Înainte de începerea primului Mare Premiu al sezonului, paisprezece șoferi au pus un genunchi pe pământ în sprijinul luptei împotriva rasismului. Alții, precum Charles Leclerc, au refuzat să facă acest gest. Britanicul Lewis Hamilton s-a erijat în lider al protestului și i-a numit pe cei care nu au îngenuncheat ca fiind ”spaniolii și rușii care au refuzat să îngenuncheze în numele #blacklivesmatter”. Printre cei care au refuzat s-a aflat și Carlos Sainz.

Alături de spaniol, Charles Leclerc, Max Verstappen, Antonio Giovinazzi, Daniil Kvyat și Kimi Raikkonen au procedat similar. 

Carlor Sainz a precizat că nu știe dacă va îngenunchea nici la Silverstone, la Marele Premiu aniversar din Formula 1, care va avea loc duminică, de la ora 16:00.

În replică la criticile lui Hamilton, Sainz a exclamat: ”Hai, gata. Sunt liber să nu îngenunchez. Îi rog pe acești oameni să renunțe la acest subiect. Toți piloții sunt împotriva rasismului. Nu poți să fii considerat rasist doar pentru că nu îngenunchezi.

Începe să fie un non-subiect. E un gest care nu schimbă nimic, trebuie să încetăm să vorbim despre asta”, a mai spus Carlos Sainz, într-o conferință de presă.

Sainz și restul piloților din Formula 1 au participat la manifestele anti-rasiste la insistențele lui Hamilton.

Britanicul este singurul care nu are tricou cu ”Opriți rasismul!”, mesajul aprobat de toți piloții. În schimb, pilotul Mercedes are unul inscripționat cu ”Black Lives Matter”. De-a lungul ultimilor săptămâni, el i-a criticat pe colegii săi care nu au îngenuncheat în semn de respect cu mișcarea anti-rasistă.

Tăcerea te face complice. Eu voi continua să încerc să-mi îmbunătăţesc educaţia şi să-i încurajez şi pe alţii să facă la fel. Nu vreau ca oamenii să se simtă obligaţi să o facă. Vreau ca lumea să fie entuziasmată pentru că ia parte la această schimbare”, a explicat britanicul.

Și Charles Leclerc, de la Ferrari, s-a arătat clar împotriva lui Hamilton. ”Toți cei 20 de piloți și echipele lor sunt uniți contra rasismului și a prejudecăților.

Dar cred că ceea ce contează sunt faptele și comportamentul în viața de zi cu zi, mai mult decât gesturile formale, care în unele țări pot fi considerate controversate”, a explicat el, după prima cursă a sezonului, Marele Premiu al Austriei.

Încurajati de britanicul Lewis Hamilton, mai mulți piloti și echipe, precum și F1 și Federația Internațională de Automobile (FIA), au luat atitudine împotriva rasismului, în urma morții lui George Floyd

Mercedes a vopsit mașinile în negru pentru acest sezon în semn de susținere a mișcării Black Lives Matter și a luptei împotriva rasismului.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here