Sursa vuietelor misterioase care s-au auzit simultan în toată lumea. Misterul care a bulversat lumea științifică

cutremure

În perioada mai-iunie 2018, o multitudine de semnale seismice au fost detectate de agențiile de monitorizare a cutremurelor din lumea întreagă. Au dus la apariția unor vuiete ciudate. Unele dintre aceste semnale au fost înregistrate și în noiembrie 2018 și au avut o durată de până la 20 de minute, scrie CNN.

Potrivit unui studiu care elucidează misterul, vuietele misterioase au trezit „curiozitatea oamenilor de știință” din toată lumea. Se pare că acestea au fost generate de formarea unui nou vulcan, subacvatic.

Sursa acestor cutremure care au generat vuietele misterioase este insula Mayotte din Oceanul Indian. Oamenii de știință au evidențiat nu mai puțin de 7.000 de seisme tectonice – care se produc atunci când plăcile tectonice ale Pământului se blochează sau lovesc în timp ce se mișcă una pe lângă alta. Presiunea care le permite să se repună în mișcare provoacă cutremure. Cel mai mare dintre aceste cutremure a avut magnitudinea de 5,9 pe scara Richter și s-a produs în luna mai 2018.

Pe lângă aceste cutremure, agențiile de monitorizare au înregistrat și 407 semnale seismice de lungă durată, numite VLP, care reamintesc de sunetele produse de un contrabas sau un clopot mare.

Cutremurele și semnalele veneau de la aproximativ 35 de kilometri est de insula Mayotte. Oamenii de știință nu au văzut semne de activitate vulcanică în zonă, însă au suspectat că procesul magmatic ar putea forma unul. În 2019, însă, în urma unei expediții în zonă, oamenii de știință au descoperit că s-a format totuși un vulcan în locul de origine al misterioaselor sunete.

În timpul formării vulcanului subacvatic, activitatea seismică s-a diminuat, iar nivelul insulei Mayotte a coborât. 

Pe cât de dramatic sună aceste informații, pe atât de puțin evidente au fost pe insula: nimeni nu a observat erupția enormă care a avut loc sub apă. Mayotte este una dintre cele patru insule vulcanice din arhipelagul său și are o populație de 260.000 de oameni. Ultima erupție pe insulă a avut loc acum aproximativ 4.000 de ani. Asta nu înseamnă însă că oamenii de pe insulă sunt în afara pericolului: s-ar putea declanșa oricând erupții mult mai puternice, explică oamenii de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here