Carmen Dan, critici la adresa Guvernului Orban: Starea de urgență, mai greu de înțeles de către autorități în aceste zile, decât de cetățenii țării

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Senatoarea PSD Carmen Dan, fost ministru de Interne în Regimul Dragnea, are o prima ieșire publică după peste o lună de absență din spațiul public. Ea atacă Guvernul Orban, susțînând că „a abuzat de prerogativele suplimentare pe care le-a dobândit prin starea de urgență”. „Românii nu vor accepta lipsa de transparență, bâlbâiala și minciunile, mimarea preocupării și nerușinarea nepăsării! Pentru toate acestea, există termen de scadență!”, a scris Carmen Dan, luni seară, pe Facebook.

„Patrauti (Suceava) este localitatea aflată în carantină de unde au plecat mai mulți cetățeni la muncă în Germania. Știm cum. S-au urcat în microbuz, au prezentat polițiștilor contractele de muncă, declarațiile pe propria răspundere și adeverințele eliberate de primăria locală… și au ajuns la aeroport. Grav!

Din păcate, și mai grav este cum milioane de români stau în case, respectă reguli, iar alte câteva sute sau chiar mii călătoresc împreună și stau în același loc ore întregi. Foarte gravă este și bâlbâiala celor care dețin controlul absolut într-o perioada stabilită de ei înșiși, dar cu o lipsa crasă de măsuri suplimentare care să sprijine statul român, adică pe cetățenii țării, pe lângă restricțiile impuse.

Starea de urgență se arată a fi mai greu de înțeles de către autorități în aceste zile, decât de cetățenii țării.

1. Românii sunt obligăți să stea acasă, dar nu prea. Unii au voie. Selecția nu o facem noi.
2. Românii stau în case, iar pădurile pleacă. Există peste 10000 de avize pentru transportul de lemn în timpul pandemiei.
3. Românii stau în case, dar pescarii primesc liberă circulație, deși e prohibiție.
4. Românii stau în case și așteaptă să fie testați. La scară largă!
5. Românii stau în case și văd/simt cum economia țării se stinge cu fiecare zi. Din partea autorităților nu există niciun plan, nicio măsură concretă pentru susținerea economiei și a populației, niciun proiect de investiție publică și nicio măsură urgență pentru sprijinirea agriculturii românești.

Din păcate, impresia generală este că guvernul PNL a abuzat de prerogativele suplimentare pe care le-a dobândit prin starea de urgență. Cererea de prelungire a acestei stări de urgență trebuie însoțită, cu aceeași urgență, de elemente care să regleze lucrurile din punctul de vedere al siguranței și sănătățîi cetățenilor, dar și din punct de vedere economic.

Altfel, mi-e teamă că suntem puși să alegem între sănătate și trăi decent, între libertate socială și moarte economică, or, românii aleg să trăiască și după această pandemie! Și dacă stau în casă, asta nu înseamnă că nu văd, nu înțeleg, nu gândesc! Nu vor accepta lipsa de transparență, bâlbâiala și minciunile, mimarea preocupării și nerușinarea nepăsării! Pentru toate acestea, există termen de scadență!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Liderii PSD, Pro România, UDMR, ALDE și cel al grupului parlamentar al minorităților naționale de la Camera Deputaților i-au trimis, luni, o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi cer organizarea cât mai curând a unui cadru de întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultări dedicate examinării problemelor cu care se confruntă România că urmare a pandemiei de coronavirus.

Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu-Tăriceanu și Varujan Pambuccian menționează că sunt conștienți de provocările deosebite pe care le generează criza epidemiei de coronavirus și că se simt deopotrivă responsabili pentru modul în care autoritățile publice înțeleg să răspundă acestor provocări.

„Va reamintim că necesitatea de a avea în vremuri de criză un Executiv a cărui capacitate administrativă să fie deplină a fost unicul considerent pentru care Guvernul minoritar pe care-l conduceți a primit votul de învestitură din partea Parlamentului. Având în vedere atât caracterul excepțional al situației, cât și raporturile constituționale dintre Parlament și Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituționalizat în interesul întregii societăți românești. Starea de urgență ne obligă pe toți la consens cu privire la obiectivele și metodele acțiunii statului. Suntem deosebit de preocupăți de modul în care Guvernul acționează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei și suntem îngrijorați de lipsa informațiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeți și la planul de acțiune al Guvernului pe termen scurt și mediu”, se arată în scrisoare.

Ei susțin că există riscul major ca ‘prăbușirea economică’ să se transforme „într-un dezastru social major”, de aceea afirmă că sunt dispuși să colaboreze cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei.

„Nu în ultimul rând, dorim să evităm o competiție în plan legislativ între Parlament și Guvern. Vrem să va reamintim că Guvernul pe care îl conduceți nu are o capacitate discreționară de legiuitor delegat. Ordonanțele de urgență pe care le adoptați ajung imediat în Parlament, unde vor fi dezbătute, urmând a fi adoptate sau respinse total ori parțial. Pentru a asigura eficientă măsurilor de urgență pe care le preconizati, este indispensabilă consultarea prealabilă cu toate partidele parlamentare. În caz contrar, aceste măsuri pot suportă modificări substanțiale în momentul adoptării, având în vedere că partidul pe care-l conduceți se bazează în Parlament pe aproximativ 20% din voturi. Este împotriva celor mai elementare principii democratice să nu consultați și să nu cadeți de acord cu majoritatea parlamentară în materii precum organizarea și calendarul alegerilor ori pachetele de sprijin pentru salariați, întreprinderi și consumatori ce angajează cheltuieli publice majore”, mai scriu liderii politici.

Aceștia mai arată că doresc să discute cu premierul despre planurile pentru perioada următoare privitoare la reîntoarcerea la muncă, în vederea reluării cât mai grabnice a activităților economice, precum și a funcționarii instituțiilor administrației centrale și locale.

„Ne preocupă lipsa de transparență decizională și evitarea abordării unor probleme de care da dovadă Guvernul, precum și efectele pe care instituirea stării de urgență le creează prin îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale. Scopul stării de urgență este sporirea eficienței actului administrativ, nu știrbirea calității democrației. Criză va trece, dar încălcările Constituției și derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică. Având în vedere cele de mai sus, în spiritul colaborării loiale interinstituționale va propunem să acceptați cât mai curând organizarea unui cadru de întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultări dedicate examinării problemelor semnalate mai sus, că și a altora ce se vor mai ivi”, încheie ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here