Vlad Voiculescu, revocat din funcție. Andreea Moldovan, demisă. Președintele Iohannis a semnat decretul

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie, miercuri, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că interimar la conducerea ministerului va fi vicepremierul Dan Barna. Totodată, şeful Executivului a demis-o din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii pe Andreea Moldovan.


UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de revocare din funcţia de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul sănătăţii”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

„Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului preşedinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcţiei va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătăţii. Totodată, am decis demiterea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a anunţat Florin Cîţu, miercuri, într-o informare a Guvernului.

Decizia vine după ce Ministerul Sănătăţii a promovat un ordin care include noi criterii pentru plasarea localităţilor în carantină, ordinul fiind semnat de către Andreea Moldovan.

Aparent, premierul nu știa despre acest ordin semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan sau nu și-a dat acordul pentru intrarea în vigoare a noilor măsuri.

Nici şeful DSU, Raed Arafat, nu a fost informat cu privire la respectivul ordin, iar prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aflat din Monitorul Oficial despre documentul semnat de Andreea Moldovan. 

De altfel, Andreei Moldovan îi este reproșat și faptul că marți, la conferința de presă, nu a adus în discuție acest ordin. Aceasta a declarat la Digi24 că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul interministerial Tehnico-Științific, în care se decid și hotărârile CNSU.

În Monitorul Oficial a fost publicat, marţi seară, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Potrivit documentului, carantina zonală încetează la o rată de infectare care scade sub 3 la mie. Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial cu semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan. 

Documentul

”Art. I. — Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 22 iulie 2020, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale sunt prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul ordin.”

2. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 9. — Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezentul ordin.”

3. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Art. II. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, este ordinul publucat în Monitorul Oficial.

Potrivit anexelor care fac parte din Ordin, pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se iau în calcul 7 criterii, punctajul care trebuie atins fiind de ”minimum 60 de puncte”.

Pentru restul zonelor, se au în vedere cinci criterii, punctajul care trebuie atins fiind de 70 de puncte.

2 COMENTARII

  1. Nu i așa că ar fi fost bine ca în „timpurile astea” la guvernare sa fi fost PSD? Cum de partidul ăsta scăpa de toate crizele de a căror adâncime sunt mai mult decât vinovați?! Or avea un Dumnezeu al lor?!

  2. Cand esti ministru,raspunzi pentru actele tale in fata sefului guvernului,nu al partidului care te-a propus!!Cand iei hotarari de capul tau sau cu aprobarea doar a partidului tau, neconsultand partidele din coalitie, macar ca parteneri DECLARATI PRIN SEMNATURA,LA INCEPUTUL GUVERNARII,asta ce inseamna?INSEAMNA CA ESTI PUS LA SANTAJ ACOLO SI NU ASCULTI DECAT DE SEFUL PARTIDULUI TAU!!RUSINE,NEMERNICILOR!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here