Senatul a respins OUG pe anticipate

Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatorii au respins, miercuri, la votul din plen, Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate.

A fost 86 de voturi „pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de „împotrivă” (PNL, USR).

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Principalele prevederi ale OUG:

  • Românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate la parlamentare
  • Numărul senatorilor și deputaților de diaspora se dublează-
  • Românii din afara țării vor putea vota trei zile, ca la alegerile prezidențiale.
  • A fost redus termenul în care se anunță data alegerilor parlamentare, de la 90 la 50 de zile.

Context

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea acestei OUG. Senatorii jurişti au adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG” în „proiect pentru respingerea OUG”.

Raportul de admitere a actului normativ de respingere a ordonanţei a fost adoptat cu opt voturi „pentru” şi trei „împotrivă”.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a invocat avizul negativ al Consiliului Legislativ, explicând că un astfel de aviz pentru OUG „trebuie obţinut înainte de adoptare în şedinţa de Guvern” şi că lipsa acestui aviz „duce la neconstituţionalitatea” acestei legi.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a explicat că motivarea raportului pentru respingerea OUG ţine de „matematica parlamentară” şi nu de avizul Consiliului Legislativ.

Actul normativ iniţiat de Guvern prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie. Ordonanţa reduce unele termene – termenul prevăzut pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului. 

Foto: INQUAM/George Călin

1 COMENTARIU

  1. Mai Rareș ați făcut sulii teacă dintr-o piele de vacă!!!!!….nu ți-aș dori decât să stai în fata unor analfabeți și să-și bată joc de tine….asta au pățit miniștrii in comisiile parlamentare…păi cum să-și bată joc niște prăpădiți de Velea, câțu, Costache și ceilalți???… trebuia să fi tu acolo să o iei in freză, să te saturi de dat indicații terapeutice pentru abolirea prostie la parlamentari.. apropo ,vreo fotografie cu bunicul, străbunicul tău n-ai????.. iubirea de sine nu miroase a bine,zice o vorbă din bătrâni…cum dracu’ a încolțit în tine virusul liberal???…o fi luat din China și asta,… măi omule politica nu-i emisiune TV, acolo dacă greșești a doua zi lumea a uitat,in schimb in politica dacă o dai in gard s-a dus sulii de suflet toată credibilitatea și cred că ai cam dat-o de pereți… păcat ,de la TV la Bruxelles e o cale atât de lungă , încât mii de ani iar trebui luminii să ajungă…. hămăitul nu înseamnă neapărat politică…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here