Boris Johnson: Ucrainenii ”au realizat cele mai mari fapte de arme ale secolului 21”

Premierul britanic, Boris Johnson, a susţinut o alocuţiune în Camera Comunelor, marţi, cerându-şi scuze parlamentarilor pentru că a încălcat reglementările anti-COVID şi a organizat petreceri în cercurile puterii în scandalul ”partygate”. Johnson a făcut referire şi la războiul din Ucraina, afirmând că ucrainenii au ”realizat cele mai mari fapte de arme ale secolului 21” respingând asaltul Rusiei asupra Kievului. Scopul său este ”să întărească şi să fortifice Ucraina până în punctul în care Rusia nu va mai îndrăzni să invadeze niciodată”, iar în ceea ce priveşte Marea Britanie, premierul are ca prioritate ”înlăturarea dependenţei de petrolul şi gazele lui Putin” şi preţuri mai mici la energie pe termen lung, relatează BBC, citat de News.ro.

”Prietenii noştri ucraineni luptă pentru supravieţuirea naţiunii lor”, a susţinut premierul britanic Johnson în timp lăuda eroismul şi curajul poporului ucrainean.

Ucrainenii au ”realizat cele mai mari fapte de arme ale secolului 21”, a declarat el.

Johnson a mai spus că Putin a presupus cu aroganţă că va cuceri Kievul, dar ”carcasele înnegrite ale tancurilor şi armurile grele murdăresc împrejurimile capitalei”.

El a mai precizat că Marea Britanie şi aliaţii săi au furnizat armament, dar ”valorile şi sacrificiile ucrainene au salvat capitala”

Oficialul britanic a vorbit şi despre recenta sa vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Johnson l-a numit pe Zelenski ”un conducător de neînfrânat al unei naţiuni care luptă pentru supravieţuire, care transmite strigătul unui popor cu inimă de leu”.

Premierul britanic a spus că l-a asigurat pe liderul ucrainean că Marea Britanie şi aliaţii săi au hotărât să ofere Ucrainei armamentul de care avea nevoie pentru a contracara asaltul rusesc.

El a adăugat că ”urgenţa” este şi mai mare acum că Rusia a lansat o nouă ofensivă în regiunea estică a ţării, Donbas.

Scopul său este ”să întărească şi să fortifice Ucraina până în punctul în care Rusia nu va mai îndrăzni să invadeze niciodată”, a mai argumentat el.

Priorităţile guvernului din Marea Britanic trebuie să fie pe termen lung, deoarece ”ne confruntăm cu efectele economice ale agresiunii ruse”, a afirmat Johnson în legătură cu măsurile luate de Marea Britanie în privinţa consecinţelor economice ale războiului din Ucraina.

El a declarat că analizează cum să amortizeze impactul preţurilor la energie din Marea Britanie şi al facturilor de familie.

Sprijinul guvernului pentru familiile aflate în dificultate va ajuta la ”înlăturarea dependenţei de petrolul şi gazele lui Putin şi va asigura că energia este mai ieftină pe termen lung”, a mai spus Johnson.

Premierul britanic s-a angajat să facă energia britanică mai ecologică, mai accesibilă şi mai sigură prin extinderea energiei eoliene off-shore, construirea de noi reactoare nucleare şi prin cooperarea cu aliaţii pentru a ”înfrunta agresiunea lui Putin”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here