Carlos Ghosn: Am fost șocat de arestare. Ambasadorul francez mi-a zis că Nissan e împotriva mea

DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Carlos Ghosn (L),Chairman and Chief Executive Officer, Renault-Nissan Alliance, France; World Economic Forum Foundation Board Member speaks during the session 'Emerging Economies at a Crossroads' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

Fostul preşedinte al Nissan Carlos Ghosn a declarat, marţi, la Beirut, că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat imediat după arestarea sa că propria sa companie complotează împotriva sa, transmite Reuters, preluat de News.ro.

”Sincer, am fost şocat de arestare şi primul lucru pe care l-am cerut a fost să mă asigur că Nissan ştie acest lucru, pentru a-mi trimite un avocat”, a afirmat Ghosn într-un interviu acordat la Beirut.

”Şi a doua zi, la 24 de ore, am primi vizita ambasadorului francez care mi-a spus: ‘Nissan se întoarce împotriva ta’. Şi atunci mi-am dat seama că întreaga situaţie este un complot”, a spus Ghosn.

Fostul director general al Nissan, Hiroto Saikawa, care a fost forţat să demisioneze anul trecut, după ce a recunoscut că a primit compensaţii incorecte, a declarat într-o conferinţă de presă, la scurt timp după arestarea lui Ghosn, că acesta s-a folosit de banii companiei în scopuri personale şi că ani de zile şi-a subevaluat veniturile.

Arestarea lui Ghosn, care a fost respectat pentru salvarea Nissan de la faliment, a adus în centrul atenţiei internaţionale sistemul de justiţie japonez.

Între practicile urmărite acum sunt reţinerea suspecţilor pe perioade lungi de timp şi  excluderea avocaţilor de la interogatorii, care pot dura şi opt ore pe zi.

”Când mi-a spus că la două – trei ore după arestare Saikawa a participat la o conferinţă de presă şi a făcut o declaraţie în care a spus ‘Sunt îngrozit, dar ceea ce aflu…’, când mi-a spus că a făcut aceste declaraţii, am spus ‘Dumnezeule, este un complot’”.

Ghosn a fugit din Japonia luna trecută, unde urma să fie judecat pentru subevaluarea veniturilor, abuz de încredere şi folosirea ilegală a fondurilor companiei, acuzaţii pe care le respinge.

Fostul titan al industriei auto mondiale a spus că alternativa la fugă at fi fost să îşi petreacă restul vieţii în Japonia, fără un proces corect. Ghosn a spus că a fugit în Liban, ţara unde a copilărit, pentru a-şi reabilita numele.

Procurorii din Tokyo susţin că acuzaţiile lui Ghosn referitoare la o conspiraţie împotriva sa sunt false şi că acesta nu a reuşit să îşi justifice faptele.

Ministerul de Justiţie in Japonia a anunţat că va încerca să găsească o soluţie pentru a-l readuce pe Ghosn în Japonia, chiar dacă ţara nu are un acord de extrădare cu Libanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here