Bursele din Europa şi SUA, în scădere

Bursa Foto: Pexels

Bursele din Europa şi Statele Unite au închis miercuri în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi că băncile centrale vor lua noi măsuri de înăsprire a politicilor monetare, după declaraţii făcute marţi seara de guvernatorul Rezervei Federale (Fed) americane Lael Brainard, precum şi în urma noilor sancţiuni împotriva Rusiei, transmite CNBC, citată de News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 în încheiat tranzacţiile în declin cu 1,6%, aproape toate sectoarele şi bursele majore alunecând în teritoriu negativ.

DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,2%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,34%.

Acţiunile companiilor de călătorii şi agrement au condus pierderile, cu o scădere de 3,9%, în timp ce acţiunile din domeniul sănătăţii au contrazis tendinţa, înregistrând un avans de 0,2%.

Guvernatorul Fed Lael Brainard a declarat, marţi seara, în timpul unui webinar al Fed din Minneapolis, că banca centrală va trebui să-şi reducă rapid bilanţul şi să continue să crească ratele dobânzilor într-un ritm constant pentru a limita inflaţia în creştere.

Preşedintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a declarat apoi la Native American Finance Officers Association că inflaţia a ajuns la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani şi că este ”la fel de dăunătoare ca şi lipsa unui loc de muncă” şi a asigurat grupul că Fed este gata să acţioneze.

Investitorii globali aşteaptă, de asemenea, detalii despre noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, după ce au apărut acuzaţii de ucidere de civili în oraşele ucrainene recucerite acum de la forţele ruse.

Comisia Europeană a propus marţi interzicerea cărbunelui rusesc ca parte a următoarei runde de sancţiuni.

Acţiunile americane au scăzut pentru a doua zi consecutiv, investitorii din Statele Unite aşteaptând publicarea procesului-verbal al reuniunii de marţi a Fed, în speranţa unor detalii suplimentare despre planul Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă de a reduce bilanţul băncii centrale.

Indicele Dow Jones Industrial a coborât cu 0,4%, S&P 500 cu 0,97%, iar Nasdaq cu 2,22%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here