Boris Johnson: Invadarea Ucrainei ar însemna „o nouă Cecenie”, un conflict „dureros, violent şi sângeros” pentru Rusia

Sursa foto: Facebook

O invazie a Ucrainei ar angaja Rusia într-un conflict „violent şi sângeros” şi ar însemna crearea „unei noi Cecenii”, o republică rusă din Caucaz care a fost teatrul unor intervenţii sângeroase ale armatei ruse, a avertizat luni premierul britanic Boris Johnson, relatează News.ro, care citează AFP.

”Trebuie să transmitem mesajul că invadarea Ucrainei, din punctul de vedere rus, va fi dureroasă, violentă şi sângeroasă şi eu cred că este foarte important ca Rusia să înţeleagă că asta ar putea fi o nouă Cecenie”, a avertizat  liderul conservator la televiziunile britanice.

”Cunosc un pic acest popor şi cred că se va bate”, a declarat el, referindu-se la ucraineni.

Republica Cecenia, situată în Caucaz, a fost devastată în anii ’90 şi 2000 de două războiae sângeroase între separatişti şi, apoi, islamişti, şi armata rusă.

Aceste războaie s-au soldat cu zeci de mii de morţi, iar al Doilea Război din Cecenia (1999-2009) a fost marcat de atrocităţi şi bombardamente oarbe la Groznîi.

Regatul Unit – care a livrat recent rachete Ucranei – acuză Rusia de faptul că ”încearcă să instaleze un lider prorus la Kiev”, acuzaţii respinse drept ”absurdităţi” de către Moscova.

Regatul a anunţat luni că îşi repatriază o parte a personalului diplomatic din Ucraina, din cauza unei ”ameninţări tot mai mari” a Rusiei.

”Informaţiile (clasificate) sunt foarte clare: există grupuri de luptă ruseşti la frontera Ucrainei, iar toată lumea poate vedea că există un plan al unui război-fulger care ar putea conduce la căderea Kievului”, declară Boris Johnson.

”Noi trebuie să facem Kremlinul şi Rusia să înţeleagă că acesta va fi un dezastru”, a reitarat el.

Liderul conservator britanic estimează, cu toate acestea, că o invazie rusă ”nu este în niciun caz inevitablă”.

”Eu cred că bunul simţ poate prevala”, consideră el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here