Bumerangul mișcării anti-vaccinare ar putea lovi în plin SUA. Un pericol mai puțin discutat al pandemiei

Un alt pericol planează asupra epidemiei de coronavirus din Statele Unite. S-ar putea ajunge în situația în care să existe un vaccin de succes pe piață, dar programul de vaccinare să se lovească de conspiraționismul anti-vaxxeri-lor. Este una dintre îngrijorările dr. Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase din prima linie a luptei din SUA împotriva coronavirusului. Tema a fost abordată în podcast-ul „The Daily” al The New York Times.

Dacă se va ajunge în această situație periculoasă, autoritățile federale nu au un plan pentru a o combate, avertiza recent Anthony Fauci.

Acum, SUA s-ar putea trezi la scadența anilor în care teoriile conspirației legate de vaccinuri și-au sporit influența pe Internet.

 „A existat un sondaj realizat la sfârșitul lunii mai realizat de către Associated Press și un institut de cercetare al Universității din Chicago, în care se preciza că 50% dintre americanii intervievați fie erau ezitanți în privința vaccinului, fie refuzau să-l facă”, spune în podcast Jan Hoffman, reporter al rubricii de Sănătate din The New York Times.

Rezultatul statistic conturează practic o „prăpastie” în societatea americană în plină contagiune, atrage atenția Hoffman.

Scepticismul față de vaccinuri nu este de dată recentă, ci a cunoscut diverse episoade de-a lungul istoriei universale a medicinei. În SUA, de pildă, un fervent anti-vaxxer a fost chiar unul dintre părinții fondatori – Benjamin Franklin, care respingea vaccinul împotriva variolei.

„Dacă aveți un arhetip în minte când vă gândiți împotrivirea față de vaccinuri, sunteți în eroare. Ea transcende diferențele rasiale, mediile socio-economice, educația sau apartenența politică”, subliniază jurnalistul.

Problema este că, din când în când, acest val anti-vaccinare primește câte o propulsie de popularitate din partea unei personalități publice, cum ar fi, în prezent, președintele Donald Trump, care cu câteva ocazii s-a poziționat ca un soi de „portdrapel” al anti-vaxxer-ilor, precizează Jan Hoffman.

Situația este, însă, mult mai alunecoasă, deoarece chiar și tabăra pro-vaccinare are propriul ei grad de scepticism, însă nu din aceleași motive ca cea anti-vaccinare.

„Am început să vorbesc cu medici, pediatri. Și i-am întrebat, dacă obținem un vaccin contra coronavirusului, ce le veți spune pacienților voștri? Și am fost izbit din nou și din nou de tăcerea lungă de la celălalt capăt al telefonului. Și m-am gândit, o, Dumnezeule, ce avem aici? Am început să cercetez pe rețelele de socializare și am văzut pepinierele de teorii ale conspirației despre vaccinuri. Apoi am auzit din ce în ce mai mult de la oamenii care începeau să spună, știi, îmi fac toate vaccinurile, sunt la zi, dar pe acesta n-o să-l fac. Este vorba despre oameni pro-știință, pro-vaccin, care se plâng și vor să evite acest vaccin. Și m-am gândit, avem o problemă”, spune Hoffman.

Explicația? „Primul obstacol profund o reprezintă obiecția multora dintre aceștia față de Trump. Oamenii sunt îngrijorați că președintele ar putea avea niște acorduri secrete cu diverse companii farmaceutice și că urmărește să profite (de vaccin – n.r.). Din păcate, ei privesc produsul din perspectivă politică”, subliniază jurnalistul.

Statele Unite au înregistrat, pentru a opta zi consecutiv, peste 60.000 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul în 24 de ore, potrivit datelor raportate marţi la orele 20.30 (miercuri, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, scrie AFP.

Cele 68.524 de noi contaminări recenzate într-o zi ridică la circa 3,89 de milioane numărul cazurilor pozitive în ţară de la începutul pandemiei, apărută în decembrie în China înainte de a se răspândi în întreaga lume.

Pe de altă parte, COVID-19 a făcut 961 de noi victime în 24 de ore, pentru un total de 141.883 de morţi, potrivit universităţii cu sediul la Baltimore (Maryland, est).

De departe cea mai afectată din lume în valoare absolută, Statele Unite, după o ameliorare spre sfârşitul primăverii, cunosc de mai multe săptămâni o explozie a numărului de infecţii mai ales în sudul şi vestul ţării.

„Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora”, a declarat marţi preşedintele american, Donald Trump, la Casa Albă, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema crizei sanitare.

Liderul administraţiei de la Washington a recomandat explicit pentru prima dată portul măştii de protecţie „atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”.

„Vă plac sau nu măştile, ele au un impact”, a pledat el, mergând până la a „implora” tinerii „să evite barurile aglomerate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here