Canalul Suez, blocat de o navă uriașă. Explicația neverosimilă a operatorului

Foto: Twitter

Canalul Suez, o rută vitală pentru comerţul internaţional, care face legătura între Marea Mediterană și Oceanul Indian, prin Marea Roșie, a fost complet blocat după ce o navă-container gigant a eșuat. Nava de 220.000 de tone şi 400 de metri lungime a rămas blocată marţi de-a curmezișul canalului, iar încercările de repunere pe linie au eşuat, relatează The Guardian.

Nava Ever Given face parte dintr-o categorie numită nave de containere ultra mari (ULCS), unele chiar prea mari pentru a traversa canalul Panama, care leagă oceanele Atlantic şi Pacific.

Nava, care transportă sute de containere din China cu destinaţia Rotterdam, este deţinută de compania de transport maritim taiwanez Evergreen şi este înregistrată în Panama.

Fotografiile făcute de pe o altă navă din canal, Maersk Denver, arată nava într-un unghi care blochează complet calea navigabilă.

Operatorul navei a declarat pentru France Presse că „nava a eșuat după ce a fost lovită de o rafală puternică de vânt”. Membrii echipajului sunt în siguranță. 

Autorităţile egiptene au trimis remorchere şi un excavator care încercă să excaveze pământul pentru a elibera nava.

Nu este primul incident în Canalul Suez: În 2017, o navă japoneză a rămas blocată, dar a fost repusă pe curs în câteva ore.

Site-ul de monitorizare a transportului maritim Vesselfinder.com a arătat nava eşuată înconjurată de remorchere mai mici.

Site-ul arată, de asemenea, un număr tot mai mare de nave la ambele capete ale canalului. Site-ul de monitorizare a comerţului TankerTrackers.com a precizat pe Twitter că există „o mulţime de nave încărcate” blocate la fiecare capăt al canalului.

Aproape 19.000 de nave, sau o medie de 51,5 nave pe zi, cu un tonaj net de 1,17 miliarde de tone, au trecut prin canal în cursul anului 2020, potrivit SCA. Aceasta reprezintă aproximativ 12% din volumul comerţului mondial şi este o sursă majoră de venit pentru Egipt.

Fluxurile comerciale de containere Asia-Europa se recuperează din nou după Anul Nou Lunar, astfel încât un blocaj extins va avea consecinţe grave, deoarece ruta alternativă pe ruta Cape va fi cu o săptămână mai lentă, a declarat Tan Hua Joo, consultant la Liner Researce, potrivit Reuters.

Canalul Suez este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume şi leagă Marea Mediterană de Marea Roşie şi de căile de transport către Asia. Are o lungime de 190 de kilometri, o adâncime de 24 de metri şi o lăţime de 203 de metri.

1 COMENTARIU

  1. „Explicație neverosimila” doar pentru cei care scriu articole despre ce nu au habar…Pentru știința autorului, vântul a propulsat navele vreo câteva mii de ani si încă o mai face. O astfel de nava de 100.000 de tone are o inerție de mai mulți km, daca vântul a resuit sa pornească rotirea si asta s-a făcut cu o viteza mai mare decât cea de bandare a cârmei, adio. Iar autorul sa plece la studii de fizica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here