Camioane cu bani. Averea din surse corupte a vicepremierului Denis Manturov, considerat trei an la rând cel mai bogat ministru rus

Sursa: eanews.ru

<< O investigație The Insider (în rusă – AICI, în engleză – AICI) a descoperit sursa imensei averi a celui mai bogat ministru al Rusiei, Denis Manturov. Descoperirile dezvăluie că, timp de mai mulți ani, acesta a nesocotit în mod flagrant legile anticorupție. Inițial, Manturov și-a clădit averea din contracte cu Glavgosekspertiza a guvernului și prin închirierea unui conac de lux, situat în inima Moscovei, către agenții guvernamentale. Apoi și-a vândut afacerea de familie, care includea conacul menționat mai sus, unei filiale a KAMAZ, una dintre companiile pe care le supraveghea, și continuă să primească sute de milioane anual din această afacere >>, scrie Serghei Ejov, pentru The Insider.

<< La sfârșitul lunii noiembrie, un înalt oficial de la Casa Albă a efectuat o vizită la fabrica KAMAZ din Tatarstan. În cadrul guvernului federal, Denis Manturov este responsabil pentru întreaga industrie. El conduce, de asemenea, consiliul de supraveghere al Rosteh, corporația de stat care deține pachetul majoritar la KAMAZ.

Sursa: The Insider

„Compania și-a îndeplinit pe deplin toate obligațiile și a asigurat securitatea transporturilor din țară”, i-au spus lui Manturov directorii de top ai companiei. După cum a aflat The Insider, compania de stat a asigurat și viața de lux a vicepremierului însuși. De asemenea, compania și-a îndeplinit personal obligațiile față de el.

Schema de îmbogățire

Timp de trei ani consecutiv, Denis Manturov a fost considerat cel mai bogat ministru – în 2019, 2020 și 2021. Cu toate acestea, sursa averii sale de 2 miliarde de ruble (27.180.000 de dolari) din acești trei ani a fost învăluită în mister. În ciuda publicării declarațiilor sale fiscale, care furnizau doar cifre de bază, publicul nu a primit suficiente informații. Dar prin scurgeri de informații obținute de The Insider de la autoritățile fiscale, adevărul a fost în cele din urmă descoperit. Averea lui Manturov s-a dovedit a fi rezultatul unei scheme corupte, concepute pentru câștigul său personal.

În 2020, conform Serviciului Fiscal Federal, Denis Manturov a primit 298 de milioane de ruble (4 045 743 USD) de la STFK KAMAZ LLC. Această firmă este distribuitorul oficial și este deținută în totalitate de compania-mamă KAMAZ. Vinde atât piese de schimb originale, cât și piese produse de întreprinderile partenere.

Potrivit surselor The Insider, compania de stat a transferat anual sute de milioane către Manturov, în baza „Acordului de cumpărare și vânzare de valori mobiliare № 308-18/z din 25.12.2018”. În 2020, după cum s-a menționat anterior, Manturov a primit aproape 298 de milioane prin acest aranjament. Sursa noastră a mai dezvăluit că aceeași sumă a fost primită în 2021. Aceste plăți se fac de două ori pe an, pe baza unui program consecvent: 15 ianuarie și 30 iunie.

The Insider a putut determina natura valorilor mobiliare vândute analizând modificările din lista de afiliați a KAMAZ.

Sursa: The Insider

La 25 decembrie 2018, când a fost semnat contractul dintre Manturov și filiala KAMAZ, ServisGrupp și directorul acesteia, Svetlana Grinenko, au fost listate ca afiliate ale companiei. O investigație ulterioară a arătat că LLC STFK KAMAZ a fost listată ca acționar al ServisGrupp în bilanțul din 2019. Cu toate acestea, nu sunt disponibile informații despre proprietarii anteriori.

Deoarece nu au existat alte modificări la afiliații KAMAZ la 25 decembrie 2018, este foarte probabil ca fie ministrul Manturov, fie un membru al familiei sale să fi fost proprietarul ServisGrupp și vânzătorul acțiunilor. The Insider a descoperit multiple confirmări în acest sens, oferind o bază solidă pentru această concluzie și eliminând orice loc de speculație.

Directorii de familie

În timp ce unii au un medic de familie sau un antrenor de fitness, Denis Manturov are o distribuție rotativă de persoane care servesc ca directori generali de familie, trecând de la un activ de afaceri la altul. Urmărind aceste mișcări, s-a stabilit că ministrul Industriei se afla în spatele ServisGrupp, o companie care nu își dezvăluie public acționarii din cauza statutului său de SA.

În cei trei ani anteriori vânzării ServisGrupp, Oleg Rumianțev a ocupat funcția de director al acesteia. În această perioadă, a fost și membru al Consiliului de Administrație al Pansionat Primorie. Printre activele acestei companii se numără Hotelul Primorie Grand Resort din Gelendjik, ultimii beneficiari finali dezvăluiți fiind mama viceprim-ministrului, Tamara Manturova, și fiul șefului Rosteh, Stanislav Cemezov.

Oleg Rumianțev / Sursa: The Insider

The Insider l-a contactat pe Oleg Rumianțev pentru a preciza dacă Denis Manturov se află în spatele ServisGrupp, dar acesta a refuzat să comenteze.

Pe lângă conducerea ServisGrupp, Rumianțev s-a ocupat și de firma Livada de cireși, un alt bun al mamei lui Manturov. Compania deține un conac pe strada Stanislavski, din Moscova, cu o suprafață de 794 de metri pătrați.

Ilia Rîji a fost șeful ServisGrupp înainte de Rumianțev, din 2011. A fost, de asemenea, directorul Livezii de cireși și al altor companii ale Manturovilor.

Casa rentabilă

În calitate de ministru al Industriei timp de 11 ani, Denis Manturov este probabil familiarizat cu numele lui Alexei Miliutin, un producător rus care a fondat cea mai mare fabrică de mătase din Moscova, în secolul al XVIII-lea. De altfel, conacul, care l-a îmbogățit pe ministru, este situat pe Aleea Miliutin.

Potrivit datelor Rosreestr, ServisGrupp deține din 2008 clădirea de pe Aleea Milutin nr. 10. Clădirea cu șase etaje se întinde pe 2.338,5 metri pătrați.

Sursa: The Insider

Proprietatea este estimată la cel puțin un miliard de ruble.

Sursa: The Insider

Înainte de a vinde conacul către KAMAZ, Manturov obținuse venituri prin închirierea spațiilor, în special pentru agențiile guvernamentale. De exemplu, ServisGrupp a încheiat, fără licitație, contracte de închiriere cu Instituția Autonomă Federală „Glavgosekspertiza Rossii” în 2016 și 2017, obținând peste 117 milioane de ruble.

Alte active

Familia viceprim-ministrului Manturov duce un stil de viață luxos, așa cum îi cade bine familiei celui mai bogat membru al guvernului. Acest lucru se extinde până la autovehiculele lor, a căror producție este supravegheată de ministrul Industriei din Rusia. Manturov promovează creșterea cotei de vehicule autohtone pe piața internă, dar rudele sale au o pasiune pentru mărcile străine.

Vicepremierul însuși deține o Lada Vesta, dar este puțin probabil să o folosească, deoarece la momentul redactării acestui articol, polița de asigurare a vehiculului era expirată. Cu toate acestea, mașina lui, Tesla, are o poliță valabilă.

Sursa: The Insider

Fiica vicepremierului, Leonela, în vârstă de 27 de ani, conduce un Mercedes-Benz E 450.

Sursa: The Insider

Fratele ei, Evgheni, în vârstă de 24 de ani, conduce un BMW 8 care a fost implicat într-o coliziune cu un autobuz. Evgheni este implicat și în dezvoltarea unui serviciu de înregistrare pentru evenimente sportive prin intermediul companiei sale, Altima. El însuși este sportiv și campion european la tir sportiv. Când a fost întrebat de către The Insider dacă, precum cei din familii mai puțin înstărite, nu vrea și el să își riște viața în război și să își folosească abilitățile, Manturov Jr. a refuzat să comenteze.

Soția oficialului guvernamental, Natalia, conduce lanțul de clinici de medicină estetică Lancet, unele dintre proiectele de afaceri fiind înregistrate pe numele mamei și soacrei lui Manturov.

Soacra lui Manturov, Alla Kisel, este proprietara unei ferme de lapte din regiunea Tver, iar în 2021 a devenit proprietara a 358 de hectare de teren în districtul Zubțovski.

Sursa: The Insider

Femeia în vârstă de 84 de ani mai deține un BMW i8 și un Maybach.

Sursa: The Insider

Mama viceprim-ministrului, Tamara Manturova, în vârstă de 86 de ani, are un Mercedes-Benz S350, înmatriculat pe numele ei. Ea a fost, de asemenea, listată drept proprietara unui conac din clubul de iaht Pirogovo, de lângă Moscova, în valoare de 5 miliarde de ruble (68 260 000 USD). De asemenea, s-a descoperit că familia Manturov deține un hotel în centrul Moscovei, în valoare de 2 miliarde de ruble (27 180 000 de dolari), un lanț de benzinării, o cramă în Kuban și un imobil comercial în Ghelendjik. >>

VIDEO | „De ce faci pe prostul?” Putin îl jigneşte pe vicepremierul Manturov, în direct. Miza care a dus la furia dictatorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here