UE și Marea Britanie au ajuns la un „un acord nou și minunat!”/ Reacții agresive la Londra: „Acordul trădării nu va uni ţara”

În al 11-lea ceas, Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au înțeles asupra acordului de Brexit.


UPDATE 16.00 – Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia, joi, la Bruxelles, faţă de încheierea unui nou acord la Brexitului, relatează News.ro, care citează L’Exoress.fr.

„Am primit o veste bună în acestă (joi) dimineaţa, odată cu finalizarea unui acord care pare pozitiv pentru UE şi britanici. E timpul acum să se treacă la următoarele etape”, a declarat şeful statului francez, referindu-se la ratificarea necesară a acestui acord de către Parlamentul britanic, care se reuneşte sâmbătă într-o sesiune extraordinară.

Michel Barnier, negociatorul Celor 27 al Brexitului, şi-a exprimat anterior satisfacţia faţă de un acord ”drept şi rezonabil”. 

UPDATE 15.40 – Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) nu va vota în favoarea ratificării noului acord al Brexitului încheiat între guvernul britanic şi Uniunea Europeană, a anunţat joi conducătoarea formaţiunii, Nicola Sturgeon.

„Acordul anunţat va scoate Scoţia din UE, din piaţa unică şi din uniunea vamală în pofida voinţei democratice copleşitoare a poporului scoţian”, a apreciat ea.

Parlamentarii SNP „nu vor vota Brexitul sub nicio formă”, anunţă Sturgeon într-un comunicat.

SNP deţine 35 din cele 650 de mandate în camera Comunelor.

UPDATE 15.10 – Liderul Partidului Brexitului Nigel Farage îndeamnă Parlamentul britanic să respingă noul proiect de acord încheiat de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană.

Acordul nu este Brexitul” şi leagă Marea Britanie de UE în prea multe feluri, a denunţat joi Farage.

Liderul eurofob subliniază că ar prefera o amânare a Brexitului, iar apoi să aibă loc alegeri, în locul unui vot de ratificarea a noului text.

Farage subliniază de asemenea că vrea o „ruptură clară” şi nu „alt tratat european”.

UPDATE – Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn i-a îndemnat joi pe deputaţii britanici să „respingă” acordul Brexitului între Londra şi Uniunea Europeană, făcând improbabilă ratificarea în Parlament a textului, căruia i se opune de asemenea partidul nord-irlandez DUP, aflat la putere alături de Partidul Conservator.

Corbyn a condamnat acordul Brexitului încheiat de Guvernul lui Johnson şi UE drept ”şi mai rău” decât cel încheiat de Theresa May, predecsoarea sa, respins în trri rânduri în Parlament, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

„Din câte ştim noi, se pare că premierul (Boris Johnson) a negociat un acord şi mai rău decât cel al Thersei May, care a fost respins în mod copleşitor”.

„Acordul trădării nu va uni ţara şi trebuie respins. Cea mai bună modalitate de a rezolva Brexitul este să se dea populaţiei ultimul cuvânt într-un vot popular”, a îndemnat Corbyn într-un comunicat.


„Avem un acord nou și minunat care ne permite să preluăm controlul – acum Parlamentul ar trebui să rezolve cu Brexitul sâmbătă, ca să putem să ne concentrăm pe alte priorități precum costul vieții, sistemul de sănătate, infracțiunile violente și mediul înconjurător” a scris Boris Johnson pe Tweeter la 12:35, ora României.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că noul acord este o „înțelegere echitabilă și echilibrată pentru UE și pentru Marea Britanie”

„Acolo unde este voință, este și un acord – avem unul! Este o înțelegere echitabilă și echilibrată pentru UE și pentru Marea Britanie și dovadă a angajamentului nostru pentru obținerea unei soluții. Recomd Consiliului European să sprijine această înțelegere” a scris Juncker pe Twitter.

Jean-Claude Juncker a anexat și scrisoarea oficială pe care i-a trimis-o lui Donald Tusk. Președintele Comisiei a spus că negocierile cu Marea Britanie au fost redeschise, astfel încât Boris Johnson să fie ajutat să obțină majoritatea necesară trecerii prin Parlament a unui acord.

„Deși regret rezultatul referendumului din 23 iunie 2016, continui să cred că este în interesul Uniunii Europene să avem o ieșire ordonată și amicală a Regatului Unit din Uniunea noastră. Mâna noastră trebuie să fie mereu întinsă, deoarece Regatul Unit va rămâne un partener-cheie al Uniunii Europene în viitor.

În ceea ce privește Acordul de Retragere, negocierile s-au concentrat pe Protocolul pentru Irlanda/Irlanda de Nord și au urmărit să identifice o soluție care să mulțumească ambele părți, ținând cont de circumstanțele specifice de pe insula Irlanda. Negociatorii au discutat și Declarația Politică care stabilește cadrul general pentru viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Scopul lor a fost să ajusteze declarația politică în așa fel încât să arate nivelul diferit de ambiție dorit acum de guvernul Regatului Unit în legătură cu viitoarea relație a țării cu Uniunea Europeană.

Negociatorii au ajuns la un acord în legătură cu Protocolul revizuit despre Irlanda/Irlanda de Nord și cu Declarația Politică pe 17 octombrie 2019.

Cred că a venit timpul să terminăm procesul de retragere și că mergem, cât mai repede posibil, la negocierea viitorului parteneriat al Uniunii Europene cu Regatul Unit.” a scris Jean-Claude Juncker.

Image
Image

Anunțurile au venit cu câteva ore înainte de începerea summitului european.

La câteva ore la anunțurile de pe Twitter, Boris Johnson și Jean-Claude Juncker au ieșit într-o conferință de presă comună la Bruxelles:

Potrivit negociatorului-șef al UE, noul acord are patru puncte principale:

  1. Irlanda de Nord va continua să respecte un set limitat de reguli UE, mai ales cu privire la bunuri
  2. Irlanda de Nord va rămâne în jurisdicția vamală a Regatului Unit, dar va fi un punct de intrare către Piața Unică a UE
  3. Există o înțelegere pentru menținerea integrității Pieței Unice și sunt satisfăcute îngrijorările Regatului Unit vizavi de TVA
  4. Aleșii din Irlanda de Nord vor putea decide o dată la patru ani dacă vor aplica în continuare normele UE.

„Artificiul” găsit pentru menținerea graniței deschise pe insula Irlanda este: bunurile și mărfurile aduse în Irlanda de Nord din celelalte părți ale UE, menite să rămână în Irlanda de Nord, nu vor fi controlate la vamă. În schimb, cele menite să meargă în Piața Unică, adică în Republica Irlanda, vor fi inspectate la intrarea în Irlanda de Nord dacă sunt conforme cu normele UE.

Dincolo de aplicarea limitată în timp a unor norme UE, Irlanda de Nord va fi ca orice altă parte a Regatului Unit. Asta înseamnă că orice noi tratate comerciale va semna Londra cu alte țări se vor aplica integral și fără restricții în Irlanda de Nord.

Insulele Britanice, adică Regatul Unit, Irlanda, insula Man, Guernsey și Jersey (ultimele trei posesiuni ale Coroanei Britanice, dar nu parte a UE), vor rămâne în continuare în Common Travel Area, o zonă de liberă circulație, cu controale minimale, creată în 1923.

Boris Johnson a punctat reușita de azi astfel:

  • Acest acord garantează că preluăm controlul asupra legilor, granițelor, banilor și comerțului fără interferențe și creează o nouă relație cu UE bazată pe liber-schimb și cooperare amicală
  • Acesta este un acord care ne permite să terminăm cu Brexitul și să ieșim din UE în două săptămâni, astfel încât să ne concentrăm pe prioritățile oameni și să unim țara din nou
  • Vom părăsi Uniunea Vamală a UE ca un singur Regat Unit și vom putea să facem tratate comerciale cu oricine de pe glob
  • Clauza nedemocratică de salvgardare (backstop) a fost abolită. Oamenii din Irlanda de Nord vor stabili legile după care trăiesc și – spre deosebire de backstop – vor avea dreptul să încheie aranjamentul special dacă așa doresc

Documentele complete negociate de UE și UK – AICI

Marea necunoscută, ca și în cazul acordului negociat de guvernul May, rămâne sprijinul din Parlament. Guvernul lui Boris Johnson este convins că noua înțelegere va fi aprobată, a confirmat un purtător de cuvânt de la Downing Street pentru BBC.

Camera Comunelor se va reuni, în mod excepțional, sâmbătă iar aleșii vor avea două variante: acordul lui Boris Johnson sau niciun acord. Opoziția tot va încerca să forțeze executivul să amâne Brexitul. Legea îl obligă pe primul-ministru să ceară o amânare până la 31 ianuarie doar dacă nu obține un nou acord până la 19 octombrie.

Consiliul European și Parlamentul European au dat semnale că vor susține acordul și că totul depinde de britanici.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here