Parisul are prea multe parcări subterane. Motiv pentru care unele au devenit ferme de ciuperci

Inauguration du parking Raymond Queneau, La caverne des Parisculteurs

În timp ce Bucureștiul are prea puține parcări subterane, Parisul are prea multe, construite în special în anii ’60. Când autorităţile din Paris se uită la un garaj subteran abandonat, văd o problemă. Când poliţiştii se uită, văd un loc unde se pot aduna infractori. Dar când un grup de tineri antreprenori francezi s-au uitat la ele, au văzut o mină de aur.

Start-up-ul Cycloponics a preluat de la municipalitate trei astfel de locuri şi le-a transformat în ferme de ciuperci. Una dintre parcări era extrem de periculoasă, deoarece era un centru pentru trafic de droguri şi prostituţie. 
Acum este plină cu altfel de ciuperci – legale şi delicioase. Întunericul, aerul închis şi umed din parcare este perfect pentru speciile shiitake, pleurotus şi champignon, apreciate de bucătari profesionişti şi amatori de pe tot globul. 

Tinerii antreprenori au umplut locurile de parcare cu rafturi pe care au pus tăviţele sau baloţii de material vegetal din care cresc ciupercile. În paralel, în subteran cresc şi andive, o delicatesă în Franţa care se dezvoltă foarte bine la întuneric. 

Andive


Recolta este organică şi este vândută prin magazine locale specializate în produse ecologice. Asta înseamnă bani economisiţi pe transport, plus mai puţină poluare, deoarece ciupercile nu trebuie urcate în camioane şi duse departe pentru comercializare. 


Dar cum au apărut parcări subterane goale în Paris? Potrivit BBC, în anii 1960 şi 1970, în capitala franceză au fost construite multe blocuri de locuinţe. Acestea au fost însoţite de părcari subterane pentru maşinile locatarilor. Dar, de-alungul anilor, numărul de automobile din Paris a scăzut, deoarece primăria a încurajat transportul în comun şi mijloacele de transport alternative. Aşa că multe parcări au devenit inutile iar primăria caută soluţii să le dea o nouă viaţă, a scris BBC. 


Video: https://www.bbc.com/news/av/business-49928362/turning-paris-s-underground-car-parks-into-mushrooms-farms

Sursă foto: cycloponics.co

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here