Boris Johnson, ultimatul pentru UE: My Deal or No Deal

Boris Johnson a prezentat astăzi, la conferința Partidului Conversator de la Manchester, propunerile sale pentru actualizarea acordului de Brexit. Premierul britanic a spus foarte clar Uniunii Europene că aceasta este varianta finală și că singura alternativă este NO DEAL, adică ieșirea dezordonată, fără acord. Șeful guvernului de la Londra a spus, din nou, că data Brexitului va fi 31 octombrie, indiferent de condiții.

Image may contain: one or more people and crowd
sursa: Boris Johnson/Facebook

Față de planul Theresei May, respins de trei ori de Parlamentul britanic, marea diferență o reprezintă modul în care este gestionată granița britanico-irlandeză. Boris Johnson renunță la așa-numită clauză de salvgardare, sau „backstop”, care ar fi ținut toată Marea Britanie în Piața Unică în cazul în care Londra și Bruxelles nu ar fi negociat un nou acord comercial până la expirarea perioadei de tranziție, adică până în 2021. Clauza rămânea activă până la intrarea în vigoare a noii relații post-Brexit, dar mulți britanici s-au temut că asta poate să însemne și perpetuu.

Image may contain: 1 person, smiling, text
sursa: Conservatives/Facebook

În loc de această variantă, care a dus la respingerea strategiei Theresei May de legislativ, Boris Johnson a propus ceva diferit, considerat până acum de neacceptat.

Conform planului său, toată Marea Britanie (adică inclusiv Irlanda de Nord), părăsește Marea Britanie la 31 octombrie 2019, când începe perioada de tranziție până la 31 decembrie 2020. Asta înseamnă Regatul Unit va continua să respecte regulile UE, dar fără putere să le influențeze.

Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va părăsi toate instituțiile și structurile UE, inclusiv uniunea vamală, Curtea Europeană de Justiție și acordurile legate de securitate.

Și aici intervine marea schimbare. Irlanda de Nord va părăsi uniunea vamală în o dată cu restul țării, dar va continua să respecte normele europene pentru încă patru ani. Astfel, standardele UE vor continua să se aplice în toată insula Irlanda.

Johnson outlines 'final' Brexit plan

"We will under no circumstances have checks at or near the border in Northern Ireland."In his conference speech, Boris Johnson says he will submit "constructive and reasonable proposals" on Brexit today, adding that "the alternative is no deal".bbc.in/2nO9zrF

Publicată de BBC Politics pe Miercuri, 2 octombrie 2019

Asta înseamnă că pe actuala frontieră dintre Irlanda și Marea Britanie nu vor apărea puncte de control și va rămâne invizibilă. Dar, în același timp, înseamnă că se creează o graniță pe Marea Irlandei, ceea ce era o linie roșie pentru Londra.

Acest compromis a fost făcut cu acordul unioniștilor nord-irlandezi, care susțin guvernul Johnson în Parlament. Aceștia au spus că acest compromis pragmatic va ajuta acceptarea acordului modificat.

După 2025, Irlanda de Nord va putea decide dacă rămâne aliniată normelor UE sau dacă merge după Marea Britanie, în cazul în care Londra decide să se îndepărteze de standardele Bruxellesului. Până atunci, unioniștii nord-irlandezi speră că vor funcționa noi organisme care să decidă.

Este vorba de reactivarea parlamentului regional de la Belfast, Stormont și a consiliului ministerial britanico-irlandez. Astfel, înclusiv Irlanda va avea un cuvânt de spus într-o viitoare decizie a Irlandei de Nord dacă va renunța la regulile UE ca să se alinieze cu restul țării.

UE a declarat, potrivit BBC, că va analiza obiectiv propunerile Marii Britanii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here