Expert: Guvernul să introducă votul prin corespondență la locale. Vizați: aproape 2 milioane de români

alegeri prezidentiale 2019 prezenta la vot diaspora turul 2
Foto: Facebook

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, susține că Executivul Orban e obligat să revină la alegerea primarilor în două tururi, dar și să introducă un mecanism care le-ar permite românilor să voteze la locale indiferent unde s-ar afla în ziua alegerilor.

Situațiile relevante, expuse de Moraru:

  • Cei care se află „în altă localitate din România decât cea de domiciliu din cauze obiective (serviciu, concediu, tratament etc.)”
  • Cei aflați „în afara țării din cauze obiective (serviciu, concediu, tratament etc.)
    să poată să voteze anticipat la o serie de secții deschise pe durata a 3-6 zile în toate localitățile din țară și din afara țării”.

„Astfel celor 400-800.000 de votanți din România care nu se află în duminica alegerilor în localitatea de domiciliu și altor 1.000.000 aflați în străinătate li se asigură dreptul constituțional de a vota”, explică șeful IPP.

Într-o postare pe Facebook, Moraru descrie și mecanismul. Totodată, acesta combate retorica PSD, arătând că intervențiile legislative necesare nu presupun modificarea vreunei reguli care să influențeze negativ procesul electoral.

Postarea integrală a lui Adrian Moraru:

Guvernul Orban are obligația să modifice legislația electorală astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin.

Dar ce mai trebuie să adopte de fapt mâine sau în săptămânile viitoare este VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ/ANTICIPAT PENTRU ALEGERILE LOCALE!!!

Guvernul trebuie să permită cetățenilor aflați:

A. În altă localitate din România decât cea de domiciliu din cauze obiective(serviciu, concediu, tratament etc.)
B. În afara țării din cauze obiective (serviciu, concediu, tratament etc.)
să poată să voteze la anticipat la o serie de secții deschise pe durata a 3-6 zile în toate localitățile din țară și din afara țării.

Procedura e simplă: de luni până sâmbătă orice cetățean care se află în altă localitate decât cea de domiciliu poate să voteze la secții speciale deschise de luni până joi. La secția de votare li se înmânează un buletin de vot prin corespondență din Canada care nu conține candidații, ci un buletin de vot alb pe care acesta scrie candidatul pe care acesta dorește să îl voteze. Buletinul de vot e pus într-un plic pe care un membru al Biroului secției de votare scrie localitatea și județul pentru care votantul și-a exprimat votul. Duminică, în ziua votului normal, Birourile secțiilor de votare anticipate deschid urnele, triază pe județe și localități buletinele de vot, le deschid și centralizează iar apoi le transmit BEC care apoi le transmite fiecărui birou de circumscripție electorală.

Simplu! Astfel celor 400-800.000 de votanți din România care NU se află în duminica alegerilor în localitatea de domiciliu și altor 1.000.000 aflați în străinătate li se asigură dreptul constituțional de a vota.

*am atașat modelul foarte elegant al buletinului de vot anticipat din Canada

Trei observații despre miau-miuaul PSD:

1. Cum vă plângeți la Comisia de la Veneția? Alo, Comisia? PNL vrea să crească democrația în România prin legitimarea mai largă a aleșilor locali! Serios? Păi râd ăia de voi!
2. NU se modifică nicio regulă care prin lipsa de predictibilitate să influențeze procesul electoral.
3. Dacă erați așa de oripilați de alegerea în două tururi, de ce nu ați zis asta și la alegerea președintelui? Că acolo ați participat la alegeri și nu ați zis că două tururi e un sistem nedemocratic!?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here