Bruxelles: Marea Britanie nu ar trebui să participe la un acord transfrontalier pe recunoaşterea instanţelor şi a deciziilor lor

Marea Britanie nu ar trebui să participe la un acord transfrontalier privind recunoaşterea instanţelor şi a deciziilor lor, a recomandat, marţi, Comisia Europeană, provocând îngrijorări în rândul şefilor de companii britanice că ar putea creşte costurile pentru firmele mici, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Convenţia de la Lugano stabileşte instanţele ţărilor care pot audia litigii civile şi comerciale transfrontaliere între cele 27 de state ale Uniunii Europene, Islanda, Norvegia şi Elveţia. De asemenea, asigură punerea în aplicare a hotărârilor din astfel de dispute.

Marea Britanie a fost membră când încă făcea parte din UE, dar a părăsit pe deplin orbita blocului la sfârşitul anului trecut şi are nevoie de sprijinul unanim al tuturor semnatarilor a convenţiei de la Lugano pentru a participa din nou.

Comisia, care este Executivul Uniunii Europene, a declarat că actualii membri ai Lugano participă într-o oarecare măsură la piaţa internă a UE de liberă circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor, ceea ce nu mai este cazul Marii Britanii.

„Având în vedere cele de mai sus, Comisia consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să-şi dea acordul pentru aderarea Regatului Unit la Convenţia de la Lugano din 2007”, a afirmat Comisia într-un comunicat.

Lugano nu este menţionat în niciunul dintre acordurile comerciale post-Brexit semnate de Marea Britanie. Depinde de statele UE să decidă cu majoritate calificată dacă acceptă sau resping recomandarea.

Islanda, Norvegia şi Elveţia şi-au exprimat sprijinul pentru Marea Britanie.

”Este greu să înţelegem această decizie sau să vedem cum această recomandare ajută IMM-urile şi persoanele din toată Europa care beneficiază cel mai mult de claritatea şi economiile de costuri pe care le aduce Convenţia de la Lugano”, a declarat Miles Celic, CEO al TheCityUK, care promovează serviciile financiare şi profesionale din Marea Britanie.

„Legislaţia engleză şi cea galeză vor rămâne legislaţia preferată pentru afacerile internaţionale datorită contractelor clare şi executorii pe care le furnizează, calităţii sectorului juridic din Marea Britanie şi sistemului judiciar expert care îl sprijină”, ​​a spus Celic.

Bruxelles-ul a afirmat că Convenţia multilaterală separată de la Haga ar trebui să fie viitorul vehicul pentru cooperarea judiciară civilă dintre Marea Britanie şi UE. Cu toate acestea, avocaţii spun că acest lucru acoperă doar unele părţi din convenţia de la Lugano şi planurile de extindere ar putea dura ani de zile pentru a fi aprobate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here