Cât de îngrijorătoare este ascensiunea rapidă a științei chineze?

Sursa: Pixabay
Dacă America vrea să își mențină avansul, ar trebui să se concentreze mai puțin pe a trage China de picior, notează The Economist.

<< Dacă există un lucru asupra căruia Partidul Comunist Chinez și șoimii din sfera de securitate ai Americii sunt de acord, acesta este faptul că inovația reprezintă secretul pentru supremația geopolitică, economică și militară. Președintele Xi Jinping speră că știința și tehnologia îi vor ajuta țara să depășească America. Folosind un amestec de controale la export și sancțiuni, politicienii din Washington încearcă să împiedice China să obțină un avantaj tehnologic.

Strategia Americii este puțin probabil să funcționeze. După cum relatăm săptămâna aceasta, știința și inovația chineză fac progrese rapide. Este, de asemenea, o strategie greșită. Dacă America dorește să își mențină avansul – și să obțină cele mai mari beneficii din cercetarea oamenilor de știință talentați ai Chinei – ar face mai bine să se concentreze mai puțin pe menținerea științei chineze în jos și mai mult pe a se autodepăși.

De secole, Occidentul a privit cu dispreț tehnologia chineză. Încrezători în sine, europenii s-au chinuit să accepte faptul că un loc atât de îndepărtat ar fi putut inventa busola, arbaleta și furnalul. În ultimele decenii, pe măsură ce China s-a alăturat economiei mondiale, prinderea rapidă din urmă și abuzul asupra proprietății intelectuale occidentale au însemnat că a fost mai des un imitator și un hoț decât un inovator. Între timp, știința sa a fost desconsiderată, parțial deoarece încuraja cercetătorii să producă un volum mare de lucrări științifice de slabă calitate.

Este timpul să lăsăm aceste idei vechi la o parte. China este acum o putere științifică de top. Oamenii săi de știință produc unele dintre cele mai bune cercetări din lume, în special în chimie, fizică și știința materialelor. Ei contribuie la mai multe lucrări în reviste prestigioase decât colegii lor din America și Uniunea Europeană și produc un volum mai mare de lucrări citate. Universitățile Tsinghua și Zhejiang desfășoară fiecare la fel de multă cercetare de vârf ca Massachusetts Institute of Technology.

Laboratoarele chineze conțin unele dintre cele mai avansate echipamente, de la supercomputere și detectoare de ultra-înaltă energie până la microscoape electronice criogenice. Acestea nu se ridică încă la nivelul bijuteriilor coroanei din Europa și America, dar sunt impresionante. Totodată, China găzduiește o bogăție de talente. Mulți cercetători care au studiat sau au lucrat în Occident s-au întors acasă. China pregătește, de asemenea, oameni de știință: la nivelul celor mai buni cerecetătorii în inteligență artificială din lume, sunt de două ori mai mulți cei care și-au obținut prima diplomă în China decât în America.

China răstoarnă vechile asumpții și în ceea ce privește inovația comercială. Bateriile și vehiculele electrice pe care le exportă nu sunt doar ieftine, ci și de ultimă generație. Huawei, o firmă chineză de telecomunicații, care a avut de suferit după ce majorității firmelor americane le-a fuost interzis să facă afaceri cu ea până în 2020, este astăzi în plină ascensiune și s-a desprins de mulți furnizori străini. Deși are o treime din veniturile Apple sau Microsoft, cheltuie aproape la fel de mult ca acestea pentru cercetare și dezvoltare.

China nu este încă puterea tehnologică dominantă a lumii. Huawei are în continuare acces limitat la cipuri avansate; autosuficiența este costisitoare. Multe dintre firmele de stat sunt inflexibile. O mare parte din cheltuielile pentru cercetare sunt ghidate de mâna grea a statului. Iar unele universități mediocre încă produc cercetări mediocre. Cu alte cuvinte, inovația Chinei este ineficientă. Totuși, este o ineficiență pe care Xi este dispus să o tolereze pentru a produce o serie de rezultate de clasă mondială.

Toate acestea pun America în fața unei dileme. Mai multă știință bună aduce noi cunoștințe de care beneficiază întreaga umanitate, rezolvând problemele lumii și îmbunătățind viețile, precum și adâncind înțelegerea. Datorită agronomilor chinezi, fermierii de pretutindeni ar putea obține recolte mai bogate. Panourile solare pe bază de perovskit vor funcționa la fel de bine în Gabon ca în deșertul Gobi. Dar o Chină mai inovatoare ar putea, de asemenea, să prospere în domenii cu utilizări militare, cum ar fi calculul cuantic sau armele hipersonice. De asemenea, va urmări să își transforme măiestria tehnologică în influență economică și diplomatică.

Până acum, America s-a concentrat pe amenințări, încercând să împiedice China prin sancțiuni și limitând fluxul de date, talente și idei. Până la urmă, spun șoimii, China însăși este notoriu de secretă. Nu și-a împărtășit lucrările timpurii despre virusul care provoacă Covid-19, o încălcare șocantă a responsabilităților sale, care ar fi putut costa vieți – posibil milioane. Dacă știința chineză prosperă datorită acestor tactici, atunci poate că America ar trebui pur și simplu să fie și mai dură, și mai restrictivă.

Aceasta supraestimează capacitatea Americii de a constrânge întreaga știință chineză. Chiar și Huawei a prosperat în ciuda sancțiunilor străine. Și subestimează costul pentru propria știință a Americii, inclusiv tehnologia care-i susține securitatea. În loc să copieze tacticile Chinei, America ar trebui să își consolideze propriul avantaj inovator, prin îmbunătățirea trăsăturilor care au făcut-o de succes.

Unul dintre punctele forte ale Americii este deschiderea. America a fost mult timp un magnet pentru cele mai strălucite minți ale lumii și ar trebui să continue să le atragă – chiar și din China. Unele lucrări trebuie să fie secrete, evident, dar o prezumție împotriva angajării cercetătorilor chinezi ar priva America de talente prețioase. America trebuie să fie deschisă și la idei. Citările au crescut, dar prea puțini oameni de știință occidentali iau în considerare lucrările chineze. Un acord din anii 1970 între Deng Xiaoping și Jimmy Carter pentru a spori colaborarea academică a fost prelungit în martie doar pentru șase luni, din cauza temerilor republicanilor legate de securitatea națională. Ar trebui să fie reînnoit pentru o perioadă mai lungă. Oamenii de știință americani și sovietici au colaborat chiar și în mijlocul războiului rece. >>

China începe să vadă Rusia ca pe-un pariu prost. Putin a devenit un aliat nevolnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here