BREAKING NEWS Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernarea Dragnea-Dăncilă s-a încheiat!

UPDATE – Cine câștigă de pe urma căderii guvernului Dăncilă și ce urmează

UPDATE – REACȚII. Dăncilă: „Aș vrea ca Iohannis să numească chiar azi un nou premier”. Orban: „Coșmarul a încetat”.


Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, de Parlament, în total votând 238 de parlamentari. La PSD, consemnul pentru aleși a fost de a nu vota. În acest condiții, Guvernul Dăncilă a căzut, iar opoziția începe discuțiile pentru formarea unui nou Cabinet.

Ședința din plenul Parlamentului a fost una tensionată, premierul Dăncilă fiind acuzat de liderii opoziției inclusiv de uzurparea puterii, în condițiile în care Viorica Dăncilă a refuzat în ultimele săptămâni să se prezinte în fața aleșilor cu un Cabinet restructurat, așa cum cere legea.

În acest context, liberala Raluca Turcan a comparat moțiunea de cenzură cu un mandat de aducere în fața Parlamentului a unui Guvern care a fugit de lege.

Încă de la primele ore, Ludovic Orban a anunțat că opoziția mizează pe cel puțin 241 de voturi, față de minimul de 233 necesare pentru dărâmarea guvernării.

Viorica Dăncilă, Florin Iordache sau Petre Daea au fost doar câțiva dintre social-democrații care s-au arătat siguri de victoria PSD, inclusiv în cursul zilei de joi, înainte de începerea votului.

Viorica Dăncilă a fost permanent acuzată că este o marionetă a lui Liviu Dragnea, a cărui condamnare la închisoare a fost de natură să o propulseze și în fruntea partidului.

Citiți și: Parlamentarii PSD care au votat moțiunea. Ce le-a urat Dăncilă

În ultimul an și jumătate, președintele Klaus Iohannis i-a cerut în mai multe rânduri demisia Vioricăi Dăncilă, invocând faptul că nu face față funcției, că execută doar ordinele de partid și că a transformat Executivul de la București într-o vulnerabilitate națională.

La momentul instalării lui Dăncilă în fotoliul de la Palatul Victoria, Liviu Dragnea a prezentat calitățile umane ale acesteia: „este o doamnă neconflictuală, o doamnă care în permanenţă a fost dedicată dialogului şi care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea”.

Guvernarea PSD-ALDE a fost marcată de asaltul fără precedent asupra statului de drept, justiția fiind principalul domeniu luat în colimator. Situația creată de tandemul Dragnea-Tăriceanu, majoritatea parlamentară și cele trei guverne care s-au succedat a generat reacții internaționale dure la adresa României, dar și cele mai ample proteste de stradă de la Revoluție încoace.

Cronologie

  • 1 decembrie 2016 – PSD câștigă alegerile parlamentare
  • 21 decembrie 2016 – Liviu Dragnea o propune în funcția de premier pe Sevil Shhaideh, el neputând să își asume această poziție din cauza condamnării penale.
  • 27 decembrie 2016: Klaus Iohannis o respinge pe Shhaideh
  • 4 ianuarie 2017 – Instalarea Guvernului Grindeanu
  • 21 iunie 2017 – Guvernul Grindeanu cade prin moţiune de cenzură
  • 29 iunie 2017 – Instalarea Guvernului Tudose
  • 18 ianuarie 2018 – Viorica Dăncilă este propusă premier al României

Promisiunile premierului către „beneficiari”

Viorica Dăncilă însăși a folosit toată greutatea pe care i-o dă funcția de premier, anunțând mai multe măsuri menite să „stimuleze” sprijinul pentru Executiv în ziua votului.

Pe acest fond, opoziția a acuzat-o în mai multe rânduri pe Viorica Dăncilă că se folosește de funcția guvernamentală în scopuri strict politice, avertizând-o că din acest punct de vedere se expune rigorilor Codului Penal.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here