Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus plângere penală împotriva premierului şi a prefectului, pentru abuz în serviciu

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5, Alexandru Dimitriu, a depus plângere penală împotriva premierului Nicolae Ciucă, a liderului PSD, Marcel Ciolacu, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prefectului Toni Greblă şi a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Buică, pe care îi acuză că refuză să organizeze alegerile locale, anunță Agerpres.ro.

Dimitriu subliniază că 2 septembrie era ultima dată în care mai putea fi adoptată hotărârea de Guvern, astfel încât alegerile pentru Primăria Sectorului 5 să fie organizate pe 9 octombrie.

„Aceştia trebuie să răspundă în faţa legii pentru că ţin astfel captiv Sectorul 5. Aveau la dispoziţie 90 de zile pentru organizarea alegerilor, începând cu data de 12 iulie 2022. Practic, ultima dată în care putea fi stabilită data alegerilor, în interiorul acestor 90 de zile, este 9 octombrie. În acest moment nu se mai pot organiza alegeri pe 9 octombrie 2022, deoarece Legea 115/2015 impune ca Hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor parţiale să fie adoptată cu cel puţin 35 de zile înaintea votării”, a scris Dimitriu, pe Facebook.

Dimitriu, care este lider al consilierilor locali USR Sector 5, menţionează că a notificat „în nenumărate rânduri” autorităţile cu privire la obligaţia pe care o au să organizeze alegerile, dar că acestea „au refuzat” să respecte legea.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva lui „Nicolae Ciucă (făptuitor), Marcel Ciolacu (complice-instigator), Lucian Bode (făptuitor/complice), Toni Greblă (complice/făptuitor) şi Constantin Buică (complice/făptuitor)”. Dimitriu menţionează că aceştia se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (297 Cod penal), norma primară încălcată fiind cea de la art. 160 alin. (11) Cod administrativ care obligă Guvernul să organizeze alegeri parţiale în termen de 90 de zile de la vacantarea postului de Primar al Sectorului 5.

Pe 22 august, Alexandru Dimitriu le cerea liderilor coaliţiei de guvernare, printr-o scrisoare deschisă, să adopte până pe 2 septembrie hotărârea de organizare a alegerilor parţiale din Sectorul 5.

„Funcţia este liberă din 12 iulie 2022, după trimiterea în închisoare a primarului Cristian Piedone. Potrivit Codului administrativ, Guvernul este obligat să stabilească data alegerilor parţiale în 90 de zile de la vacantarea funcţiei, iar data desfăşurării alegerilor se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării”, se arăta într-un comunicat USR.

Dimitriu le cerea premierului Nicolae Ciucă, preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, şi ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, să stabilească în termenul legal calendarul de organizare al alegerilor.

„În spaţiul public se vehiculează ideea potrivit căreia dumneavoastră, domnilor preşedinţi ai PSD şi PNL, nu intenţionaţi să organizaţi alegerile parţiale întrucât nu este ‘oportun’ pentru partidele dumneavoastră. Pe această cale doresc să vă atrag atenţia că, în contextul în care aceste zvonuri se dovedesc corecte, iar până la data de 2 septembrie Guvernul României nu va fi adoptat Hotărârea de Guvern, vă veţi afla în situaţia în care veţi fi săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu, astfel cum este ea reglementată de art. 297 Cod penal”, spunea Alexandru Dimitriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here