VIDEO | Lukașenko și-a ținut Parada de Ziua Victoriei, în plină pandemie

Sursa: Twitter

Zeci de mii de locuitori din Belarus au asistat, sâmbătă, la parada militară organizată la Minsk cu ocazia Zilei Victoriei, fără să ţină cont de faptul că întreaga lume se confruntă cu pandemia de coronavirus şi că adunările numeroase reprezintă un pericol de propagare a virusului, relatează AP, preluată de News.ro.

Pe traseul pe care a avut loc parada s-au strâns zeci de mii de oameni. Au defilat aproximativ 3.000 de soldaţi şi 185 de vehicule militare.

Unii veterani care au asistat la paradă de la tribuna oficială au purtat măşti, însă dintre spectatorii de pe stradă puţini au folosit metode de protecţie.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a calificat drept o “psihoză” coronavirusul, în ciuda faptului că numărul cazurilor de infectare din Belarus (22.052) îl depăşeşte pe cel al cazurilor din ţările vecine Ucraina (14.710) şi Polonia (15.510), care au şi populaţii mai numeroase.

Lukaşenko a spus în deschiderea paradei că suferinţele Belarusului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt incomparabile cu “orice dificultăţi din prezent”.

În timpul războiului, au murit aproximativ 1,6 milioane de civili şi 600.000 de soldaţi din Belarus, iar oraşul Minsk a fost distrus în proporţie de 85 la sută.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut Belarusului să anuleze festivităţile de Ziua Victoriei, dar Lukaşenko a afirmat că a simţit obligaţia morală faţă de veterani şi faţăde ţară să marcheze înfrângerea Germaniei naziste. Sâmbătă, el a spus că a marca Ziua Victoriei este “o acţiune sacra”.

Belarus, care are o populaţie de aproximativ 9 milioane de oameni, a înregistrat peste 22.000 de cazuri de infectarecu coronavirus şi 126 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here