Canada l-a proclamat rege pe Charles în cadrul unei ceremonii la Ottawa

Canada l-a proclamat sâmbătă pe Charles rege al său în cadrul unei ceremonii la reşedinţa oficială din Ottawa a guvernatorului general, reprezentantul monarhului în Canada, care îndeplineşte atribuţiile de şef de stat în numele coroanei, informează Reuters.

Anterior, un Consiliu de Ascensiune s-a reunit la Palatul St. James din Londra pentru a-l proclama pe Charles suveran. Ceremoniile sunt protocolare şi oficializează schimbarea şefului de stat.

Charles, în vârstă de 73 de ani, a devenit automat rege al Regatului Unit şi şef de stat al altor paisprezece regate, inclusiv al Canadei, după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață joi.

Canada a anunţat o perioadă de doliu de 10 zile pentru regină.

Deşi Canada a încetat să mai fie o colonie a Marii Britanii în 1867, a rămas în Imperiul Britanic până în 1982 şi este încă membru în Commonwealth-ul ţărilor din fostul imperiu care îl au ca şef de stat pe monarhul britanic.

Premierul Justin Trudeau şi guvernatorul general Mary Simon au semnat un decret prin care îl proclamă pe noul suveran după o şedinţă de guvern.

Sunete de trompete au precedat citirea decretului de proclamare a noului monarh în engleză şi franceză.

Ceremonia s-a încheiat cu 21 de salve de tun şi interpretarea imnului ”God Save the King” de către fanfara forţelor armate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here