Orban: „Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de alegere a primarilor în două tururi”

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Guvernul Orban s-a reunit, joi, începând cu ora 14.00, în ședință, în contextul în care ultimele zile au stat sub semnul intensificărilor discuției pe marginea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Dacă miercuri părea mai probabilă varianta Ordonanței de urgență, șansele asumării răspunderii au prins tracțiune în proximitatea ședinței de joi. Astfel că premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că Executivul său își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi.

Este un plus de legitimitate pentru edili, a subliniat Ludovic Orban, arătând totodată că s-a ajuns la această decizie întrucât actualul Parlament, controlat de PSD, nu este dornic să îmbunătățească legislația electorală.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

  • Partidul Național Liberal susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul.
  • Acum peste doi ani am inițiat un proiect de lege tocmai pentru a transpune această voință a oamenilor, de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor, de conferire a unei legitimități acestor primari. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de cod electoral care tocmai era pe punctul de a-și încheia mandatul pentru a împiedica votarea proiectului în plenul Camerei Deputaților.
  • Am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de alegere a primarilor în două tururi.

„Pot să vă spun că în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”, declara, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Cu privire la eventualitatea organizării alegerilor locale în două tururi, premierul Ludovic Orban a arătat zilele trecute că liberalii vor încerca să aducă proiectul de lege în plenul Camerei Deputaților, însă nu excludea la acea dată și alte căi. „Fie varianta angajării răspunderii, fie varianta unei ordonanțe de urgență”, puncta Orban.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că va scrie oficialilor europeni despre intenţia Guvernului de a modifica legile electorale.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here