Sursa: INQUAM/Liviu Florin Albei

Motivarea deciziei definitive judecătorești prin care Bogdan Olteanu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență pune în evidență conduita procesuală a lui Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al Băncii Naționale a României și fost președinte al Camerei Deputaților, scrie ziare.com. Magistrații arată că Olteanu a fost prezent la toate termenele de judecată, dar scot în evidență și circumstanțele personale favorabile: o persoană integrată social, profesional și familial, aflată la primul conflict cu legea penală, având studii superioare. Acestea au fost principalele argumente ale judecătorilor atunci când au decis reducerea pedepsei politicianului de la șapte ani de închisoare, la cinci ani de închisoare.

Curtea de Apel București i-a redus, practic, pedeapsa stabilită inițial de prima instanță, Tribunalul București, care era de șapte ani de detenție- maximul pedepsei.

Decizia definitivă a fost dată la sfârșitul lunii octombrie 2020, dar instanța a motivat-o la începutul lunii februarie.

Milionul de euro, confiscat

Este vorba de dosarul în care politicianul a fost acuzat că a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanta, în schimbul intervențiilor la premierul de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Instanță a mai decis și confiscarea sumei de un milion de euro.

Sub aspectul duratei acestei pedepse, împrejurările concrete în care a fost comisă infracțiunea reținută, urmarea socialmente periculoasă produsă (starea de pericol pentru buna desfășurare a raporturilor de serviciu în cadrul Guvernului României, prin desemnarea într-o funcție publică specifică a unei persoane în absenta unor criterii de performanta și meritocrație), mijloacele folosite, motivul săvârșirii faptei și scopul urmărit – caracterizat de obținerea unor foloase necuvenite sunt elemente care, coroborate, desi reliefează o gravitate ridicată a infracțiunii comise, reclamă o pedeapsă cu închisoarea într-un cuantum semnificativ dar nu maximul prevăzut de lege”, explică Curtea de Apel București.

Curtea a apreciat, concordant cu instanța de fond, că vinovăția lui Bogdan Olteanu este dovedită, dincolo de orice îndoială rezonabilă. Judecătorii arată că ansamblul circumstanțelor faptice în care a fost comisă infracțiunea dedusă judecății a fost reținut corect de Tribunal, care a evaluat temeinic probatoriul administrat, atât în faza de urmărire penală, cât și pe parcursul cercetării judecătorești.

Probele incriminatoare

Instanța trece în revistă probele din dosar: marturii și interceptări.

„În virtutea efectului integral devolutiv al apelului, efectuând propria analiză, Curtea constată întemeiate statuările primei instanțe, referitoare la circumstanțele în care, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2008 și pe fondul relațiilor de prietenie dintre inculpat și premierul în funcție al României de la acea data au fost săvârșite acte de trafic de influență.

Probatoriul testimonial și declarațiile inculpatului, ansamblul înregistrărilor convorbirilor telefonice sau ambientale purtate între aceștia și înscrisurile existente la dosar au demonstrat, cu certitudinea impusă de art. 103 alin. (2) teza finala din C. proc. pen., că în perioada iulie-noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan a solicitat și a primit de la Sorin Ovidiu Vintu un milion euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă premierul Călin Popescu Tariceanu pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu că guvernator al Deltei Dunării”, explică judecătorii.

Banii, dați într-un rucsac

În motivarea deciziei de condamnare, Curtea de Apel București a punctat mai multe probe relevante. În primul rând este vorba de declarațiile unor apropiați ai lui Vintu: sindicalistul Ion Eftimie, fiul acestuia – Adrian Ionut Eftimie, și avocatul Octavian Turcanu, trezorierul lui SOV.

Adrian Ionut Eftimie a explicat că, în cursul anului 2008, la ordinul lui SOV, a transferat bani dintr-un offshore din Cipru, iar un milion de euro i-ar fi predat în numerar lui Bogdan Olteanu, în sediul PNL. Acest martor a fost supus testului cu detectorul de minciuni, rezultând că este sincer.

„Declarațiile constante ale martorului Eftimie Ionut Adrian (atât din faza de urmărire penală, cât și din fața instanței de fond) au confirmat interesul denunțătorului Vintu Sorin Ovidiu în desemnarea unei persoane cunoscute lui că guvernator al Biosferei Delta Dunării deoarece avea proprietăți imobiliare în Biosfera Delta Dunării și urmarea dezvoltarea zonei conform dorințelor sale. ( Liviu Mihaiu lucra, la acel moment la Radio Guerrilla, post finanțat de Sorin Ovidiu Vintu, fiind într-o poziție de subordonare față de acesta).

Martorul a confirmat depoziția denunțătorului referitoare la dispoziția să de retragere a unei sume de 2 milioane de euro, 1 milion de euro fiind transferați din contul denunțătorului în contul IT Media Productions Delaware și al doilea milion în contul sau personal, aceasta suma fiind retrasa în numerar și predata că atare inculpatului Olteanu Bogdan în împrejurările descrise de martor- la sediul PNL, într-un rucsac.

În sprijinul acuzației și susținerea declarațiilor sus arătate sunt și depozițiile martorului Mihaiu Liviu, care a demisionat din funcția de director editorial la Radio Guerrilla, deținut de Vintu Sorin Oviiu pentru a fi numit guvernator și anterior numirii oficiale a fost anunțat de premierul Tariceanu despre iminenta să desemnare, după cum a fost informat de Vintu despre negocierea funcției la nivel politic.

O alta dovadă care atesta interesul numirii lui Liviu Mihaiu că guvernator (în considerarea relațiilor cu denunțătorul și interesului acestuia în Delta) o constituie și absenta oricărui motiv de schimbare a guvernatorului în funcție – martorul Cononov Paul, căruia în vara lui 2008, i s-a cerut demisia din funcție de către inculpat.

Fară nici o motivare justificată acesta a fost revocat, după ce a refuzat să își dea demisia, prin aceiași Hotărâre nr. 1.088/2008 din data de 18.09.2008 a Guvernului, prin care a fost desemnat Mihaiu Liviu și nici nota de fundamentare a hotărârii nu este edificatoare”, mai motivează Curtea de Apel București.

Ce rol avea anunțul lui Olteanu

Curtea a subliniat că nu exista nici o urgență în schimbarea guvernatorului Deltei și cu atât mai puțin nu exista nici o justificare dar proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară prin decizia primului-ministru Calin Popescu Tariceanu avizele necesare fiind obținute în cursul aceeași zile.

„Inculpatul Olteanu Bogdan a fost primul demnitar care a anunțat public că Liviu Mihaiu vă fi numit guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării – apariția și declarația acestuia având natura de a face dovadă – față de denunțător – a îndeplinirii promisiunii”, explică judecătorii.

*Magistrații atrag atenția și asupra cronologiei din acest caz

„Succesiunea cronologică a faptelor astfel stabilita rezulta și din documentele bancare obținute din care rezulta că societatea Demera Investments Cipru (controlata de Vintu Sorin Ovidiu) a transferat la data de 22 octombrie 2008 un milion de euro în contul din Bulgaria deținut de societatea IT Media Productions, (administrata de Eftimei Ionut Adrian) de unde a fost ridicat în numerar de acesta în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008 (Mihaiu Liviu fiind numit guvernator la data de 18 septembrie 2008).

Deopotrivă și din procesele verbale de redare a convorbirilor interceptate a rezultat că Sorin Ovidiu Vintu urmarea numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării, că acesta a făcut demersuri pe lângă Olteanu Bogdanin perioada iulie-septembrie 2008 în acest sens (…) și că a cunoscut că Liviu Mihaiu vă fi numit guvernator încă din data de 2 septembrie 2008 (cu mai mult de doua săptămâni înainte de numirea efectiva.

Totodată, a rezultat poziția de subordonare în care se afla Liviu Mihaiu față de Sorin Ovidiu Vintu, fiind de notorietate că postul de radio Guerrilla era controlat la acel moment de cel din urmă”, conchide Curtea de Apel București.

„Probatoriul confirmă remiterea banilor”

Potrivit instanței, probatoriul confirmă cu certitudine că actul de acceptare a remiterii sumei de bani comis de Bogdan Olteanu cu sprijinul celorlalte persoane implicate, a survenit în luna iulie 2008 și a vizat remunerarea influenței pe care inculpatul o avea asupra primului ministru pentru a-l determina să efectueze demersuri pentru desemnarea lui Liviu Mihaiu că guvernator al Deltei.

„În ceea ce privește suma ce a făcut obiectul actului de pretindere, în cauza de față, probatoriul a confirmat că valoarea acesteia a fost de 1.000.000 de euro, iar modalitatea în care a fost predată inculpatului este cea indicată de martorul Eftimie Ionut Adrian, (numerar, într-un rucsac la sediul PNL) a cărui depoziție a fost constantă.

Împrejurarea că denunțătorul a indicat la un moment dat că moneda dolarul și suma de 2 milioane nu este relevantă, eroarea cu privire la monedă nefiind una de esență și derivând din valorile relativ asemănătoare ale celor două valute la momentul respectiv iar suma de 2 milioane de euro s-a referit nu doar 1 milion de euro din cauză, dar și la suma de 1 milion pretins predată premierului Călin Popescu Tăriceanu, care a constituit obiectul unui alt dosar.

Caracterul veridic al cuantumului de 1.000.000 de euro rezulta, însă, din probele administrate, astfel cum au fost analizate în prezenta, cu precădere din înscrisurile emanate de la banca care atestă sumele transferate din contul denunțătorului în perioada imediat ulterioara numirii lui Liviu Mihaiu că guvernator”, explica instanță.

Judecătorii mai arata că dispunerea unei soluții de clasare în cauza în care a vizat suma de 1 milion de euro, pretins a fi fost predata primului ministru, nu poate avea vreo influenta pentru cauza de fata.

„Olteanu avea influenta asupra lui Tariceanu”

„Inculpatul avea influenta asupra primului – ministru Calin Popescu Tariceanu a promis că vă interveni pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce ținea de atribuțiile de serviciu (emiterea Hotărârii de Guvern nr. 1088 din 2008 fiind semnata de primul ministru, care a introdus-o suplimentar pe ordinea de zi).

Actul a constat în numirea martorului Mihaiu Liviu în funcția de guvernator în Delta Dunării, inculpatul primind în schimbul acestei intervenții în afara sumei de 1 milion de euro și servicii electorale INSOMAR a elaborat o serie de materiale pentru care nu a încheiat un contract valabil cu inculpatul iar acesta nu a achitat contravaloarea serviciilor).

Promisiunea făcută de martorul Vontu Sorin Ovidiu a fost acceptata de inculpat (materialele nu făceau parte din cele pe care INSOMAR le putea la dispoziția potențialilor clienți, în vederea încheierii unor contracte, ci au reprezentat rezultatul unei munci derulate pe parcursul unei perioade însemnate, august – noiembrie 2008, de o echipa formata din angajați ai INSOMAR).

Curtea constata așadar că probele administrate dovedesc, dincolo de orice îndoială rezonabila, vinovăția inculpatului cu privire la fapta de trafic de influenta”, conchide Curtea de Apel București.

Bogdan Olteanu a fost încarcerat pe 29 octombrie 2020, zi în care a început executarea pedepsei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here