Care va fi situația prețului și furnizării căldurii iarna aceasta? Reăspunsurile lui Nicușor Dan

Foto: INQUAM/George Călin

Primarul Ganeral al Capitalei, Nicusor Dan a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că speră că exista fie o plafonare fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe, el arătând că Primăria va plăti subvenţia de 950 de milioane de lei, transmite News.ro.

Întrebat dacă bucureştenii vor avea căldură în această iarnă, Primarul a precizat că situaţia va fi mai bună ca iarna trecută.

Nicuşor Dan a explicat în conferinţa de presă că, de la nivel naţional, s-a aprobat subvenţionarea căldurii şi a energiei electrice pentru consumatorii individuali.

”Nu există până în acest moment o subvenţionare din partea statului a consumatorilor racordaţi la sisteme centralizate, cum e cazul Bucureştiului şi a marilor oraşe. Această dezbatere există la nivelul Parlamentului şi eu cred că va exista fie o plafonare fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe, pentru că este o problemă cu care se confruntă toate primăriile marilor oraşe”, a spus primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a arătat că în acest moment, subvenţia anuală pe care Pirmăria Capitalei este de 950 de milioane de lei.

”Acesta este primul an în care Primăria plăteşte subvenţia asta, pentru că în ultimii 10 ani, au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, ani în care s-au plătit 600 de milioane, iar cauza a ceea ce se întâmplă cu termoficarea este lipsa acelor sute de milioane care nu s-au plătit”, a afirmat el.

Primarul a afirmat că există aceşti bani în buget şi chiar vor plăti în 2021 cei 950 de milioane de lei.

”Este posibil să suplimentăm această sumă, situaţia actuală ne permite. Decizia o vom lua după ce o să avem preţul final, pe producţie, transport şi distribţie, în funcţie de ceea ce decid autorităţile naţionale în ceea ce priveşte ajutorarea marilor oraşe cu sisteme centralizate. Vreau să fie clar că în continuare, aşa cum a fost şi acum, Primăria Capitalei va plăti o parte importantă a preţului, acum raportul este de doi la unu, va fi şi mai mare.

Nicuşor Dan a menţionat că Primăria poate plăti o sută sau două sute de milioane în plus, decizia o va lua Consiliul General.

”Primăria Capitalei poate să mărească subvenţia pe care o acordă în acest moment, decizia e la CGMB. Nu am spus dublare, am spus mărire”, a completat el.

Nicuşor Dan le-a dat un răspuns şi bucureştenilor care se tem că nu vor avea căldură în această iarnă.

”Am spus de mai multe ori, încă începând cu toamna anului trecut, că nu se pot face minuni într-un timp scurt, că în doi trei ani va fi mult mai bine şi că în iarna 2021-2022, va fi puţin mai bine decât iarna trecută, cu avariile inerente. Vom avea căldură puţin mai bine decât anul trecut”, a spus el.

ALEGERI ÎN FRANȚA | Planul secret al lui Emmanuel Macron pentru campania electorală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here