Marea Britanie şi Franţa şi dragostea „de nezdruncinat” a Londrei pentru Paris, în faţa furiei franceze după anunţul unui parteneriat strategic între Washington, Canberra şi Londra, notează AFP, preluată Agerpres.

Marea Britanie şi Franţa au „o relaţie foarte amicală”, de o „imensă importanţă”, a declarat, potrivit agenţiei britanice Press Association, Boris Johnson jurnaliştilor la bordul avionului care îl ducea la New York. „Dragostea noastră pentru Franţa este de nezdruncinat”, a afirmat el în cursul călătoriei spre Statele Unite, unde urmează să participe la Adunarea Generală a ONU şi să fie primit de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra.

„Acest parteneriat nu este în niciun caz menit să fie o sumă nulă, nu este menit să fie exclusiv”, a declarat Boris Johnson, „nu este ceva de care trebuie să se îngrijoreze nimeni şi în special nu prietenii noştri francezi”.

Decizia Australiei de a anula contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 56 miliarde de euro în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară a stârnit indignare la Paris.

Preşedintele Emmanuel Macron a rechemat ambasadorii francezi la Canberra şi Washington într-un gest fără precedent.

El urmează să discute „în următoarele zile” cu omologul său american, Joe Biden, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Paris, Gabriel Attal.

Pe de altă parte, o întâlnire programată săptămâna aceasta între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic, Ben Wallace, a fost anulată la cererea Parisului, potrivit unei surse din cadrul ministerului francez.

Capcana colonială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here