Putin gonește pe calea războiului. Rusia a recunoscut independența regiunilor separatise din estul Ucrainei / Reacții

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat, luni seară, decretul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei, ridicând miza într-o criză de la care Occidentul se teme că ar putea izbucni în război, informează Reuters.

<< Putin și-a anunțat decizia prin convorbiri telefonice cu liderii Germaniei și Franței, care și-au exprimat dezamăgirea, a spus Kremlinul.

Mișcarea Moscovei ar putea torpila o ofertă de ultimă oră pentru un summit cu președintele american Joe Biden pentru a împiedica Rusia să invadeze Ucraina, iar rubla și-a extins pierderile în timp ce Putin vorbea despre această problemă, scăzând cu 3,3% în ziua respectivă, la 79,83 pentru un dolar.

Putin a început ulterior un lung discurs televizat, în care era de așteptat să facă anunțul, mergând înapoi în istorie până spre Imperiul Otoman și până la tensiunile legate de extinderea NATO spre est – element-cheie de iritare pentru Moscova, în criza actuală.

El a descris Ucraina ca fiind o parte integrantă a trecutului Rusiei, fără o tradiție proprie de statalitate autentică. El a spus că estul țării acoperea vechile ținuturi rusești.

„Dacă Ucraina ar adera la NATO, aceasta ar reprezenta o amenințare directă la adresa securității Rusiei”, a spus el.

Putin a lucrat ani buni pentru a restabili influența Rusiei asupra națiunilor care au apărut după prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina deținând un loc important în ambițiile sale.

Rusia neagă orice plan de a-și ataca vecinul, dar a amenințat cu acțiuni „militare-tehnice” nespecificate dacă nu primește garanții de securitate majore, inclusiv promisiunea că Ucraina nu se va alătura niciodată NATO.

Recunoașterea zonelor controlate de rebeli ar putea deschide calea pentru ca Moscova să trimită forțe militare în cele două regiuni separatiste – Donețk și Lugansk – și să susțină că intervine ca un aliat pentru a le proteja împotriva Ucrainei.

Un membru al parlamentului rus și fost lider politic la Donețk, Alexander Borodai, a spus că separatiștii se vor îndrepta apoi către Rusia pentru a-i ajuta să preia controlul părților din cele două regiuni care se află încă sub controlul forțelor ucrainene.

Uniunea Europeană a avertizat cu privire la sancțiunile din partea blocului celor 27 de națiuni în cazul în care Moscova anexează sau recunoaște regiunile separatiste din estul Ucrainei și controlate în mare parte de separatiștii susținuți de Rusia.

„Dacă există anexare, vor exista sancțiuni, iar dacă există recunoaștere, voi pune sancțiunile pe masă și miniștrii vor decide”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, după o întâlnire a miniștrilor de externe ai blocului.

La începutul acestei săptămâni, oficialii americani și europeni au declarat că SUA și aliații nu sunt pe deplin de acord cu privire la modul de a răspunde în cazul unui sprijin sporit pentru separatiștii pro-ruși.

De asemenea, va restrânge opțiunile diplomatice pentru a evita războiul, deoarece este o respingere explicită a unei încetări a focului vechi de șapte ani, mediată de Franța și Germania, prezentată drept cadrul pentru viitoare negocieri privind criza mai largă.

Separat, Moscova a declarat că sabotorii militari ucraineni au încercat să pătrundă pe teritoriul Rusiei cu vehicule înarmate, episod care s-ar fi soldat cu cinci morți, acuzație respinsă ca „fake news” de către Kiev.

Ambele evoluții se potrivesc unui model prezis în mod repetat de guvernele occidentale, care acuză Rusia că se pregătește să fabrice un pretext pentru a invada, dând vina pe Kiev pentru atacuri și bazându-se pe cererile de ajutor de la împuterniciți separatiști.

Cu câteva ore mai devreme, președintele francez, Emmanuel Macron, își pusese speranța într-o soluție diplomatică, spunând că Putin și Biden au convenit, în principiu, să se întâlnească.

Dar Kremlinul a spus că nu există planuri specifice pentru un summit. Casa Albă a spus că Biden a acceptat întâlnirea „în principiu”, dar numai „dacă nu are loc o invazie”.

La Washington, președintele Joe Biden și-a convocat principalii consilieri de securitate. Secretarul de stat, Antony Blinken, secretarul Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major aiSUA, au putut fi văzuți intrând la Casa Albă în sărbătoarea Zilei Președintelui.

Washingtonul spune că Rusia a adunat o forță de 169.000-190.000 de soldați în regiune, inclusiv rebelii din regiunile separatiste, și ar putea invada în câteva zile.

Piețele financiare europene s-au prăbușit la semnele unei confruntări sporite, după ce crescuseră pentru scurt timp, pe fondul speranței că un summit ar putea oferi o cale de ieșire din cea mai mare criză militară a Europei din ultimele decenii. Prețul petrolului – principalul export al Rusiei – a crescut, în timp ce acțiunile rusești și rubla au scăzut. >>

Reacții de condamnare

SUA. Casa Albă afirmă că a anticipat că Rusia va recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk şi anunţă că preşedintele Joe Biden va semna un ordin prin care va interzice noi investiţii, comerţ şi finanţare de către persoanele americane în aceste aşa numite republici.

„Am anticipat o astfel de mişcare din partea Rusiei şi suntem gata să răspundem imediat. Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, afaceri şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele republici Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Acest ordin va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancţiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat şi Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunţa în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate şi ar fi în plus faţă de măsurile economice rapide şi severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliaţii şi partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina. Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii paşi şi cu privire la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul graniţei cu Ucraina”, se arată în declaraţia Casei Albe, semnată de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki, preluată de News.ro.

ROMÂNIA. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente, porivit News.ro. „Este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale”, subliniază el. Iohannis adaugă faptul că: „Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninţă, prin acţiunile sale, pacea şi securitatea globale garantate de însuşi Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internaţional prevăzute de Carta ONU şi de Actul final de la Helsinki”.

COMISIA EUROPEANĂ. „Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat Uniunea Europeană şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind recunoaşterea indepedenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Recunoașterea celor două teritorii separatiste din #Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la #Minsk.

UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

MAREA BRITANIE. Premierul britanic, Boris Johnson, a denunţat, luni, recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste din Ucraina drept „o încălcare flagrantă a suveranităţii” ţării şi o „repudiere” a acordurilor de pace de la Minsk, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Este clar împotriva dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii Ucrainei, o repudiere a acordurilor de la Minsk”, a declarat Boris Johnson într-o conferinţă de presă.

„Cred că este un semn foarte rău” pentru situaţia din Ucraina, a adăugat el, considerându-l ca „încă un indiciu că lucrurile evoluează în direcţia greşită în Ucraina”.

El a precizat că va discuta telefonic cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în cursul serii.

Boris Johnson a dat asigurări că Marea Britanie va continua să facă tot posibilul pentru a-i sprijini pe ucraineni, inclusiv printr-un „pachet de sancţiuni foarte robust”, care va fi declanşat de îndată ce Rusia va face o „incursiune” sau o „invazie” în Ucraina.

„Devine clar că va trebui să începem să aplicăm cât mai multă presiune posibil, pentru că este greu de văzut cum se poate îmbunătăţi această situaţie”, a adăugat el.

FRANȚA. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat, luni, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene de către Moscova şi a cerut „sancţiuni europene ţintite”, potrivit News.ro.

De altfel, Emmanuel Macron a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, denunţând „o încălcare unilaterală a angajamentelor internaţionale ale Rusiei şi un atac la suveranitatea Ucrainei”, a precizat preşedinţia într-un comunicat.

GERMANIA. Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a estimat, luni, că preşedintele rus, Vladimir Putin, „renunţă la toate angajamentele sale” cu privire la comunitatea internaţională prin recunoşterea independenţei teritoriilor separatiste pro-ruse de la estul Ucrainei, scrie AFP, preluată de News.ro.

„Avertizăm în mod expres împotriva oricărei escalade militare ulterioare din partea Rusiei”, a adăugat şefa diplomaţiei într-un scurt comunicat, subliniind că decizia lui Vladimir Putin anunţată luni seară la televiziunea rusă a fost „o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

ONU. Recunoaşterea de către Rusia a regiunilor separatiste reprezintă o „încălcare” a suveranităţii Ucrainei, afirmă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit News.ro.

„Este o încălcare a integrităţii şi suveranităţii Ucrainei şi este incompatibilă cu principiile din Carta Naţiunilor Unite”, a afirmat Guteres, conform lefigaro.fr.

Războiul amenință Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here