Întreaga Italia va fi pusă în carantină de marți devenind zonă protejată, a declarat premierul Giuseppe Conte. Nimeni nu va mai intra și nu va mai ieși din Italia fără o justificare clară. Astfel, toate măsurile care se aplicau până acum doar în zonele roșii, vor fi aplicate la nivelul întregii țări, potrivit La Stampa, AFP și Reuters.

Oamenii se vor putea mișca doar în condiții de strictă necesitate, școlile și universitățile vor fi închise până în aprilie, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele vor fi închise la 6 seara.

”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Conte. Oamenii se vor putea mișca doar în condiții de strictă necesitate, școlile șu universitățile vor fi închise până în aprilie, adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele vor fi închise la 6 seara.

Competițiile sportive au fost deja anulate. Vor fi interzise nunțile, înmormântările și orice manifestări cu multe persoane. 

Anunțul vine în condițiile în care Italia a raportat aproape 1.800 de cazuri și 97 de morți în doar 24 de ore. 

Numărul total deceselor a depășit 460, iar cel al îmbolnăvirilor, 9.100, de la izbucnirea epidemiei în Italia.

Potrivit AFP,în Europa s-au înregistrat 511 decese de la începutul epidemiei: 463 în Italia, 21 în Franţa, 16 în Spania, patru în Marea Britanie, trei în Olanda, două în Elveţia şi două în Germania.

Conte: „Momentul cel mai întunecat”

Premierul italian Giuseppe Conte a oferit un interviu cotidianului La Stampa. Citând o vorbă celebră a lui Winston Churchill, șeful Executivului italian spune că este „momentul cel mai întunecat” al Italiei.

Redăm integral interviul (tradus de RADOR):

Reporter: Domnule Preşedinte, italienii se întreabă când vor ieşi din întuneric.

Giuseppe Conte: Vreau să fiu onest şi clar, ca întotdeauna: în acest moment este destul de dificil să fac previziuni, pentru că ne confruntăm cu un virus nou şi cu o rată de virulenţă pe care încă o experimentăm. Guvernul coordonează maşinăria organizaţională cu maximă intensitate şi concentrare. Avem două obiective de atins: să oprim răspândirea virusului şi să consolidăm structurile de asistență medicală pentru a putea face față acestei provocări. Suntem o țară puternică.

Reporter: Dar lansarea nocturnă a ultimului decret antivirus a fost confuză și contestată de regiunile „zonelor roșii”. Înainte de toate, cum a fost posibil ca un proiect privind noile restricții să înceapă să circule încă de după-amiază?

Giuseppe Conte: Cine a realizat scurgerea de informaţii despre proiectul de lege a făcut un act iresponsabil, deoarece difuzarea nejustificată a textului neterminat a provocat confuzie și incertitudine în rândul cetățenilor.

Reporter: Prin urmare, nu Palatul Chigi este responsabil de scurgerea de informaţii?

Giuseppe Conte: Nu, absolut. Seara târziu, când proiectul a fost trimis – așa cum prevede legea – miniștrilor și președinților regiunilor, ne-am izbit de o țară care discuta măsuri provizorii asupra cărora eu însumi îmi rezervasem dreptul de a face evaluări definitive. De acum înainte, vom lua măsuri severe pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor mai repeta. Confidențialitatea documentelor normative în curs trebuie protejată la maximum.

Reporter: Şi cu privire la închiderea școlilor au existat o mulţime de anticipări, dezmințiri și, apoi, confirmări.

Giuseppe Conte: Această anticipare a presei a fost improvizată, am spus-o clar. În această fază complexă este esențial să vorbim cu o singură voce.

Reporter: Cu toate acestea, mulți se întreabă: cine comandă în astfel de momente? Guvernul sau regiunile?

Giuseppe Conte: Protejarea sănătății este lăsată în mare parte în mâinile regiunilor. Guvernul are, mai ales, competență în ceea ce privește principiile fundamentale și nivelurile esențiale ale performanţelor. Guvernul, de asemenea, prin brațul operațional al Protecției civile, desfășoară o activitate de sprijin fundamental, dar Regiunile trebuie să continue să colaboreze, așa cum fac, pentru a urmări o linie de acțiune unitară, împărtășită și eficientă. Eventuale inițiative autonome și fragmentate ar ruina toate eforturile pe care le depunem.

Reporter: Ați mai veni în conferință de presă la două dimineața? Nu ar fi cazul, mai ales în situații atât de delicate, să abolim aceste întâlniri suprarealiste nocturne care au devenit un obicei?

Giuseppe Conte: Lucrez până târziu, dar nu-mi plac conferințele de noapte. Noaptea trecută a fost un caz special. După confuzia generată de anticiparea necuvenită, am considerat necesar ca țara, la trezire, să audă o voce clară și sinceră, care explică ce s-a întâmplat și care anticipează conținutul autentic al decretului.

Reporter: Acum, o mare parte din nordul Italiei este „zonă roșie”. Dar rămâne o mare confuzie cu privire la sensul restricțiilor, derogărilor și sancțiunilor. O notă explicativă transmisă de Ministerul de Externe spune că cetățenii vor avea nevoie doar să prezinte motive de muncă pentru a obține undă verde pentru călătorii.

Giuseppe Conte: Nordul Italiei nu este tocmai o „zonă roșie”, pentru că nu am impus interdicția absolută de intrare și ieșire între cele două mari zone ale țării. Am introdus, însă, restricții privind circulația persoanelor, care se aplică și în zona de nord. Toată lumea este invitată să reducă ocaziile de deplasare, limitându-le la nevoile de muncă, la cazurile de necesitate și din motive de sănătate.

Reporter: Dincolo de simțul civic, cum intenționați să faceţi să fie respectate interdicțiile?

Giuseppe Conte: Orice persoană care nu respectă această prevedere, încalcă articolul 650 din Codul Penal. Și dacă s-ar constata falsitatea uneia dintre cele trei justificări de călătorie, persoana respectivă ar fi expusă unei sancțiuni penale suplimentare.

Reporter: În ultimele zile, şi alaltăieri, în ziua celor o mie de noi contagieri, am asistat la scene de aglomerare în locații turistice, cluburi de noapte, locuri de întâlnire în stradă. Ce este? Subestimarea pericolului? Alergia italienilor la reguli?

Giuseppe Conte: Nu este ușor să schimbi obiceiurile de viață peste noapte și să accepți sacrificii personale pentru binele colectiv. Nu vreau să exprim judecăți negative. Această dificultate de adaptare afectează pe toată lumea, inclusiv pe mine şi pe dumneavoastră. Ennio Flaiano a spus că substantivele colective produc confuzie, dar că ajungi într-o zi să-ți dai seama că noi suntem „poporul, publicul”, în timp ce credeam că sunt alții. Renunțarea pe care fiecare dintre noi este chemat să o pună în practică este crucială pentru bunăstarea tuturor. Dacă toţi vom respecta regulile indicate, țara va putea în curând să ridice capul sus.

Reporter: Zingaretti și Cirio, oameni angajaţi în instituții, sunt contagiaţi. Dumneavoastră aţi făcut testul? Aveţi de gând să îl faceţi?

Giuseppe Conte: Medicii mei sunt atenți. Mă urmăresc cu atenție și am încredere deplină în ei.

Reporter: Deci l-aţi făcut?

Giuseppe Conte: Da, este negativ.

Reporter: Dacă cifrele arată în câteva zile că nu am reușit să stopăm epidemia, sunt posibile restricţii ulterioare?

Giuseppe Conte: Continuăm să acționăm conform principiilor maxime de precauție și a proporționalităţii măsurilor puse în aplicare în ceea ce privește evoluția situației. Însă, adevărata diferență trebuie făcută de toți cetățenii. Fac un apel la toți italienii: trebuie să avem încredere în oamenii de știință, să păstrăm o distanță de un metru, să evităm sărutările, îmbrățișările, strângerile de mână, să respectăm celelalte reguli. În schimb, prin decretul de lege aprobat vineri seara, am pregătit un plan extraordinar de consolidare a personalului de medici şi asistente, în timp ce prin alte inițiative am garantat ca unele linii de producție, aici în Italia, să aibă echipamente specializate pentru terapie intensivă și sub-intensivă.

Reporter: Decizia de a închide școlile timp de zece zile a fost în centrul controverselor. Ne îndreptăm spre o prelungire a perioadei?

Giuseppe Conte: Nu a fost o decizie ușoară, știm că cerem familiilor și multor părinți cu copii un efort semnificativ. Am solicitat Comitetului Tehnico-Științific să avem toate informațiile utile și necesare pentru a ne asuma responsabilitatea politică pentru această decizie. În zilele următoare vom avea o imagine mai clară a efectelor măsurilor adoptate și vom decide dacă extindem această măsură, comunicând-o familiilor din timp.

Reporter: Rata mortalității de coronavirus în Italia este ridicată. Este posibil să depindă de faptul că o parte din cei infectați evită încă detectarea?

Giuseppe Conte: Vreau să spun că sunt alături de familiile persoanelor decedate, deseori bătrâni de peste 80 de ani. Sunt bunici, părinți, persoane care lasă un gol. Rata de mortalitate poate depinde de mulți factori, şi de diversitatea stilurilor de viață și din faptul că populația noastră este mai în vârstă decât cea chineză. Trebuie spus că, așa cum a subliniat Institutul Superior de Sănătate (ISS), în marea majoritate a acestor cazuri a existat prezența unor persoane cu patologii anterioare.

Reporter: Masa resurselor alocate de guvern este uriașă, dar probabil este insuficientă pentru a face față efectelor economice ale epidemiei. Cum putem merge mai departe?

Giuseppe Conte: Am alocat imediat 7,5 miliarde de euro pentru a sprijini companiile cele mai direct afectate, dar și familiile și muncitorii, printr-o protecţie de siguranță socială adecvată. Cu siguranță, nu ne vom opri aici. Va trebui să recurgem la terapia de șoc masivă. Pentru a ieşi din această situație de urgență vom finanța toate resursele noastre umane și economice. Va fi nevoie de un plan eficient de „reconstrucție” extins pe toate domeniile. Vom profita de acest lucru pentru a debloca un sistem care se arată lent în investiţii. Modelul Genova va deveni modelul Italia.

Reporter: Nu credeți că acest caracter excepțional al situației poate sugera măsuri la fel de excepționale: de ce să nu vă gândiți la o suspendare temporară a Fiscal Compact sau a clauzelor de salvare?

Giuseppe Conte: Am apreciat semnele clare de colaborare din partea Comisiei UE. În cazuri excepționale precum cel cu care ne confruntăm, totuși, este prevăzută flexibilitatea bugetară și o vom folosi pe deplin. Avem în vedere mai multe inițiative pe care nu vreau să le anticipăm aici. Cu siguranță, Europa nu se poate gândi să înfrunte o situație care promite să fie extraordinară cu mijloace obișnuite.

Reporter: V-ați invitat miniștrii să centralizeze câteva dintre ideile sugerate de opoziție. Dar este greu să vezi o atmosferă de concordanță națională. Meloni, deși mai deschisă dialogului, a vorbit despre o „gestionare criminală” din partea guvernului.

Giuseppe Conte: Ar fi fost criminală dacă am fi ascuns datele infecției sau am fi minimalizat totul. Astăzi, mai mult decât oricând, politica trebuie să demonstreze, în ciuda diversității rolurilor, că vrea binele italienilor și să vorbească în mod responsabil, arătând dragoste față de patrie. Astăzi sau mâine mă voi întâlni din nou cu opoziția pentru a discuta despre măsurile economice.

Reporter: În ultimele ore se vorbește mai puțin despre „guvernism”. Mai sunt cei care lucrează pentru a înlocui actualul guvern?

Giuseppe Conte: Sincer, energiile mele sunt toate dedicate nevoilor țării. Nu am niciun interes pentru alte chestiuni.

Reporter: Renzi sugerează să îl coopteze pe Bertolaso. În general, poate fi necesară o consolidare a echipei?

Giuseppe Conte: Ne confruntăm cu o situație de urgență cu care Italia, cel puțin în istoria sa cea mai recentă, nu s-a confruntat niciodată. Sunt hotărât să recurg la orice mijloace pentru a proteja cetățenii și cu siguranță vom consolida echipa.

Reporter: Referendumul constituțional privind reducerea numărului parlamentarilor a fost amânat sine die. Există şi posibilitatea amânării alegerilor regionale?

Giuseppe Conte: În prezent nu există un astfel de scenariu.

Reporter: Dacă ați putea da timpul înapoi, ați schimba vreuna dintre deciziile guvernului? A existat vreo greșeală care ne-a făcut cea mai expusă țară europeană la contagiere?

Giuseppe Conte: Ne confruntăm cu o situație de urgență epocală, cu un virus necunoscut, care se răspândește rapid și care a afectat deja peste 90 de țări și teritorii din întreaga lume. La început, mi-am pus imediat o întrebare: dacă eram încă un simplu cetățean, ce m-aş fi așteptat de la primul ministru? Răspunsul a fost cel pe care mi-l dau întotdeauna: transparență, curaj, hotărâre. Am fost acuzați că vorbim prea mult, dar și că vorbim prea puțin, că suntem prea riguroși, dar și prea superficiali. Va fi aşa până la sfârșit. Dar linia noastră nu se schimbă și o repet ca o mantră pentru toți miniștrii și pentru mașinăriile organizaționale: precauție maximă, adecvare și proporționalitate a măsurilor.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here